Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 660353 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #3150 на: 16 Декември 2017, 12:35:55 pm »
Затоа што за да дадат 3.5KW топлина во просторот трошат 900W грубо. Зависно колку е надвор температурата. Сега на пример мојата троши 435W во моментов, COP и е околу 7 во моментов и оддава 435Wх7=3000W од прилика испорачани во просторот.

SCOP ти дава колку и е сезонска ефикасност на климата. 400% е најамлку што имаат инвертериве за да смеат да се продаваат во EU. А хиперинверторите се околу SCOP5.1 значи 510% од влезната струја ја испорачуваат како топлина земено во тек на цела грејна сезона. Таков им е принципот на работа, како фрижидер само обратно.

За 60 квадрати куќа што препорачуваш ? Моментално само термофасада имам ставено (графитен 5 цм стиропор), во комбинација од порано со внатрешна изолација (кнауф со 5 цм тервол). Прозорите ми се сеуште стари, али по ивиците им налепив гумиран сунгер и има доста разлика, али тоа не е долгорочен план, мора посекако да се сменат.
Ако сакаш и скица би ти нацртал каков распоред е.
Убаво си почнал. Сме зборечле и порано. Лани имаше субвенција јан-фев за прозори гледај да ја фатиш ако ја има годинава. Барај по интернетов како одеше. Јас ја утнав лани закаснив. Тоа ти е најбитен следен чекор. (Без разлика на што се грееш)

Таванот изолиран е? Или не? Или плоча кон друг стан? Тоа треба да се ѕирне. Ако има простап да се нареди бар два реда волна. Ако е изолиран тогаш супер или кон друг стан супер. Тоа ако може да се потсреди.

Исто откога ќе се сменат прозорите земи пиштол и силикон акрилен (70-100 денари туба) и заптивај се што е дупче или процепче. И од надвор и од внатре. Околу прозори ако има негде, вратите кон внатре надвор, оџак ако има некој што не се користи. Штекери ако има некои низ кои дува, кај спојот на патосот. Ако има таванска врата. Значи заптивањето на објектот да се подобри до максимум за да се избегне промаја комплетно.

Ќе земеш Филипс сијалици од Манекс или на попуст од 10w-13w 2700к на попуст. Околу 150 денари макс треба да е парче и ќе ги смениш на сите битни места што горат највеќе. Значи 5-10 комада за почеток па здравје понатака повеќе да не е наеднаш трошок.

И после здравје боже ќе видиш како ќе оди. И дрво ќе се намали барем на упола ако не и повеќе. И после ако имаш клима упали ја само. Било каква клима. Колку да видиш како е што е.

И за наредна година здравје размисли за инвертер (ако немаш веќе). За дневниот простор. Најефтин за греење е vivax aeri 28000, gree lomo 30000. Pozelno e gree hansol 40000 so dupli kompresor. Nekoj panasonic ili mitsubishi. Парапента е исто одлично 42000. Тоа се гледа која понуда е најповолна во моментот. И на која најголем попуст ќе можеш да земеш. Најубаво е хиперинвертер scop 5.1 ама баја скапи се.

Зависно од зимата ти пак ќе си земеш дрвце ама помалку. Оваа рецимо е топла зима. Ретко под 0 да има. Лани беше бајаги поладна. И ставаш рецимо 24-27Ц со вифи со све си командаш преку телефон. Поскапиве и неделен тајмер имаат. Зависи како ти личи 90% да трпи климата.  Осетиш ли да ти залади си ставаш дрвце едно мало. Тоа испумпава топлина во просторот. Климата сама приметува дека се крева температурата и самата (ако е инвертер) ќе намали компресор. За пола саат-саат ќе догори дрвцето и она ќе примети пад на температура и ќе покачи компресор.
Муабетот е дека слободно може и сама, може и да комбинира. Зависи кој како сака. Само мора да работи 24/7 климата. Неможе да ее гаси.

