Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 336124 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #1245 на: 30 Декември 2018, 22:10:54 pm »

Дали 3.1 си ја заслужува разликата у цена?

Успут, ми препорачаа Yamaha MusicCast Bar 400, ама некако значително е поскап од другиве варијанти. Дали мислите дека е заслужено поскап и дали би требало да се „претегнам“ за да го набавам, имајќи предвид дека сакам само нешто побогат звук од тој што го дава телевизорот, а не нешто за паѓање у несвест?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #1246 на: 30 Декември 2018, 22:30:39 pm »
Дали 3.1 си ја заслужува разликата у цена?

Па не баш, ама затоа 5.1 си ја заслужува разликата во цена - ако ништо друго, поради вистински задни канали и процесирање на DTS.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #1247 на: 30 Декември 2018, 22:40:34 pm »
Пред 20 години почна хистеријата наречена домашно кино.
Зошро хистерија? Затоа што нема некоја употребна вредност за неколку ефекти низ цел филм, уште ако станува збор за некоја тешка драма каде се зборува 90 % од филмот. Нормално, ако филмот е во 5.1 аудио.

Штрумф кажа дека сака да го подобри звукот од тв звучниците. За таа намена ќе му заврши работа 2.1 :)

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #1248 на: 30 Декември 2018, 23:02:03 pm »
Реално, звукот од телевизорот ќе го поправи и со пар "компјутерски" звучници.

Чинам не претеравме со препораките? Муабетот почна "онака 5+1 озвучење".

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1249 на: 30 Декември 2018, 23:03:16 pm »
Не претеравме, баш напротив, убав муабет си потеравме.

У моментов сум у некоја дилема меѓу JBL 2.1 и Onkyo HT S3800B што ми го пушти претходно.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #1250 на: 31 Декември 2018, 07:33:03 am »
Профи е џбл-от веруј. Јас бев тргнат со иста намера. Да земам нешто што ке го замени телевизоров за звук. Разгледував доста и се фатив за едни компјутерски звучници. Убави на лик и убаво звукче си вадеа. Ама скупички за озвучување од таков вид. седев се мислев и тој дечкото ми вика: Абе да дадеш уште 50 евра да ти покажам што да земеш да завршиш работа?Ме носи ка џбл-киве, пушти ми вика блутут од телефон најди нешто музиче. Кога ги спука мајсторот цел салон се тресеше, се наежив. Многу квалитетен звук вадат. На жена ми и викам, зимам. Иако тешко дека ке им го искористам потенцијалот, ѕидови тресе, ќе ме избркаат комшииве.                                             

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1251 на: 31 Декември 2018, 11:38:12 am »
Мене ми е таа дилемата сега... ЈБЛ 2.1 за кусо под 300 евра или Онкио 5.1 со ресивер за ситно над 300 евра...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1252 на: 31 Декември 2018, 15:30:05 pm »
Под Бе!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #1253 на: 31 Декември 2018, 15:53:50 pm »
Ако имаш испланирано каде да поставиш по соба 5 звучници е друг момент. Јас немав таква замисла. Само знам дека во последно време се изненадувам константно од џбл. Од звучници па до слушалици. За повеќе од 300 вати не верувам дека ќе ти треба дома. Е сега не знам другиве што квалитет се, ако е мала разлика во цена а квалитетот е тој нема шо да се размислуваш. Ја би отишол да слушнам да видам разлика.

Sent from my E2303 using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
Аудиo опрема
« Одговори #1254 на: 31 Декември 2018, 16:11:32 pm »
Чинам дека ќе можам да има најдам место, поготово пошто се безжични.

ЈБЛ ме мути пошто и јас сум доста пријатно изненаден од нив, особено од ЈБЛ Го. Дополнително, значително покомпактен е комплетот на ЈБЛ, ама па Онкиото е ептен примамливо пошто иде со ресивер/појачало.

За слушање, малце потешко би било, пошто ЈБЛот веројатно би ги нашол во МедиаМаркт или нешто слично, ама во толкав салон не може да се доживее звукот. Онкио не ми се верува дека ќе можам да најдам негде да го слушнам :/

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #1255 на: 31 Декември 2018, 17:23:19 pm »
Од времето кога станаа актуелни двд-теките, во една соба имам 5.1 со двд плејер и фаќаат прашина заедно со 30тина двд филмови :)

Во дневна имам ресивер за 5.1 но приклучени се само 2.1 од што ме мрзеше да мислам за кабли, плус требаше да купувам центар. Во секој случај брка работа и вака.

Во трета соба имам шкљ soundwave 5.1 купени од Германос, приклучени на ПС.
Е сега, со оглед на тоа дека е помала собата а на ПС имам звучна карта creative sound, вадам одличен звук. Така во последно време таму си слушам музиче и си ги гледам симнатите divx филмови на раат :)

За додаток на ТВ, јбл 2.1 и завршена работа.

За профи звук, друг ќе биде муабетот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1256 на: 31 Декември 2018, 19:01:17 pm »
5.1 рисиверче, со радивце да си пуштиш без ТВ-то да го штракаш, асално појачалце, со можност понатаму у животот да му закачиш стерео звучки шелф сајз или фул сајз, од поасален калибар...  па и уште во иднина ќе му закачиш некое грамофонче ако си мераклија... Онкиото си има доста предности во однос на саундбар, кој е само наградба (без дивоградба) за ТВ. Да беше муабет 100евра вс 1000евра, и јас би одел на саундбар, шогое*ам, ама ако е 280 вс 320 евра, 5.1 рисивер у севкое време! Поготово ако е со фино име како Onkyo (иако не мора да значи дека го имаат задржано квалитетот од минатото).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1257 на: 31 Декември 2018, 19:12:03 pm »
Ако зимаш ресивер гледај да има LAN.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #1258 на: 31 Декември 2018, 20:38:50 pm »
Чим се гајтанлес задните, ја би 5.1. :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1259 на: 31 Декември 2018, 21:45:18 pm »
Еве го Онкиото, стварно примамлива цена има.

Од друга страна, види што има на amazon.de:

https://www.amazon.de/Onkyo-Heimkinosystem-Lautsprecher-HT-S3800-B-Multiroom/dp/B01H3WLBPA/ref=sr_1_fkmr2_4?ie=UTF8&qid=1546116581&sr=8-4-fkmr2&keywords=jbl+5.1+set

Да се чуди чoвек.

ЕДИТ: Не е 4К.