Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 595374 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #1650 на: 28 Октомври 2015, 13:46:48 pm »
Нека се преселат ако сакаат да се преселат. Зошто седат тука? Ги држи некој?

Ама неее...

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5041
  • The Spartan General
« Одговори #1651 на: 28 Октомври 2015, 13:47:58 pm »
Ама закони за горење ѓубре и отпад и сега има. Само што не се спроведуваат.
Целата кривица не е во тие што не ги исполнуваат обврските за спроведување на законите.

Крстење во законите е изгубена битка. Уште од почеток. Затоа што тие што го трубат тоа, не го применуваат во секојдневниот живот.

Ништо лично, ама многу лесно е да коментираш кога живееш од државна цицка.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8959
« Одговори #1652 на: 28 Октомври 2015, 13:51:59 pm »
никој не држи никого, кој си наога си оди кој неможе да најде ке седи додека не најде, тоа е тоа.

Секој има свои видици. Некој оди бидејки тука ни леб неможе да си извади, друг оди бидејки сака поубави услови за живот.

тоа е.

битно Скопје смрди :D

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20664
« Одговори #1653 на: 28 Октомври 2015, 13:52:41 pm »

God bless you too.

God bless you three :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1654 на: 28 Октомври 2015, 13:52:57 pm »
Испаѓа како некој да ги држи тука со ланци врзани. Затоа и реков.
Уште полесно ако не живееш во земјава.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1655 на: 28 Октомври 2015, 13:53:21 pm »
Порано важеше тоа од државна цицка, сега сисаат патлаци .. :D

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3257
« Одговори #1656 на: 28 Октомври 2015, 14:06:46 pm »
1. Здравствениот систем и услуги се бедни, примитивни. Смртноста на новороденчиња и болни е катастрофално голема.
2. Предучилишното образование е осакатено заради не стручни лица, најчесто партиски дудлачи кои што немаат никакво образование да работат со деца. Децата се многу често болни, распространети се сипаници, вошки, вирусни заболувања кај децата.
2.а. За да запишеш дете во градинка ти требаат врски, најчесто партиски.
3. Основното образование е исто така катастрофално лошо. Лоши услови за работа, стари објекти, најчесто партиски дудлачи се вработени и не ги интересира ни О од образование.
4. Високото образование е одамна умрено. Условите за студентите се суб стандардни. Еден тон неписмени магистри и доктори без никакво знаење.
5. Општата култура на населението е многу ниска. Секој си прави што сака, не се почитува ниту институција ниту полиција.
6. Судството е корумпирано, најчесто суди во полза на оние на кои што имаат врски и близок во власта.
7. Сообраќајна култура нема. Никој не почивута ништо.
8. Екологијата и условите за живеење се екстремно лоши.
9. Храната која што се нуди е најчесто со низок или сомнителен квалитет.
10. Без книшка од Плавите или Црвените неможеш да направиш ништо.
11. Корупција и непотизам насекаде. Законите и казните важат само за оние што немаат познат за да им скине казна и да им ургира кај некој функционер.

Тоа се моите причини зашто јас би скубнал од тука. Ништо повеќе, ништо помалку.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #1657 на: 28 Октомври 2015, 14:07:15 pm »
Па не мора некој да страда за струја или за леб и млеко па да се одсели. Едноставно желбата за подобар живот е таа која што ги натерала да се отселат многу кои ги имале задоволени основните услови за живот.

Во контектст на дискусијата, јас зборев за оние кои немаат основни услови за живот, па наместо дрва палат што стигнат.
А дека таквите се шетаат со ајфони..тоа веќе ми се прикаски.
Јас лично познавам такви што немаат сол во очи, т.е. немаат сметки да платат, а носат статусни симболи ко најнов ајфон.

Повеќето кои се на државна цицка имаат услови едвај да преживеат. А има и такви кои независно од тоа каде работат го имаат истиот став.

никој не држи никого, кој си наога си оди кој неможе да најде ке седи додека не најде, тоа е тоа.

Секој има свои видици. Некој оди бидејки тука ни леб неможе да си извади, друг оди бидејки сака поубави услови за живот.

тоа е.

