Автор Тема: Транспорт за велосипед  (Прочитано 3791 пати)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17451
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Транспорт за велосипед
« Одговори #15 на: 02 Август 2020, 18:36:45 pm »
Металните куки може да ја оштетат бојата, да. Затоа се употребува проста логика при користење на вакви додатоци, дали на кров, дали на гепек.

Ако знаеш дека ќе ставаш "страно тело" на колата, ќе преземеш некои ситни мерки да спречиш парталење на бојата (ако воопшто се секираш за бојата, нели).

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 480
« Одговори #16 на: 02 Август 2020, 18:43:18 pm »
@MartinAlfista не сум го видел системот како се монтира и од каков материјал е изработен. Не можам да знам колку е добар или лош за употреба. Она што го видов се само каиши.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #17 на: 04 Август 2020, 09:13:34 am »
Куките кои се зафаќаат директно на каросеријата на колата се гумиран метал. Нормално водено е сметка да не гребат.
Исто така тие точки што потпираат на стакло/лим се исто така од мек материјал.

Дополнително за да немате главоболки, како што кажа Мартин, ќе си превземите ситни мерки. Гумички од внатрешна гума за велосипед, сунгери итн...

Јас првиот пат кога возев точаци од педалото на едниот точак си направив салам дупка на 5та та врата. Нареден пат, припазив повеќе.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6375
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #18 на: 04 Август 2020, 09:32:48 am »
На некои имав заприметено, куките се чисто метални за каишите, зависи од производителот изгледа.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #19 на: 04 Август 2020, 13:57:01 pm »
@osmica8 фала на совет, ќе имам во предвид да ја заштитам некако вратата со макар со гума од точак.
@Power to the people најверојатно има разлики во производители. Не сум проверил дали на алиекспрес има различни модели колку да се направи споредба. youtube не верувам дека некој би направил ривју на вакви елементи.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #20 на: 05 Август 2020, 00:38:13 am »
@vandex ако најдеш некое што ти одговара, независно дали ќе биде од понудениве или сосема петто, пиши апдејт. Баш барав некое вакво решение, да видам дали ќе можам роуд бајк да си монтирам назад на гепек

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #21 на: 05 Август 2020, 09:15:20 am »
@dbl.dzo договорено.  ;)
пс-колата ми е на иљаду километри, ова може да потрае додека одам до неа пошто коронава затвори цел свет.  :-[

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1015
« Одговори #22 на: 05 Август 2020, 10:35:04 am »
Моја препорака или на кров или на кука позади. Овие што идат на гепек кога тогаш ке направиш грешка и по нашиве патишта/дупки ке си оштетиш и кола и  велосипеди.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #23 на: 05 Август 2020, 10:53:24 am »
@BraneMKD има куки за еден точак? Тие се монтираат од доле на кола?
Горе некако сум скептик да возам точак на долг пат, евентуално кровен куфер би ставил таму.

• Сениор
« Одговори #24 на: 05 Август 2020, 11:00:01 am »
Мисли на кука на кола, и на кука се монтира држач за точаци.

А поубо од горе немаш, освен што ќе ти потроши малку гориво колата. Нема шанси да падни точакот, како сакаш вози ја колата, само ќе пазиш на висината.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #25 на: 05 Август 2020, 11:03:02 am »
Не ми е за потрошувачката и не знам каква логика има ако е горе дека ќе потрошела повеќе.
Страв ми е да не го најдам да испадне мада не сум сретнал да паѓа точак од горе.

Мислев држачот да има некоја кука и да се шрафи некако на шасија на кола. Инаку немам кука на мојата кола изгледа нема да можам таа опција да ја земам во предвид.  :-[

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
« Одговори #26 на: 05 Август 2020, 11:23:45 am »
@BraneMKD има куки за еден точак? Тие се монтираат од доле на кола?
Горе некако сум скептик да возам точак на долг пат, евентуално кровен куфер би ставил таму.

Доколку ти игра некаква улога, чисто за информација, околу 2200 километри возев точак на кров, заедно со куфер до него. И тоа носачите беа некои Ауто Макси, куферот Менабо (од Еуростил и двете), држачот за точак беше Туле.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сениор
« Одговори #27 на: 05 Август 2020, 11:27:31 am »
Аеродинамиката е нарушена, поголем отпoр ќе имаш во возење со точаците на покрив, за на отворено, за низ град нема разлика.

Инаку, тие на 5-та врата држачите се за сиромави, со 2000ден, 3 точаци можиш да пренесиш. Сигурност најмала, местење велосипедни најдолготрајно, и можи ќе треба да вадиш и тркало предно на некој.

Најубави ама и најскапи се тие на кука што се ама на тркала што се оставаат точаците, оти има и други на рамка што ги обесуваш.

На покрив единствена мана е сам ако редиш точаци многу потешко е, плус ако и човекот е низок, можи и невозможо да е, а пак СУВ и низок шофер, остај не го вади точакот од дома поарно.  ::)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #28 на: 05 Август 2020, 11:34:22 am »
Мисли на кука на кола, и на кука се монтира држач за точаци.

А поубо од горе немаш, освен што ќе ти потроши малку гориво колата. Нема шанси да падни точакот, како сакаш вози ја колата, само ќе пазиш на висината.
Има шанси, има шанси.... ги истрескав точаците на една необележана „работа на пат“. Сосе кровниот носач.... Среќа помина колата со некоја гребаница, без да утепам некого.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сениор
« Одговори #29 на: 05 Август 2020, 11:52:57 am »
Во последниве години само на покрив ги носиме, не сме имале инциденти, а некогаш и брзо возат дечките со колите. А со тие на 5-та врата сме имале повеќе.