Како и да е без прозори ништо... :(

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #3151 на: 16 Декември 2017, 12:43:40 pm »
Да изградиме нуклеарка, ама нема да му одговара на кочо анѓушот, освен ако не е негова

Sent from my Samsung s8+ using Tapatalk
koco ima 40 hidrocentrali na teritorija na mkd
padna cenata posle toa zgolemeno proizvodstvo na struja?
neso zgolemena ponuda,pad na cenata? a?
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #3152 на: 16 Декември 2017, 12:48:04 pm »
за субвенциите беше прв априцирал прв услужен, сите што аплицираа првите 30дена добија субвенции. Така да тие што планираат за ова година да пратат огласот кога ќе е. Требаше слика од секоја заменета позиција од стариот и новиот прозор, 50% одобруваат од вкупен износ макс до 500евра.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #3153 на: 16 Декември 2017, 12:51:38 pm »
@Deni твое мислење за ова:

Градот Скопје е град "осмислен" за живот на 350-400.000 жители. Во последниве 10 год. во Скопје се кренаа премногу згради и објект. На пола од тие места се наоѓаа дрва стари по 50 години. Зградите значително го намалија протокот на воздух насекаде. Затоа народот се труе од магла и чадови. Да, чадови, но порано многу повеќе домаќинства се грееле на дрва па немало волку штеточини во воздух. И порано имало магла, може не се мереле штетните честици но се дишело , не смрдело волку.

Дени ова е вистина или чиста измишљотина?
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #3154 на: 16 Декември 2017, 12:56:39 pm »
Убаво си почнал. Сме зборечле и порано. Лани имаше субвенција јан-фев за прозори гледај да ја фатиш ако ја има годинава. Барај по интернетов како одеше. Јас ја утнав лани закаснив. Тоа ти е најбитен следен чекор. (Без разлика на што се грееш)

Таванот изолиран е? Или не? Или плоча кон друг стан? Тоа треба да се ѕирне. Ако има простап да се нареди бар два реда волна. Ако е изолиран тогаш супер или кон друг стан супер. Тоа ако може да се потсреди.

Исто откога ќе се сменат прозорите земи пиштол и силикон акрилен (70-100 денари туба) и заптивај се што е дупче или процепче. И од надвор и од внатре. Околу прозори ако има негде, вратите кон внатре надвор, оџак ако има некој што не се користи. Штекери ако има некои низ кои дува, кај спојот на патосот. Ако има таванска врата. Значи заптивањето на објектот да се подобри до максимум за да се избегне промаја комплетно.

Ќе земеш Филипс сијалици од Манекс или на попуст од 10w-13w 2700к на попуст. Околу 150 денари макс треба да е парче и ќе ги смениш на сите битни места што горат највеќе. Значи 5-10 комада за почеток па здравје понатака повеќе да не е наеднаш трошок.

И после здравје боже ќе видиш како ќе оди. И дрво ќе се намали барем на упола ако не и повеќе. И после ако имаш клима упали ја само. Било каква клима. Колку да видиш како е што е.

И за наредна година здравје размисли за инвертер (ако немаш веќе). За дневниот простор. Најефтин за греење е vivax aeri 28000, gree lomo 30000. Pozelno e gree hansol 40000 so dupli kompresor. Nekoj panasonic ili mitsubishi. Парапента е исто одлично 42000. Тоа се гледа која понуда е најповолна во моментот. И на која најголем попуст ќе можеш да земеш. Најубаво е хиперинвертер scop 5.1 ама баја скапи се.

Зависно од зимата ти пак ќе си земеш дрвце ама помалку. Оваа рецимо е топла зима. Ретко под 0 да има. Лани беше бајаги поладна. И ставаш рецимо 24-27Ц со вифи со све си командаш преку телефон. Поскапиве и неделен тајмер имаат. Зависи како ти личи 90% да трпи климата.  Осетиш ли да ти залади си ставаш дрвце едно мало. Тоа испумпава топлина во просторот. Климата сама приметува дека се крева температурата и самата (ако е инвертер) ќе намали компресор. За пола саат-саат ќе догори дрвцето и она ќе примети пад на температура и ќе покачи компресор.
Муабетот е дека слободно може и сама, може и да комбинира. Зависи кој како сака. Само мора да работи 24/7 климата. Неможе да ее гаси.

На приземје сум. Плоча бетонска околу 10-тина цм е, па спрат над мене што засега не се грее, али на тој спрат се заменети ова лето прозорите, исто така фасадава е на цела куќа поставена, долен и горен спрат, плус кровот е заменет и изолиран.
Имам уште еден ѕид према подрумот кој има еден тон ствари на тој зид, али сметам дека и тој треба да се изолира со стиропор. Тука исто во најмала рака 200 евра.

