Автор Тема: Poloven Golf 7 ili novo Tipo?  (Прочитано 12701 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55030
  • Махер
Одг: Poloven Golf 7 ili novo Tipo?
« Одговори #30 на: 16 Ноември 2020, 19:58:43 pm »
Здраво.
И јас бев/сум со иста дилема, дали да го земам новото Fiat Tipo кое е на понуда или половна кола од 2013 на нагоре со до кај 140.000 км.
Да напоменам, барав пасивно измнатава година дена и налетав на многу кршови коли кај нас, но и на неколку итри продавачи, што придонесе да се одлучам да го почекам новото Fiat Tipo кое ке почне да се продава наредната година со 1.3 турбо бензинец со 100кс.
Евентуално се размислувам Kia Ceed, 1.4 турбо моторот.
Ке видиме што ке испадне на крај :)
Имаш нешто цени за спомнативе?
Не во моментов, Типо-то ке почне да се продава кај нас нареднава година, и ова време наредната година може да се очекува добра прва пакет понуда накај 13-14.000 евра.
Турбо бензинскиот мотор конкретно ме интересира како ке се покаже.
Киа-та е накај 15.000 евра ако не се лажам. Ке видиме како ке е со редизајнот наредната година, но очекувам Киа да имаат добра понуда како што стално имаат.
Веќе Џулиетата е 15000 1.4 турбо. А за возење е милина.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29749
    • CARclub.mk
« Одговори #31 на: 16 Ноември 2020, 19:59:34 pm »
Сега нели имаат 1.4 мотор? За тој зборам, кола купена пред месец дена.

Ако останало нешто на залиха. 1.4 MPI веќе не може да се нарача. Ceed може да се добие со 1.0 и 1.4 T-GDI, и некој дизел.

Со оглед на тоа колку беше добар и економичен 1.0 T-GDI so 120 коња и во Ceed и во Xceed, не ја глеам поентата на атмосферецот кој ем ќе биде со полоши перформанси, ем во вистинскиот свет ќе троши повеќе.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1879
« Одговори #32 на: 16 Ноември 2020, 20:29:34 pm »
Ја би разгледал и вакво нешто кога веке толкава сума е во прашање имаат и други понуди на профилов од огласников
https://www.pazar3.mk/oglas/vozila/avtomobili/Opel/Astra/se-prodava/skopje/gazi-baba/opel-astra-k-enjoy-excite-pack-1-4-turbo-125ks/3372896

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6493
« Одговори #33 на: 16 Ноември 2020, 20:46:58 pm »
И астрава е одлична.

Типо бе, со 1.4 атмо

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 711
« Одговори #34 на: 16 Ноември 2020, 20:52:11 pm »
Здраво.
И јас бев/сум со иста дилема, дали да го земам новото Fiat Tipo кое е на понуда или половна кола од 2013 на нагоре со до кај 140.000 км.
Да напоменам, барав пасивно измнатава година дена и налетав на многу кршови коли кај нас, но и на неколку итри продавачи, што придонесе да се одлучам да го почекам новото Fiat Tipo кое ке почне да се продава наредната година со 1.3 турбо бензинец со 100кс.
Евентуално се размислувам Kia Ceed, 1.4 турбо моторот.
Ке видиме што ке испадне на крај :)
Имаш нешто цени за спомнативе?
Не во моментов, Типо-то ке почне да се продава кај нас нареднава година, и ова време наредната година може да се очекува добра прва пакет понуда накај 13-14.000 евра.
Турбо бензинскиот мотор конкретно ме интересира како ке се покаже.
Киа-та е накај 15.000 евра ако не се лажам. Ке видиме како ке е со редизајнот наредната година, но очекувам Киа да имаат добра понуда како што стално имаат.
Веќе Џулиетата е 15000 1.4 турбо. А за возење е милина.
Знам. И сметам дека е многу добра понуда.
За мене лично, едноставно, мора да ми се допаѓа колата. Типо-то и Ceed-от ми се допагаат, но Џулиета-та едноставно не. Малце ми е ниска, и тесна.
А инаку сум голем љубител на Алфа Ромео.
За мене нема поубава кола од Џулиа и одма би ја купил, само многу ми е ниска, и влегувањето и изгледувањето ми е проблем.
3 пати бев да ја гледам, првиот пат која ја донесоа пред да се направи официјална промоција во Македонија, еднаш ја возев таа црвената што ја купи дечково од форумот, и се е супер, ама џабе, кога не можам да влезам во неа на раат.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29749
    • CARclub.mk
« Одговори #35 на: 16 Ноември 2020, 20:53:46 pm »
Типо бе, со 1.4 атмо

