Автор Тема: Seat Leon 2.0 TDI 138HP (2010)  (Прочитано 221167 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34353
  • Таков е животот... јебига
Одг: Seat Leon 2.0 TDI 138HP (2010)
« Одговори #1755 на: 07 Декември 2025, 11:06:48 am »
Е добро де, уште пар години имаат гумите додека не направат 7 години и после им е доста.
Тојотата кога ќе стигне пак такви исти ќе и стаам

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2536
« Одговори #1756 на: 07 Декември 2025, 11:14:56 am »
Со оглед на тоа што сакаш да менуваш летни гуми за нешто попремиум (а и имаат 40ккм веќе поминато е сосема во ред), зимните иако немаат многу километри сепак имаат 5 години старост минимум, наредната би биле 6 ќе бидат и тие за смена, јас топло би ти препорачал целосезонски како моите Континентал или Мишелин ЦЦ3 или ГЈ и да не се мислиш ниту за промена, ниту за раткапни во наредните 40-50.000км ако сеуште ја имаш колава.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Не ми текна за ол-сизн, а ве имам читано.
Вреди да се размисли, фала ти на советот.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6609
« Одговори #1757 на: 07 Декември 2025, 13:21:55 pm »
Во наши услови, логиката вика ол сизн.

Јас лично, уживам да си мењам сезонски гуми. Ем ќе си исперам покрила, ем поинтересно, поготово сега со два сета алу бандажи. Сакам да си чачкам на колата.

Инаку, ол сизн да не се ебеваш е разумно решение за нашиве зими.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9323
« Одговори #1758 на: 07 Декември 2025, 13:26:58 pm »
Kaj nas allseason bi bile zamena za zimski samo, letno vreme mislam deka brzo ke gi reshish ako vozish dosta na nasive tropski temperaturi

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4448
« Одговори #1759 на: 07 Декември 2025, 19:12:54 pm »
60K km поминал @bramovsk со all season премиум и тоа на Кодиак. Препорака од мене за all season

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2270
« Одговори #1760 на: 07 Декември 2025, 21:21:40 pm »
Според мене,со алл сезон немаш добри перформанси лето,ниту зимо.Би ставил алл сезон само на градско возило,или ако буџетот не дозволува.Неможе алл сезон да ти даде во лето перформанси како летна гума,и перформанси во зимо како зимска.Тоа е разумен компромис 😁.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6072
« Одговори #1761 на: 07 Декември 2025, 22:00:52 pm »
Втор сет бандаши њ најпаметен избор.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7355
  • French diamond
« Одговори #1762 на: 07 Декември 2025, 22:07:06 pm »
Фала богу и 5 години си рает.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4042
« Одговори #1763 на: 07 Декември 2025, 22:12:45 pm »
Kaj nas allseason bi bile zamena za zimski samo, letno vreme mislam deka brzo ke gi reshish ako vozish dosta na nasive tropski temperaturi
Според мене,со алл сезон немаш добри перформанси лето,ниту зимо.Би ставил алл сезон само на градско возило,или ако буџетот не дозволува.Неможе алл сезон да ти даде во лето перформанси како летна гума,и перформанси во зимо како зимска.Тоа е разумен компромис 😁.

Кажаа оние кои никогаш не возеле целосезонски гуми.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6373
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #1764 на: 07 Декември 2025, 23:26:32 pm »
На иста дилема сум иако извозив голема километража со Goodyear целосезонски.
Не знам дали е за во соодветна тема, но дали некој ги возел двата модели на целосезонски гуми - Continental и Goodyear (3 генерација). Ги имам возено Goodyear-от 3 генерација околу 75к км и беа добри додека не почнаа да пукаат и да лизгаат, т.е скоро 2 години. Каква е споредбата меѓу тие два модели?

Дали да си земам премиум 17ки летни гуми (Goodyear Eagle F1 Assymetric 6) на оем бандаж и наредна сезона зимски Hankook на црн OZ 17ка бандаж или да ги продадам сите останати бандажи и да монтирам целосезонски Goodyear/Continental на оем бандаж.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2270
« Одговори #1765 на: 07 Декември 2025, 23:39:10 pm »

Возам Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 на фиат пунто 1.2.

