Автор Тема: Fiat Punto 1.2 8V 60hp  (Прочитано 39674 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7827
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Fiat Punto 1.2 8V 60hp
« Одговори #90 на: 24 Јули 2012, 14:31:37 pm »
Симо, сакаш да кажеш дека и кај мене на сличен начин можам да си го прочитам кодот??

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
  • Honk If Parts Fall Off
Одг: Fiat Punto 1.2 8V 60hp
« Одговори #91 на: 25 Јули 2012, 03:50:18 am »
Ова е да го укуцаш кодот за недај боже :) а кодот Симо кажа дека е на картичката, која јас нажалост ЈА НЕМАМ, и ќе се карам у буљу ако ми затреба :D би требало за сите Фијати со кодирано палење да важи.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43712
  • Il Moderatore
« Одговори #92 на: 25 Јули 2012, 07:28:59 am »
Да за сите фиати со кодирано палење. Ако ти затреба а немаш картица, може дилер/стилер да ти набави спрема број на шасија, ама веројатно ќе платиш повеќе од коуд бокс + сет клучеви и брави на старо :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #93 на: 25 Јули 2012, 09:54:56 am »
Ѕивана и јас ја немам, така да ќе молиме бога да не ни затреба.

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #94 на: 26 Јули 2012, 05:43:21 am »
Леле мори мајко :D ќе биде супер ако ни затреба, а ко за беља ќе биде и тоа. Е сеа незнам дали може ама Маршер или некој таков да го изчита кодот дур е у финкционално стање или нема теорија?

едит - леле

simple answer no no one but fiat can program keys to your car no matter what they say they simply can't

i believe there are some places that can make an identical copy of a key you have but as i have said it's roiling code so as soon as you use the copy it will stop the original key from working and render it useless from then on

but even this is a little far fetched as i don't think any company's have made keys with reprogrammable memory and even if they can due to the problem i have outlined above they would be no market for them anyway

a few more facts about these keys

only fiat equipment can program the keys to your car so it's gona be a visit to the dealer either way

keys that are ordered for a car can be programed to that car only and cannot be fitted to any other car so if you start mixing lock sets or body computers about it's not gona work

all keys need to be present when new keys are being programed to the car otherwise they will be lost from the car's memory and will be rendered useless even fiat cant reprogram them after this happens as they're not new any more ie the rolling code has been changed many times and the car will not accept them

bit like when you take a baby rabbit from it's mother it wont want it back it will simply kill it

when ordering keys from dealer you will need proof of ownership like v5 document and some id probably not sure exactly what but dealer will tell you

you will also need to produce your code card if you have it many British cars don't as they are taken out at bristal buy fiat uk due to British insurance laws stupid if you ask me as no one can use it to steal your car anyway unless they have a blank copy of your key and know the emergency start-up prosedure these cards cost 10 pound so expect the bill to be 10 quid more expensive

i have seen some quotes on here of 130 for one non remote key this is quite frankly a rip off so shop around a bit play dealers off against each other

one not remote iirc should be about 84 quid all in programed an all

now could some people that have had these keys programed to there cars please give a better idea of what they should cost obviously remote keys are more expensive than non remotе

::) и шо пари збориме тука, 500 ?  ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #95 на: 26 Јули 2012, 07:19:18 am »
Стилото кога го земав, еден од двата клуча отиде во лизинг компанијата, па решив да не останам со еден клуч, и си нарачав нов од АутоСК, кога ми репнаа квота за клуч со даљинско, реков „ааа дај обичен“. Не се сеќавам точно, ама нешто као 150-тина евра тогаш беше, сосе програмирање обичниот. МОже и чувам фактура некаде, ама не е битно - изгор е! :) А ако те репнат и за картица, оф мори мајко ќе биде :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Fiat Punto 1.2 8V 60hp
« Одговори #96 на: 26 Јули 2012, 12:52:24 pm »
Клуч јас правев, бидејки немав резерва и тогаш ме закрпија 5000 денари

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #97 на: 26 Јули 2012, 13:27:00 pm »
kaj mene na puntoto ima nesto kako kalemce vo klucot ne e cipce....

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #98 на: 26 Јули 2012, 13:49:15 pm »
Чек малце во кој случај затребува картицата на Пунте? На Клиото кодот го убацував мануелно преку командите на волан за радио коа ги извадив клемите од акумулаторот и ми го побара тогаш. Јас имам два клуча и две даљински за Пунтово, што значи тоа, ко очи у глава да ги чувам, или ... :)

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1267
« Одговори #99 на: 26 Јули 2012, 16:32:30 pm »
Па ако ги изгубиш 2та клуча мислам треба картицата да ја однесеш за да видат код едно др и да ти направат друг клуч, е сеа дали беше баш така не сум сигурен :D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #100 на: 26 Јули 2012, 17:12:50 pm »
Па ако немаш картица (и јас немам) чувај си еден клуч дома затоа што само преку клучот, клучарите можат да го исчитаат кодот и да ти направат копија.
Во мојот случај, му го дадов клучот на клучарот, го стави во едно машинче врзано со компјутер и едно 10 мин го читаше кодот. Во истото машинче стави мало чипче и го впиша кодот од клучот. После чипшето го стави во пластиката од новиот клуч и до ден денес си функционира, а оргиналот клуч седи дома за недај боже.  Да ја имав картицата поевтино ке поминев.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #101 на: 26 Јули 2012, 18:36:45 pm »
На картичката има два броја, едниот подугачкиот, е за да ти изработат нов клуч и за да се искодира во централата а се внесува преку фиат екземинер, дијагностичкиот уред за ФИАТ-и,  а другиот број е да може да ја запалиш ако не сака колата да ти го отчита кодот.

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #102 на: 27 Јули 2012, 06:21:00 am »
Значи варијанта два отпаѓа у старт :) варијанта еден е еден дома еден со мене, е сеа како се читаа кој е мастер кој е немастер ? :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #103 на: 27 Јули 2012, 07:57:51 am »
За твоето нема мастер немастер, рамноправни се, за постарите има мастер (црвен) кој мора да го имаш заедно со картицата за да ти ги искодираат немастерите.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #104 на: 27 Јули 2012, 08:14:52 am »
Не е многу скапо да се добие картичката со кодови.
Во Опел е 1500 денари, ако колата е од увоз, а ако е купена од дилерот бесплатно ја даваат доколку ја имаш изгубено. Па не би требало и во Фиат да е нешто екстремно скапо.
Инаку кога збориме за скапо, прашувам во Тојота, колку е дупликат клуч со далечинско на него да нарачам, 370 евра со попуст ми вика.Размислив, и си викам па и не е така тешко да ја користам бравата за отклучување и заклучување.