Автор Тема: Opel Astra K 1.6 CDTI ecoFLEX  (Прочитано 53396 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Opel Astra K 1.6 CDTI ecoFLEX
« Одговори #135 на: 03 Декември 2021, 14:23:13 pm »
Пред да зачистат тема на членот, меракот за мене е делумно функционален, делумно естетски.

Функционален бидејќи црна кола при маневрирање во темница воопшто не била забавна дисциплина, па линијата од сијаличките ја гледам на странични ретровизори и знам до кај сум.

Естетска бидејќи лично, субјективно, значи на мене, ми е поубаво од жолти или бледи бели сијалици бидејќи на мојата кола имам "Welcome" функција - се палат светла кога ја отклучувам и мерак ми е да гледам :)

За да не смета на возачи што мислат дека им смета ради блештење, ќе преземам мерки и после тоа глас да не ви чујам ;D

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1267
« Одговори #136 на: 03 Декември 2021, 14:23:57 pm »
Како што реков, застани до некој со ОЕМ  лед осветлени таблици и спореди.

Нема споредба со Оем лед 10 пати изгледа поубаво. Ама оем жолтово е за плачење колку е грдо.

Како може да ти биде грда колата?
Не ја ни гледаш таблицата дур возиш, а чим се паркираш и ја изгасиш, не светат за да ја гледаш колку е убава таблицата.

Не реков дека е грда колата, реков дека ми е грда жолтата боја од халогенките и не сакам светла во жолта боја на мој автомобил.
Ниту јас да ги гледам, ниту да ги имам на моја кола.

Со ова анти-ЛЕД-ов што го фурате на форумов со години, некогаш сте бетер рамноземјаши.

Жалосно грдо жолто светеше се гледа на сликите претходно и дворот ми го грди дури не само колата ;D

А секако дека ги гледам и тие сијалици мноогу често. Особено кога е паркирана вака во двор штом ја одклучам се палат средните сосе позиции и овие на таблица.

Јас не сум антилед, ама не е секој фар предвиден за такви светла. Синоќа баш коментираме со колеги, Мерцедес Е класа w210 со лед, тоа е страшно нешто, со маска за заварување да гледаш пак ќе ставаш компири на очите.
Техничките станици и полицијата се слепи кај нас за овие работи, нема сакам-несакам, ќе си ставиш тоа што треба.

Како што пишав од истата причина не ставив ксенон или лед на w202 ката. А на истата кола никогаш не ги сменив прегорените сијалици на таблица зошто не ми иде лед на таа кола мораше жолти па боље беше со никакви  :D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #137 на: 03 Декември 2021, 14:24:28 pm »
Разбирам бандаж, фолија, антена, или што било што ќе можеш да го гледаш на секој фрлен поглед кон колата. Разбирам внатрешно осветлување, па и фарови.
Ама светла за таблици...освен ако трчаш позади колата, или ноќе ти стои паркирана во двор со запалени светла, па да и се дивиш на тоа колку убаво бело е осветлена таблицата.

Нема никаква логика ова што го збориш.

Тогаш сите производители се ненормални кога ги дизајнираат задните фарови како да изгледаат и светат навечер.
Зошто мора нешто да гледаш активно за да ти биде мерак?
Производители дизајнираат на НОВИ коли, ја купуваш и не се замараш, а и не ни ги гледаш каква боја светат сијалиците за ТАБЛИЦИТЕ, муабетот е за ТАБЛИЦИ.

Ожени се со некоја на невидено од мерак :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #138 на: 03 Декември 2021, 14:25:26 pm »
Канбас ли се овие? Не ви јавува грешка?

Отсутен Knight_

• Редовен
« Одговори #139 на: 03 Декември 2021, 14:43:18 pm »
Канбас ли се овие? Не ви јавува грешка?

Не појавјва грешка дојдоа канбуси со нив.

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
« Одговори #140 на: 03 Декември 2021, 15:48:22 pm »
Како што реков, застани до некој со ОЕМ  лед осветлени таблици и спореди.

