Автор Тема: Alfa Romeo 147 1.9 JTD '03  (Прочитано 49851 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Одг: Alfa Romeo 147 1.9 JTD '03
« Одговори #195 на: 15 Август 2021, 15:13:26 pm »
Проверете ја состојабата на турбината. Каква луфта има. Сигурно има некаква луфта ама да не  отидена. Мада тоа ќе кажи со време :) ќе се слуша.

Проценете добро.

А дека има течено, сигурно има. Очигледно е :)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #196 на: 31 Август 2021, 12:14:28 pm »
Голем апдејт

[28.08.2021]

Викендот беше планиран за чистење и пробување на нови средства и МФ крпи, али испадна сервис. Шокантно, знам.

1) Промена на стабилизиратори

Огромна благодарност до @Prcot за експресната достава и понудата на деловите. Купени два MOOG стабилизатори и монтирани во домашни услови. Едниот беше максимално запечен, па провртен и чаурата видела подобри денови.

Дали би ги менувал повторно деловите од предницата? Да, но во подобри услови, наместо импровизации со дрвени трупчиња и бетонски блокови во двор.

Линк за помош: https://www.youtube.com/watch?v=C333hWPxFDc

Чисто за евиденција и за себе, имам квичење од десната страна само при длабоки дупки, најверојатно е долната виљушка исто како кај @vladimir_1 . Тоа треба во некоја блиска иднина да се промени.

2) Промена на црево - повторно

[31.07.2021]
i) Цревото кое пукна на одмор е подобро наместено во двор и во домашни услови бидејќи мислев дека подлизнува од доле (можеби плацебо ефект да беше)

Не беше плацебо ефект, навистина подлизнува и не ми се допаѓа дека не е соодветно.

Променето со соодветно по каталошки број без сечење по мерка.

Проверен е антифризот и нема масло во него, но на следниот голем сервис (ноември/декември) треба да се направи flush бидејќи е темно розев (G12).

Бонус инфо: Ако се прашувате зошто е цревото од усисот откачено, тоа е бидејќи ја проверував состојбата на клапната. И беше прилично мрсна. Си пливкаше во масло, па плаче за промена.

3) Промена на предни звучници

Последно, но не најмалку важно. Пофалба до @Simo - Carrier159 за сите насоки и инструкции по сите социјални мрежи, звучниците не изгледаат дека се воопшто користени.

Претходните се произведени 2002, па не сум ни изненаден што не останала мембрана. Ниските тонови се од-лич-ни, ако се поврзам со AUX сигурно уште појасен звукот ќе биде.

Бонус инфо: Во доводот на струја во вратата има прекин. Ако се измести под агол, се губи контакт до петтата врата ;D Италијанска електроника at its finest.

П.С. Вчера имаше застој на патот, мислам дека нешто го минирале местото за новиот пат, па еве еден спомен на сред Плетвар.

Присутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1138
« Одговори #197 на: 31 Август 2021, 12:31:12 pm »
За стабилизатори не треба потпирање, дирек на дигалка се менува. Мене болка ми е при промена горните рамена мораше да ги откачам стабилизаторите од едната страна и исто прошлајфоба прагот (а беа камен стегнати TRW :( )
Плус во врска со цвичењето мислев дека е од горните рамена испадна дека не е до нив. Денес ќе пробам со откачена балаштрангла да видам дали ќе има звуци пак, ако престанат значи е до гумиците на балаштрангла ако не престанат одиме понатаму:)

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #198 на: 31 Август 2021, 12:49:00 pm »
За стабилизатори не треба потпирање, дирек на дигалка се менува.

За да си ја олесниш работата, препорачливо е да се крени во исто време од двете страни за да биде балансштанглата рамна т.е. паралелна со земјата. Затоа од едната страна имав дигалка, а од другата страна цела бригада на помагала :)

Инаку со среќа со гумиците, те предупредивме што те чека  ;D

Присутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #199 на: 31 Август 2021, 13:02:49 pm »
За стабилизатори не треба потпирање, дирек на дигалка се менува.