Јас сепак би се навратил на муабетот на Другарот @AUUU кој фино ги долови работите:

Види вака, ако си со поголем буџет, да речеме 15.000 еур и да дадеш 10-11-12 за Голфот, рачунај дека наскоро ќе дојде за мењавање ламела, замаец, потисна, голем сервис, мал сервис, има давачки. Да не го заборавиме и ДСГ-то кое си бара сервис на секои 50.000км и тоа кошта 200-300 еур. Кај Типото е пали вози, смени уље следните ајд а кажеме 50-60-70.000км.

Така да Голфот прави ќејф, ама кошта, да не се лажеме. Ако ти е кола за пали вози, купи си Типо и свиркај си, имаш гаранција, а фино е аутото.

Ова е одличен, валиден и реален муабет, и муабет кој заслужува многу внимание.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #36 на: 16 Ноември 2020, 21:01:40 pm »
Ја би разгледал и вакво нешто кога веке толкава сума е во прашање имаат и други понуди на профилов од огласников
https://www.pazar3.mk/oglas/vozila/avtomobili/Opel/Astra/se-prodava/skopje/gazi-baba/opel-astra-k-enjoy-excite-pack-1-4-turbo-125ks/3372896

Голем дел се демо возила со поминати не повеќе од 5-8.000 км, а цената најчесто спуштена на реално ниво, мада има уште место за спуштање.

Мислам дека ретко кој има реална претстава колку треба да ја здробиш колата од возење за да стигнеш до 130.000 км за 5 години. Тоа се во просек над 2000 км месечно, редовно, 5 години по ред.
Ко службена.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10143
« Одговори #37 на: 16 Ноември 2020, 21:56:01 pm »
Ништо не се 130.000, таман разработен моторот.

Тој што ќе ја купи ќе мора постојано да вложува наредните години за делови кои доспеале за промена, таму амортизерче, онаму дискче, ваму некоја спона, итн.

Не е нешто трагично, но јас не би имал нерви.

Згора на се, дизељ.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5063
  • The Spartan General
« Одговори #38 на: 16 Ноември 2020, 22:07:38 pm »
Мислам дека ретко кој има реална претстава колку треба да ја здробиш колата од возење за да стигнеш до 130.000 км за 5 години. Тоа се во просек над 2000 км месечно, редовно, 5 години по ред.
Ко службена.

Јас возам отприлика толку годишно. Не мислам дека ја здробувам од возење. Ама да, таа километража во Македонија само е многу возење по релативно лоши патишта.

Да не сум от. Купи си го фиатот. Голфчето ќе извади дефект.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #39 на: 17 Ноември 2020, 08:34:15 am »
Типо бе, со 1.4 атмо

Јас сепак би се навратил на муабетот на Другарот @AUUU кој фино ги долови работите:

Види вака, ако си со поголем буџет, да речеме 15.000 еур и да дадеш 10-11-12 за Голфот, рачунај дека наскоро ќе дојде за мењавање ламела, замаец, потисна, голем сервис, мал сервис, има давачки. Да не го заборавиме и ДСГ-то кое си бара сервис на секои 50.000км и тоа кошта 200-300 еур. Кај Типото е пали вози, смени уље следните ајд а кажеме 50-60-70.000км.

Така да Голфот прави ќејф, ама кошта, да не се лажеме. Ако ти е кола за пали вози, купи си Типо и свиркај си, имаш гаранција, а фино е аутото.

Ова е одличен, валиден и реален муабет, и муабет кој заслужува многу внимание.
Еве уште по-реален муабет. Голем сервис се прави на 210к односно за 80.000км ако голфот има сега 130.000. Но, тоа е сосема небитно во муабетот.
Цитат
Голф7 без разлика дали бензин или дизел има голем сервис на 210.000км или 10 години. Каков замаец каква потисна. ДСГ-то да, се прави промена на уље секои 60.0000км и не, не е 200-300 евра од кај си играте со цифриве не разбирам :D. Механички колата е доста добро покажана.