Нема споредба со Оем лед 10 пати изгледа поубаво. Ама оем жолтово е за плачење колку е грдо

Јас сепак мислам дека осрам ледот е идентичен со оем лед на таблица. 50lm се и оем филамент сијалица т10 и осрам т-10 лед, распонот/распространувањето на светлината е идентично, само бојата е побава х40
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1765
« Одговори #141 на: 03 Декември 2021, 16:18:30 pm »
Пола тема лед сијалица на табличка ;D

Ако стварно смета светлото, не е фер спрема другите, ако не смета зошто да не.

Отсутен Knight_

• Редовен
« Одговори #142 на: 10 Декември 2021, 01:29:38 am »
Заборавив да напишам на претходниот пост.

Со сите коли досега во зимо имав проблем со греењето искрено со оваа не очекував...
Додека не загрее барем до 80 ја возам строго до 2к и нежно со гаста. Но проблемот е што сега на 2~3 степени надворешна температура и требаат 15~17км да загрее до 90, мислам дека е премногу.
Друга работа што не ми е логична на семафор дур стојам знае да падне по некој степен како на видеото подоле. А одкако ќе загрее (види видео) во место со пуштено парно паќа до негде 65 степени.

Се надевам само на термостат.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8961
« Одговори #143 на: 10 Декември 2021, 04:08:21 am »
15 do 17 km ne e premnogu za da dojde do rabotna temperatura. Posebno ako ne e garazirana i vozish niz grad. Mene gore dolu mislam deka mi e isto moze malce pokratko so toa shto izgeguvam za nekoi 4km na avtopat i tamu postignuva i antifriz i maslo do rabotna temperatura.

A mrdanjevo na strelkata neznam.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1765
« Одговори #144 на: 10 Декември 2021, 06:36:32 am »
Пууу, Шкода Фелиција за 5 км достига работна температура. Во полото немам мерач (паметни феве),  ама 17 км мн некако по мене

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #145 на: 10 Декември 2021, 07:13:35 am »
Нормално е малку да падне малку стрелката кога се стои во место, ќе подотвори термостатот и ќе пропушти ладна вода во загреаната и ќе ја олади.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #146 на: 10 Декември 2021, 07:55:47 am »
Све тоа е нормално, нема никаков дефект. Во град и во работа во место парното краде бајаги од топлината а моторот не произведува до толку за да има вишок. Тоа што не ти загрева значи дека моторот е ефикасен, не дефектен. Еве и кај мене турбо бензин најмалце 15км низ град треба за да стигне 80 степени со пуштено парно. Пред тоа 1.5dci додека не ја стиснев со втора гас до даска до 70км/ч воопшто не загреваше низ град.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #147 на: 10 Декември 2021, 08:11:48 am »
Јас се кладам на термостат. Смени го, за 2-3км ќе имаш добро парно. За 5-6 работната температура ќе си биде закована на 90. Што побрзо го смениш поарно, пошто дизелите не сакаат ладни да работат, праат многу гареж.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5044
  • The Spartan General
« Одговори #148 на: 10 Декември 2021, 08:18:59 am »
Све тоа е нормално, нема никаков дефект. Во град и во работа во место парното краде бајаги од топлината а моторот не произведува до толку за да има вишок. Тоа што не ти загрева значи дека моторот е ефикасен, не дефектен. Еве и кај мене турбо бензин најмалце 15км низ град треба за да стигне 80 степени со пуштено парно. Пред тоа 1.5dci додека не ја стиснев со втора гас до даска до 70км/ч воопшто не загреваше низ град.

Мало ти е моторчето Миле. Кај мене на фордот за 1км имаше веќе млако парно, за 3-4км добро парно и стрелката закована на средина. На сегашниот хибрид исто му треба исто време/релација. 3-4км и добро парно и стрелка закована на средина.

Ќе треба да си го смениш термостатот веројатно, или некоја друга глупост додека си го менувал затегачот на ланчето имаш допрено. Заради вакви работи нејќам дизели. Во зимо се нешто им фали за да загрее нормално.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #149 на: 10 Декември 2021, 08:30:38 am »
Некоја мака имаш Миле со моторчето.
Другар со истиот мотор во фокус загрева инстантно брзо. Се чудевме како можи толку брзо да загрева и топло да дува од сабајле.