Автор Тема: Opel Astra K 1.6 CDTI ecoFLEX  (Прочитано 54572 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7852
  • Плинаш!!!
Одг: Opel Astra K 1.6 CDTI ecoFLEX
« Одговори #270 на: 06 Февруари 2022, 20:00:38 pm »
Кој имаше ист мотор нека ти сподели искуство, Велештрумф со тој караванот ако добро памтам со ваков мотор беше.  Друга работа е ти паднала малкуцка под 90, јас со глава ти гарантирам на 90% од колите кога им е закопана на 90ц стрелката не е 90ц, односно се испрограмирани да седат на табла на 90ц а температурата во реалност си варира. Кај мене ја пратев на обд2 температурата се мести на средина на 77ц мислам и не мрда од средина а температурата устваро тера 90-99 итн. Оваа може да не е така баждарена софтверски, на вујкоми корса ц кога ја возам цело време игра стрелката под  и над средина зависи од теретот, а е исправен термостатот.

Одат најчесто и до 105-106 степени ако ги гледаш на OBD
Кај мене на меривата стрелката е на 90 степени а на обд е 85, и оди до 110 летно време а стрелката не мрда од 90 степени.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1267
« Одговори #271 на: 06 Февруари 2022, 23:49:49 pm »
Јас ве разбирам дека колава не работи стрикно на 90 на самиот термостат пишува дека отвара на 85С.
Но незнам што ми мења тоа во ситуацијава коа јас мака мачам да стигнам до тоа „90“.

@Deni моабетот ми беше за колата на @DarthJe5us дали ќе паѓа до 65 ако попушти на 26 ко јас што ја местам.

Еве од вечерва наместено како што рече

тука веќе се паркирав не дочека 90

@Luki Junior ден на жалост беше кога дознав за системот и дека го немам  :'(
45 секунди му требаат за да почне да дува тополо функциориа ко фен за тие што не знаат ептен добра работа, можеби ќе нарачам за следното зимо. Тоа што се вградува во сите астри од 18та навака кажува нешто  :D

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6884
  • French diamond
« Одговори #272 на: 07 Февруари 2022, 02:17:19 am »
Стварно глупава работа,  13 километри да извозиш и уште да не е загреана, фактички испаѓа колата скоро никогаш не работи на нормална работна температура, а со тоа и ти е жал да ја стегаш, не само што мрзниш... крај краева, стави му еден картон пред ладњак, види како ќе загрева, ако не се гледа остави го цела зима

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #273 на: 07 Февруари 2022, 06:46:25 am »
Шо убаво астра H немаше термометар на инструмент табла... шо им текна пак да го вратат, ич не ми е јасно ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5057
  • The Spartan General
« Одговори #274 на: 07 Февруари 2022, 07:21:54 am »
Искрено, да ѝ се мочам на колата што 15км не може да загрее. За било кој дизел е така, па и за овој. Дај најди стави си електричен фен, капак/пластика на ладилник, да имаш парно како секој човек.

Тоа моментално што го имаш не е употреблива кола.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #275 на: 07 Февруари 2022, 08:04:41 am »
Дајте малку олабавете со негативните коментари околу достигнување работна температура на моторот на кратки релации.
Мене никогаш не ми бил битен тој момент, а како што досега објаснував, за греење во кабина се доволни и 50 степени.
Ако се држиме стриктно до инструментот што покажува, кај мене никогаш не е 90, си стои една цртичка испод, и ајде да толкуваме дека е 85 или 80?
Битно е дали му дува топло, а ако не, да го бара проблемот на друго место.
Од друга страна, ако го земам како пример Меганот, нему му требаше повеќе време/км за да достигне работна температура. А во неколку прилики исто имав забележано паѓање на стрелката ако стојам во место.

Впрочем, човекот си кажа дека на подолг пат му стои на 90 степени

Отсутен Aleksandar90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 213
« Одговори #276 на: 07 Февруари 2022, 08:50:12 am »
Zatoa ke si vozis benzin, 2-3 pati daj gas i veke duva toplo parnoto.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6487
« Одговори #277 на: 07 Февруари 2022, 08:54:38 am »
Па рече човекот проблемот не е што не постигнува 90 степени после подолго време туку дека воопшто не дува топол воздух. Јас типувам дека има проблем некаков. Сепак колата е половна и не е купена нова.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #278 на: 07 Февруари 2022, 09:11:06 am »
Шо убаво астра H немаше термометар на инструмент табла... шо им текна пак да го вратат, ич не ми е јасно ;D

Немаше термометар ама имаше парно, сега обратно 🤣

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14052
« Одговори #279 на: 07 Февруари 2022, 10:27:50 am »
Дајте малку олабавете со негативните коментари околу достигнување работна температура на моторот на кратки релации.
Мене никогаш не ми бил битен тој момент, а како што досега објаснував, за греење во кабина се доволни и 50 степени.
Ако се држиме стриктно до инструментот што покажува, кај мене никогаш не е 90, си стои една цртичка испод, и ајде да толкуваме дека е 85 или 80?
Од друга страна, ако го земам како пример Меганот, нему му требаше повеќе време/км за да достигне работна температура. А во неколку прилики исто имав забележано паѓање на стрелката ако стојам во место.

Што парно ќе имаш со мотор чија температура е 50 степени жити се? ;D

Да хухкам во рацете сред возење.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #280 на: 07 Февруари 2022, 10:32:02 am »

Што парно ќе имаш со мотор чија температура е 50 степени жити се? ;D

Да хухкам во рацете сред возење.
Зарем возиш со парното на најјако при 90 степени?
Или по гаќи возиш :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14052
« Одговори #281 на: 07 Февруари 2022, 10:44:21 am »
22-23*C ноМ Стоп ;D

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6884
  • French diamond
« Одговори #282 на: 07 Февруари 2022, 10:50:21 am »
15 километри се кратки релации ? А што се тие од по 3-4 километри?!

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #283 на: 07 Февруари 2022, 10:59:06 am »
Вчера свртев 2км круг пред вежбање, амбиентална температура 2.5/3 степени. Колата стоеше на паркинг таму саат и 20 минути, ја запалив и отидов дома (900 метри) и беше на 90 степени ;D

Парно не пуштив ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #284 на: 07 Февруари 2022, 11:18:30 am »
22-23*C ноМ Стоп ;D
Затоа хукаш во рацете :D

15 километри се кратки релации ? А што се тие од по 3-4 километри?!
За дизел во зима се кратки релации.
Вчера свртев 2км круг пред вежбање, амбиентална температура 2.5/3 степени. Колата стоеше на паркинг таму саат и 20 минути, ја запалив и отидов дома (900 метри) и беше на 90 степени ;D

Парно не пуштив ;D
Сигурен си дека никој не ти ја возел колата во меѓувреме ;D

Дајте вие со бензинците, воздржете се од коментари.
Поради вас човекот смени термостат без потреба.