Му најдоа на оглас Астра демо возило со 13.000 поминато и со кој памет уште му нудите ново типо 1.4 атмо?! Или пак со истите муабети абе ново си е ново  ;D

Отсутен Aleksandar90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 213
« Одговори #40 на: 17 Ноември 2020, 08:36:25 am »
Gledam podeleni se mislenjata, sto e normalno, ne se ovie 2 koli moj konecen izbor , ke se gleda i misli uste , ima vreme ne se brzam. Fala za predlozenite oglasi , nekoi od niv se bas dobri. Da bidam iskren, idealno za mene bi bilo nekoj kompakt od bilo koja marka so avtomatski menuvac i mnogu mala kilometraza (kako demo vozilo) no so mojot budzet nema da najdam takvo nesto. Ke se pravi pak nekoj kompromis, najverojatno so poslabo novo vozilo, no pusta zelba za avtomatik(posebno dsg)e golema.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9066
« Одговори #41 на: 17 Ноември 2020, 08:36:42 am »
Astrata e nova, znaci vleguva vo kategorija novo si e novo.
A ako budget e do ~12k € ja bi astra classic 1.4 turbo pred Tipo 1.4 regular.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #42 на: 17 Ноември 2020, 08:46:28 am »
Gledam podeleni se mislenjata, sto e normalno, ne se ovie 2 koli moj konecen izbor , ke se gleda i misli uste , ima vreme ne se brzam. Fala za predlozenite oglasi , nekoi od niv se bas dobri. Da bidam iskren, idealno za mene bi bilo nekoj kompakt od bilo koja marka so avtomatski menuvac i mnogu mala kilometraza (kako demo vozilo) no so mojot budzet nema da najdam takvo nesto. Ke se pravi pak nekoj kompromis, najverojatno so poslabo novo vozilo, no pusta zelba za avtomatik(posebno dsg)e golema.
Друже најдобронамерен совет, од лично искуство и грешки во минатото. 2020 година е, да купиш атмосферец покрај толку многу избор е навистина голема грешка. Не се купува кола секој ден. Имаш лоши перформанси, троши многу. Едноставно неможеш да му се изнауживаш на нов автомобил. Сепак, ако си се решил за половно како што гледам не купуваш бмв 5 или ауди а6 15 години старо со 300.000км па да разберам дел од муабетиве со дефекти и големи трошоци.

Извози го типото на тест вожња ако го имаат, и повози било што од огласите, дали било астрата, голфот или нешто трето. После тоа, сите муабети за ново си е ново ќе паднат во вода. Пробај да ги тргнеш емоциите од тоа што фактички го доживуваш.

« Последно менување: 17 Ноември 2020, 08:55:07 am vlatko.klp »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10143
« Одговори #43 на: 17 Ноември 2020, 08:55:02 am »
Чим имаш толкава желба за дсг а немаш буџет за нов, не му се мисли.

Овака сега, прво и најосновно е да знаеш/кажеш какви ти се потребите, односно колку и како ќе ја возиш градска.
Така ќе се одреди дали дизел или бензин.

Потоа гледаш што ти се допаѓа на лик, оотоа дали ќе те собере позади волан :)

Тоа опремите се финеси кои ќе ти помогнат да пресечеш во изборот од потесниот круг.

Еве, јас органски не го поднесувам дизелот кога возам низ град па и ја крадам колата на жена ми ;D

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1445
« Одговори #44 на: 17 Ноември 2020, 09:07:22 am »
Мое мислење е дека 130.000 веќе е на граница со добра или недобра кола. Не знам како ви се даваат пари и тоа 10к и повеќе за кола што ни од далеку не е истата кога била нова... Највеќе се приметува кога ќе земеш да возиш иста ама нова кола, ќе видиш колку 130к не се шала. Пример еден ќе дадам иако не се истите коли (технички исти), после џулиетата сфатив колку е извозена делтата. А си ја сметав за џам...