Автор Тема: Alfa Romeo MiTo 155 TB Distinctive  (Прочитано 35056 пати)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5854
Одг: Alfa Romeo MiTo 155 TB Distinctive
« Одговори #90 на: 27 Јуни 2021, 15:53:17 pm »
Шала на страна,убави седушта 🙂

Sent from Poco X3 NFC using Tapatalk

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
« Одговори #91 на: 28 Јуни 2021, 07:22:26 am »
Е кажи како ја негуваше, со што...?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43706
  • Il Moderatore
« Одговори #92 на: 28 Јуни 2021, 07:32:28 am »
Усисавање, чистење со четка, Сунгерче и шампон за чистење кожни гарнитури, набавен на времето од JYSK, и лосион за кожа од Сонакс, нанесен со памучна крпа. Секако и кожните делови кај мнеувачот и рачната кочница, како и воланот, не беа заборавени. Премиум филинг на мека и негувана кожа :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 610
« Одговори #93 на: 28 Јуни 2021, 12:50:14 pm »
Дали најде мајстор кај нас што ги разбира М32 мењачиве? Кај мене транзицијата прва накај втора брзина станува се побрутална во последно време, а другите симптоми како тресење, зуење или па не дај боже вадење од брзина ги немам.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #94 на: 28 Јуни 2021, 12:53:56 pm »
Дали најде мајстор кај нас што ги разбира М32 мењачиве? Кај мене транзицијата прва накај втора брзина станува се побрутална во последно време, а другите симптоми како тресење, зуење или па не дај боже вадење од брзина ги немам.
Не, за жал. Не сум ни имал време многу да барам, но се мислам да земам сам со локалниот алфа гуру да ги сменам трите лагери кои се проблематични.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 610
« Одговори #95 на: 28 Јуни 2021, 13:17:43 pm »
Не, за жал. Не сум ни имал време многу да барам, но се мислам да земам сам со локалниот алфа гуру да ги сменам трите лагери кои се проблематични.

Звучи на интересна авантура, претпоставувам лагерите ќе ги нарачуваш од нет според part number?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #96 на: 28 Јуни 2021, 13:26:00 pm »

Звучи на интересна авантура, претпоставувам лагерите ќе ги нарачуваш од нет според part number?
Прво ќе се обратам тука кај застапниците на Timken и SNR, од нет ми е доџи. Она што го прочитав е, дека дококлу не правам други зафати, (менување други лагери и ендкејс), веројатно ќе поминам и со оригиналните подлошки под лагерите.  (отприлика овој пат ќе го терам: https://www.cruzetalk.com/threads/m32-gearbox-bearing-fix.205442/)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #97 на: 11 Август 2021, 16:33:54 pm »
Денес конечно фул сервис на MiTo-то на 209500км, откако му извозев 8000км на „уљето од плац“ :)
Ребраст со затегачи
Клинест со затегачи
Водна пумпа
Свеќици
Уље
Антифриз
Филтер за уље
Филтер за воздух
Филтер за полен

Сето задволство во овластен чини околку 500е. Убаини :)
До сега немаше евиденција за сервиси, од сега си почнува со редовна евиденција.

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #98 на: 11 Август 2021, 18:58:11 pm »
Свака част Симо! Мене ми е страв да се јавам во Порше да прашам цена за сет ланче . :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #99 на: 11 Август 2021, 19:28:48 pm »
Свака част Симо! Мене ми е страв да се јавам во Порше да прашам цена за сет ланче . :)

Раат 5 години со ремените. Ама не можев веќе да одложувам, стиснав душа, средив сервис. До сеа све нешто ми „бегаа“ парите на друго место..

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5854
« Одговори #100 на: 11 Август 2021, 20:05:11 pm »
На здравје сервис, некако "евтино" како за овластен, озбилно.

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #101 на: 11 Август 2021, 20:06:31 pm »
Кочниците ти се во транзит, тие лежаите позади знам дека ќе ги адресираш, и уште менувачот остана.

Многу, многу здрав примерок имаш начекано, се што видов на наш пазар со 120-150 илјади километри е дваипол пати побатал од твојата кола.

Среќно возење!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #102 на: 11 Август 2021, 20:56:46 pm »
Кочниците ти се во транзит, тие лежаите позади знам дека ќе ги адресираш, и уште менувачот остана.

Многу, многу здрав примерок имаш начекано, се што видов на наш пазар со 120-150 илјади километри е дваипол пати побатал од твојата кола.

Среќно возење!

Задните плочки ги сменив кога ја земав, пошто на метал беа, предните конечно стигнаа, ќе се менуваат после одмор, пошто примарно беше на 159-ката да се сменат и нив ги сменив вчера.
Така да останува само менувачот да го решам а задните лежаи („лагери“) на амортизерите ќе бидат сменети успут, лесна работа за нив.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13915
« Одговори #103 на: 12 Август 2021, 08:28:16 am »
Денес конечно фул сервис на MiTo-то на 209500км, откако му извозев 8000км на „уљето од плац“ :)
Ребраст со затегачи
Клинест со затегачи
Водна пумпа
Свеќици
Уље
Антифриз
Филтер за уље
Филтер за воздух
Филтер за полен

Сето задволство во овластен чини околку 500е. Убаини :)
До сега немаше евиденција за сервиси, од сега си почнува со редовна евиденција.

Види за овластен, не е лошо.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
« Одговори #104 на: 12 Август 2021, 21:52:11 pm »
Баш би сакал да искусам како изгледаат турбо 155 коња во вака мала кола...

Тежи повеќе од 1200 кила?