Автор Тема: Купување половно возило во Германија  (Прочитано 19342 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Купување половно возило во Германија
« Одговори #45 на: 02 Мај 2020, 21:38:36 pm »
Моја препорака  Kia Ceed SW прва генерација или хеч, 1.6 бензин жилаво моторче, комфор квалитет и многу опрема и стави му плин.
 Комфорот е дополнотелен што има странично доста простор за рацете, лактите. Позади простор, нозете позади седиште или од страна како дупка има простор за ногата.

Висок сум 194см и сопственик на хечот, презадоволен од комфор напред и позади да има ист како мене.

Во Соренто од најновите со 7 седишта седнав, простор никаков, за кинески стандард, а изгледа огромно...
Треба тоа седиштата да им идат до патос стандардно на сите, незнам што мода е тапацирите на вратите тесно да е како во формула да седиш скоро кај сите возила.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #46 на: 02 Мај 2020, 22:55:02 pm »
@velestrumf  не би имал административни проблеми, но поголема кола ќе треба да е постара за да не ме чини многу, и ќе има прилично км поминато. И тоа би можело да повлече поскапи сервиси или не дај боже голем квар па да ме боли глава. Затоа сум за нова или скоро нова кола, да е под гаранција барем уште 2 години.
@Drive-r  друже, се тоа убаво што си пишал, ама во Германија сум, и истото од погоре важи за стари коли, а плин секако нема да вградувам тука.
Да ги проверам шкодите следнава сабота планирам, да видам и што услови ќе понудат, секако и фокусот, па ќе можам да ги споредам со ceed/xceed/sportage.
Крај краева, ќе жртвувам мој комодитет на почеток, па здравје понатака ќе се земе покомотно ауто како за мене :)
Ако испуштам некој модел и бренд од ценовен ранг на овие споменативе, слободно пишете.
Типото како е со простор, го има некој подолго време па да сподели инфо?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #47 на: 02 Мај 2020, 23:17:30 pm »
Типото ми беше прешироко, морав да се навалам на страна за да можам да ја потпрам левата рака на потпирачот од вратата ;D
Шалтаблата висока, морав да го подигнам седиштето за да испливам ;D
Брзо се откажав поради дополнителни работи што не ми фатија око, но не ми е останато во сеќавање дека немало доволно простор на задна клупа.
178 цм бев кога последен пат се имам мерено, пред војска ;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #48 на: 02 Мај 2020, 23:28:26 pm »
Не ја заборавај и Skoda Scala, претпоставувам можеш доста опремен модел да земеш, а како и сите Шкоди треба да е доста просторно внатре.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #49 на: 03 Мај 2020, 00:13:06 am »
@velestrumf  не би имал административни проблеми, но поголема кола ќе треба да е постара за да не ме чини многу, и ќе има прилично км поминато. И тоа би можело да повлече поскапи сервиси или не дај боже голем квар па да ме боли глава. Затоа сум за нова или скоро нова кола, да е под гаранција барем уште 2 години.
@Drive-r  друже, се тоа убаво што си пишал, ама во Германија сум, и истото од погоре важи за стари коли, а плин секако нема да вградувам тука.
Да ги проверам шкодите следнава сабота планирам, да видам и што услови ќе понудат, секако и фокусот, па ќе можам да ги споредам со ceed/xceed/sportage.
Крај краева, ќе жртвувам мој комодитет на почеток, па здравје понатака ќе се земе покомотно ауто како за мене :)
Ако испуштам некој модел и бренд од ценовен ранг на овие споменативе, слободно пишете.
Типото како е со простор, го има некој подолго време па да сподели инфо?

Не знам со колкав буџет располагаш, ама ако еве гледаш нова Киа, значи нешто околу 20ина илјади евра.

Не знам ни преференците точно какви ти се, ама за цирка 20 бона можеш да земеш асолно половно возило, не мора да е со многу км поминато.

Најбанален пример, ние во јули 2017 земавме кола со прва регистрација во февруари 2016, од овластен салон, со солидна опрема, километража под 21000 и кошташе испод 20000 евра.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #50 на: 03 Мај 2020, 08:50:22 am »
и тоа е опција, гледам и такви возила, од салон да се, со гаранција, но не сум начекал нешто поволно и со доволно гаранција до сега.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #51 на: 03 Мај 2020, 08:52:51 am »
Не ја заборавај и Skoda Scala, претпоставувам можеш доста опремен модел да земеш, а како и сите Шкоди треба да е доста просторно внатре.
Секако, од Шкода избор ми се Камик, Карок и Скала, па и Рапид. Октавијата е прилично скапа па е надвор од буџет.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #52 на: 03 Мај 2020, 08:55:49 am »
Секако, од Шкода избор ми се Камик, Карок и Скала, па и Рапид. Октавијата е прилично скапа па е надвор од буџет.

Погледни тука ако веќе сакаш нови возила.
https://www.matthesmobile.de
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #53 на: 03 Мај 2020, 09:04:28 am »
https://www.autohus.de/
@ficomk pretpostavuvam ja znaes stranava, ima skoro novi koli, i ne se prevaranti. Moze ke ti pomogne pri izbor

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #54 на: 03 Мај 2020, 20:36:47 pm »
https://kia-koegler.de/fahrzeuge/kia/optima-sw-17-crdi-vision/klimaaut-rfk-ahk-p5b4avl7
Вчера бев кај овие, ама ја немав видено Оптимата, да се договорев да ја пробам.
@Luki Junior  многу чудно ми е во Германија што колите што се на лагер се поскапи од тие што ќе си ги нарачаш. Во МК ко што знам, тоа на лагер иде поефтино за да го продадат побрзо, тука друг е пазарот и други правила изгледа има. Разгледувам што имаат, прилично голем избор и на лагер, па ќе видам услови и слично, веројатно ќе се најде нешто.
@Leonid  со мала километража немаат преголем избор, зборам до 30-40К км макс, а над тоа има ептен :)

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1015
« Одговори #55 на: 03 Мај 2020, 23:52:45 pm »
Ако не сакаш кварови гледаше RAV 4?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #56 на: 04 Мај 2020, 08:30:04 am »
Рав4 би било одлично решение за половно возило но само во хибрид варијанта според мене.

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #57 на: 05 Мај 2020, 11:07:33 am »

Погледни тука ако веќе сакаш нови возила.
https://www.matthesmobile.de
Гледав и не ми е јасно, овие се скроз нови или ?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #58 на: 05 Мај 2020, 11:08:32 am »
Нови се, со ЕУ-реимпорт. На хартија се половни, во реалноста се нови. Но ти ќе бидеш вториот сопственик и најчесто треба да направиш компромис околу вградената опрема во возилото.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 645
    • ibiz.mk
« Одговори #59 на: 03 Јуни 2020, 22:31:14 pm »
дечки едно прашање
како би идела процедура
лицеX да купи автомобил од Германија, да го донесе до Македонска граница,
потоа лицеY да го земе до Бугарија и регистрира на фирма(на лицеY)

дали купопродажниот договор може да е директно на лицеY(фирма), а полномоштво на лицеX.

Или лицеX да го купи на свое име, потоа продаде на ЛицеY(фирма)

и дали да се иде преку србија/македонија или романија, да не се излегува од европска унија воопшто

Прашање ми е автомобилот да не изгуби статут на европско авто, па бугарите да го тераат на царина
« Последно менување: 03 Јуни 2020, 22:54:33 pm Tomce »