За комбево ГТЦ ечел од подрум па до 2 кат од што сум рикал да ми го купат..во 1985.

Вчера после 30 години доби нови батерии ( од оние кружните, најголемите пола кило што тежат) и се изненадив кога проработи на огромна радост на малово...

Моево беше САФАРИ комбе, а се сеќавам се продаваше и пожарникарско, војничко и амбулантно....сите со еден куп ситни соодветни додатоци кои за жал низ годините се изгубија..

http://www.ubrzanje.org/wp/?p=197Schuco „Safari Wagon“ Mercedes 408 Expedition Kilamandscharo. Ovo je što se ovde kaže flashback. Dane sam proveo kao klinac igrajući se sa ovim kombijem. Danas više ne prave slične igračke, bar ne tog kvaliteta i nivoa detalja. Uprkos svoj tehnologiji na raspolaganju.
Osim što je bio na baterije i sa „realističnim“ skretanjem levo/desno igračka je dolazila sa gomilom opreme za „safari“. Sva vrata na modelu se otvaraju, i iako je u pitanju plastika, sve je vrlo postojano. Nebrojeno puta sam skinuo vrata i vratio ih nazad, a da se male šarke nisu polomile. Osim ovog modela, kod nas su bili i vatrogasni, policijski, bolnički. Malo „kopanja“ po netu pokazuje da ih je bilo još. Bilo bi lepo nabaviti ovako nešto ponovo. Negde sam naišao na zatvorenu aukciju, ali ne smem da napišem za koliko se prodao. Još strašnije je da sam ja u nekom momentu kao klinac imao 5-6 možda i više sličnih auta. Čak smo od kombija i pravili prikolice – kamp kućice. Takođe, mehanizam koji drži pogon je imao neki vid „amortizera“ koji se relativno jednostavno mogao modifikovati sa gumicom za kosu tako da se ceo zadnji trap malo podigne i ima još „realističnije“ gibanje prilikom kretanja i zaustavljanja… eh, dobra, stara vremena…
Dodatne slike koje sam pronašao na netu. Vrlo lepo se može videti nivo detalja i „oprema“ koja je stizala uz kombi. Polako i rešavam misteriju odakle nama u Jugoslaviji 70-ih pristup ovim igračkama i izgleda da odgovor leži u tome da je Schuco delegirao proizvodnju u Jugoslaviju, najverovatnije Sloveniju. Kadnidat je Mehanotehnika Izola ili neka slična firma.
Сите што сте растеле во 80 тите клик на линкот и уживајте во флешбекот..
https://www.google.com/search?q=mehanotehnika+mercedes+408&espv=2&biw=1440&bih=759&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi46Ja33dzQAhWHWywKHbeiCgYQ_AUIBigB#tbm=isch&q=mehanotehnika+igracke