Полесно е да отидат за оние кои немаат леб да јадат и немаат што да изгубат ако заминат. Многу потешко е за оние кои овде веќе нешто имаат, имаат направено некаков статус во општеството и круг на пријатели. А дополнително, уште потешко е да се одлучат да си заминат оние кои имаат убава работа и солидни примања затоа што прво е тешко да се најде убава и платена работа било каде, а второ има работи кои ќе ги изгубат со одселувањето, па се на се животот во странство нема да им биде поубав.

А тоа што Скопје смрди е дополнителна причина за да се најде поубаво место за живеење.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #1658 на: 28 Октомври 2015, 14:07:27 pm »
1. Испаѓа како некој да ги држи тука со ланци врзани. Затоа и реков.
2. Уште полесно ако не живееш во земјава.
1. Немаш висено доволно по амбасади, или не си дупен доволно од граничари и цариници.
2. Иако не живеам таму, тоа “таму“ ми е најголемиот извор на проблеми во последните неколку години и црна дупка за трошоци и пари. Ем исселен.

Порано важеше тоа од државна цицка, сега сисаат патлаци .. :D
Јебига, времињата се менуваат, а со тоа и приоритетите. Очигледно сега педерлукот е на мода. Гојде и Миле жив пример.  :)

едит: Предлог да се помести дискусијата во иселеничка виза

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1659 на: 28 Октомври 2015, 14:09:08 pm »
1. Да ми остануваат 3000евра во месецот после сите трошоци.

Јас за ова би скубнал од тука. Ништо помалку.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #1660 на: 28 Октомври 2015, 14:11:16 pm »

Или јас имам многу погрешна претстава за Македонија, или ти имаш многу погрешна претстава за странција.  ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1661 на: 28 Октомври 2015, 14:12:03 pm »
Незнам каква врска има тоа во моментов. Најискрено. А не ме ни интересира.

Полесно е да отидат за оние кои немаат леб да јадат и немаат што да изгубат ако заминат. Многу потешко е за оние кои овде веќе нешто имаат, имаат направено некаков статус во општеството и круг на пријатели. А дополнително, уште потешко е да се одлучат да си заминат оние кои имаат убава работа и солидни примања затоа што прво е тешко да се најде убава и платена работа било каде, а второ има работи кои ќе ги изгубат со одселувањето, па се на се животот во странство нема да им биде поубав.
Нормално.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #1662 на: 28 Октомври 2015, 14:16:13 pm »
Јебига, времињата се менуваат, а со тоа и приоритетите. Очигледно сега педерлукот е на мода. Гојде и Миле жив пример.  :)
Странска работа е педерлукот, а ние пошто сакаме ко у странство сме ја прифатиле и таа норма. И не е битно дали дупиш или те дупат, битно е да имаш редовен секс! А нашите односи може изгледаат како чисто сексуални меѓутоа тоа не е така, јас и Миле се сакаме.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3257
« Одговори #1663 на: 28 Октомври 2015, 14:19:07 pm »

Дени, искрено ти посакувам да ти се исполни желбава. Најискрен сум и најозбилен ниту доза иронија во исказот.

Јас познавам преку 20 (и со зборови ДВАЕСЕТ) луѓе кои што се иселија од Македонија во последиве две години. За да стигнеш до вишок од 3000 евра после трошоци во странство е речиси невозможно. Колку сакаш биди талентиран, школуван и амбициозен, ти си втора класа. Не те е*ат два посто.

Најголемиот дел од европјаните (Германци, Швеѓани, Норвежани, Данци) не успеваат да дојдат до таква благосостојба, а не пак некој што ќе дојде од Балкан и ќе му текне дека наеднаш му се живее на запад. Работите не се така идеални како што мислиш.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1664 на: 28 Октомври 2015, 14:21:07 pm »

Дени, искрено ти посакувам да ти се исполни желбава. Најискрен сум и најозбилен ниту доза иронија во исказот.

Јас познавам преку 20 (и со зборови ДВАЕСЕТ) луѓе кои што се иселија од Македонија во последиве две години. За да стигнеш до вишок од 3000 евра после трошоци во странство е речиси невозможно. Колку сакаш биди талентиран, школуван и амбициозен, ти си втора класа. Не те е*ат два посто.

Најголемиот дел од европјаните (Германци, Швеѓани, Норвежани, Данци) не успеваат да дојдат до таква благосостојба, а не пак некој што ќе дојде од Балкан и ќе му текне дека наеднаш му се живее на запад.
Да си жив и здрав.