И никој не може да ме убеди дека алл сезон премиум е подобра во лето од летна премиум и подобра од зимска премиум во зима.

Во првата година или до некои си 10к км можат да се носат со некои зимски или летни,но никогаш да бидат подобри.После првата година перформансите нагло опаѓаат.Затоа ќе речам,за градско возило да,разумен компромис да,ако буџетот не дозволува да,ама дека се подобри категорично не. И не можам да разберам,возило од 30-40К е,со алл сезон...
« Последно менување: 08 Декември 2025, 00:02:33 am AUDI »
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8105
  • Плинаш!!!
« Одговори #1766 на: 08 Декември 2025, 00:46:28 am »
Чекајте бе другари, на стаза ли возите што ви треба толку премиум гуми летни и зимски? Или цело време 200 возите на автопат и тоа цик цак па да не ве изненади? Разбирам за луѓе што цело време патуваат поради работа или друга причина, ама за еднаш или два пати во годината што ќе мрднам на одмор? Башка кај нас уназад години, скоро и да нема зима. Целосезонски гуми во моментов мислам дека потполно ги исполнуваат условите, зборам за нормално возило и за нормално возење.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1910
« Одговори #1767 на: 08 Декември 2025, 01:07:07 am »
На иста дилема сум иако извозив голема километража со Goodyear целосезонски.
Не знам дали е за во соодветна тема, но дали некој ги возел двата модели на целосезонски гуми - Continental и Goodyear (3 генерација). Ги имам возено Goodyear-от 3 генерација околу 75к км и беа добри додека не почнаа да пукаат и да лизгаат, т.е скоро 2 години. Каква е споредбата меѓу тие два модели?

Дали да си земам премиум 17ки летни гуми (Goodyear Eagle F1 Assymetric 6) на оем бандаж и наредна сезона зимски Hankook на црн OZ 17ка бандаж или да ги продадам сите останати бандажи и да монтирам целосезонски Goodyear/Continental на оем бандаж.
И јас бев на иста мисла кога ја земав хондата и одбрав целосезонски.
Според мене,со алл сезон немаш добри перформанси лето,ниту зимо.Би ставил алл сезон само на градско возило,или ако буџетот не дозволува.Неможе алл сезон да ти даде во лето перформанси како летна гума,и перформанси во зимо како зимска.Тоа е разумен компромис .

Возам Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 на фиат пунто 1.2.

И никој не може да ме убеди дека алл сезон премиум е подобра во лето од летна премиум и подобра од зимска премиум во зима.

Во првата година или до некои си 10к км можат да се носат со некои зимски или летни,но никогаш да бидат подобри.После првата година перформансите нагло опаѓаат.Затоа ќе речам,за градско возило да,разумен компромис да,ако буџетот не дозволува да,ама дека се подобри категорично не. И не можам да разберам,возило од 30-40К е,со алл сезон...
Никој не рече дека се подобри од премиум, но сигурно премиум целосезонски се подобри од буџет и мидрејнџ летни и зимски.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2536
« Одговори #1768 на: 08 Декември 2025, 01:20:10 am »
Сега ме мрзи и е доцна, ама утре ќе седнам од финансиски аспект да разглобам.
И да видиме кој чорап за која нога е.

Присутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9000
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #1769 на: 08 Декември 2025, 01:42:52 am »
Чекајте бе другари, на стаза ли возите што ви треба толку премиум гуми летни и зимски? Или цело време 200 возите на автопат и тоа цик цак па да не ве изненади? Разбирам за луѓе што цело време патуваат поради работа или друга причина, ама за еднаш или два пати во годината што ќе мрднам на одмор? Башка кај нас уназад години, скоро и да нема зима. Целосезонски гуми во моментов мислам дека потполно ги исполнуваат условите, зборам за нормално возило и за нормално возење.

После ебаниве камери, не ни размислувам.
Штом се потрошат двата сета - дефинитивно хибрид т.е. All Season :)
Министерство за транс, поп и виски.