За да си ја олесниш работата, препорачливо е да се крени во исто време од двете страни за да биде балансштанглата рамна т.е. паралелна со земјата. Затоа од едната страна имав дигалка, а од другата страна цела бригада на помагала :)

Инаку со среќа со гумиците, те предупредивме што те чека  ;D
Само да видам дали е до нив проблемот, Нема јас да ги менувам :)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #200 на: 31 Август 2021, 13:59:54 pm »
@dbl.dzo Не не плаши со најава од типот „голем апдејт“, мислев си паркирал некое Стелвио во дворот  :) . Со лесно работата.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #201 на: 31 Август 2021, 14:12:01 pm »
@Filip MK Не толку голем залак колку Стелвио, ама наредна година ќе има таков апдејт :) И фала ти многу.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #202 на: 31 Август 2021, 18:04:38 pm »
Квичењето на балансштангла е повеќе Кврц- Кврц отколку "мисирки" како кај рамената 😄  Балансштангла на спуст од тротоар и такви места се слуша.

На Алфата не се сеќавам да сум менувал гумици на балансштангла ама сум менувал на Нубирата и испуштаат карактеристичен звук на такви спустови.

Присутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #203 на: 31 Август 2021, 20:05:44 pm »
Квичењето на балансштангла е повеќе Кврц- Кврц отколку "мисирки" како кај рамената   Балансштангла на спуст од тротоар и такви места се слуша.

На Алфата не се сеќавам да сум менувал гумици на балансштангла ама сум менувал на Нубирата и испуштаат карактеристичен звук на такви спустови.
Не е до нив, ја откачив и ја возев така и пак истиот звук Ако се слуша ќе снимам видео

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #204 на: 31 Август 2021, 23:33:33 pm »
Како ја откачи балансштанглата ?

Од стабилизаторите ја откачи само?

Присутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #205 на: 31 Август 2021, 23:35:36 pm »
Како ја откачи балансштанглата ?

Од стабилизаторите ја откачи само?
Da , kaj mene vo temata ima video

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #206 на: 08 Септември 2021, 22:59:52 pm »
Најнебитна Алфа е оваа во моментов но чисто да апдејтирам  ;D

Денес имавме класичен случај на Алфаитис при посета на Демир Капија и фамозниот ни автопат.

После мал милион кратери и дупкидлапки, сензорот за ниво на масло реши да „откажи“ со пораката Oil level warning failure. Еден питстоп до Велес и додавање на цели 100мл масло, мерачот на табла покажа дека е полно  ;D Затоа никогаш не сум се водел според тоа, туку директива на шипка проверувам.

П.С. Почнав да чувам мисирки во поткрилата, како што вика @Carpathian Lord (hint: рамења)

П.П.С. Вкусна трпеза имаат во Royal Winery Queen Maria.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #207 на: 08 Септември 2021, 23:13:23 pm »
Па добар ти е сензорот, на време ти алармирал дека е време да дотуриш уље :)

На Типото на шипка од мин до макс разликата беше 300мл

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #208 на: 08 Септември 2021, 23:39:00 pm »
Sakas da kazes deka bese Kaj Dzoko? Impresii ? Za alfa delovi ne se razbiram 😁

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #209 на: 08 Септември 2021, 23:51:58 pm »
@Mikius можно е, можно е и да е тоа, само самиот мерач не е толку надежен. Ако ја паркираш настрана на тротоар или на удолница ти кажува дека си на минимум, а на шипка дека е полно. Добро е за ориентација, но не најточно.

@Inter1 не не, либето не ми доаѓаше до таму, далеку и се гледало (иако од Велес до Демир Капија спиеше  ;D). Го чувам за нареден викенд.

Денес бевме тука: https://www.facebook.com/wineryqueenm