Бенефитот од фасадава (плус прозориве што успеав да ги задихтувам со гумираниот сунѓер, засега воопшто не дуваат), имам огромен.
Дрва сум моментално со алфа камин, големо ложиште. До минатото зимо греев само 45 квадрати, 3 дрва ставени да горат, огромен пламен, максимална температура едвај до 23 степени. До 24 степени одеше само ако ја греев дневната со кујна, односно 25 квадрати.
Сега ја греам дополнителната соба, плус ходник, 60 квадрати, исто дрва одат, пламен прави огромен, температурата оди 26-27 степени на цела површина. Еднаш успеав и до 28 да кренам али нема потреба.
Со само 2 ставени дрва да горат наместо 3 како лани, одржува 23-24 степени. Сега можам да регулирам, еднаш 2, па наредно ложење 3 дрва.
Бенефитот е огромен. Под 20.5 степени ми нема паднато температурава засега и по 12 часа од последното ложење на дрва.

Можеби уште наредна грејна сезона да ја истерам со дрва, пошто приоритет ми се прозорите, 800 евра се само они, така да кога и нив би ги сменил, тогаш инвертер 5.5ка.

Ке ти нацртам скица каков ми е распоредот и ке ти пратам во ПП.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #3155 на: 16 Декември 2017, 12:59:22 pm »
ne vi e toplo na 24 stepeni?
preporacano e megju 18 i 21 stepen. kaj mene na rabota vo sobite e 18 stepeni celo vreme i se spie kako bebe.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #3156 на: 16 Декември 2017, 13:13:52 pm »
Не, ладно е на 18-20 степени реално да си збориме. Можеби и ствар навика е.
Иначе 23 степени е каде што човекот не чувствува ни ладно, ни топло.
Али пошто сум мрзнел, особено минатото зимо, сега на 25 степени ми е ептем ок, по тенка облека си седам дома, комотно е во сите соби, а ке ги потрошам истите дрва, максимум 6 кубика.
Малку е и каминот проблематичен, ако му ставам 2 помали дрва, си горат, али пламенот е доле, не го грее горниот дел, каминот е цел ладен, не шири топлина, а дрвата горат.
Малку ми е предимензиониран за просторот, али не ми смета што ми е 25 степени температурата.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #3157 на: 16 Декември 2017, 14:12:34 pm »
во понеделник повика градоначалникот да се споделат идеите
нека ја испринта некој темава и нека ја однесе во град Скопје

филипв имаше одличен пост на фб за оваа тема...
Со графици , со аргументи со сФе.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3158 на: 16 Декември 2017, 14:57:34 pm »

На приземје сум. Плоча бетонска околу 10-тина цм е, па спрат над мене што засега не се грее, али на тој спрат се заменети ова лето прозорите, исто така фасадава е на цела куќа поставена, долен и горен спрат, плус кровот е заменет и изолиран.
Имам уште еден ѕид према подрумот кој има еден тон ствари на тој зид, али сметам дека и тој треба да се изолира со стиропор. Тука исто во најмала рака 200 евра.

Бенефитот од фасадава (плус прозориве што успеав да ги задихтувам со гумираниот сунѓер, засега воопшто не дуваат), имам огромен.
Дрва сум моментално со алфа камин, големо ложиште. До минатото зимо греев само 45 квадрати, 3 дрва ставени да горат, огромен пламен, максимална температура едвај до 23 степени. До 24 степени одеше само ако ја греев дневната со кујна, односно 25 квадрати.
Сега ја греам дополнителната соба, плус ходник, 60 квадрати, исто дрва одат, пламен прави огромен, температурата оди 26-27 степени на цела површина. Еднаш успеав и до 28 да кренам али нема потреба.
Со само 2 ставени дрва да горат наместо 3 како лани, одржува 23-24 степени. Сега можам да регулирам, еднаш 2, па наредно ложење 3 дрва.
Бенефитот е огромен. Под 20.5 степени ми нема паднато температурава засега и по 12 часа од последното ложење на дрва.

Можеби уште наредна грејна сезона да ја истерам со дрва, пошто приоритет ми се прозорите, 800 евра се само они, така да кога и нив би ги сменил, тогаш инвертер 5.5ка.

Ке ти нацртам скица каков ми е распоредот и ке ти пратам во ПП.
Приоритет секако треба прозори. Не е исто 12 кубика и 3 кубика.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #3159 на: 16 Декември 2017, 15:10:17 pm »
Остајте не нас со дрвата море хеј.  :( Овде основно греење ни е шпорет на дрва, сеа побогатите почнаа да си ставаат парни котели али пак на дрва. За мојот оџак тврдам дека загадува помалце од такси-мерцедес ц200 од 98ма. Мислам дека во скопје главен проблем е протокот на возила, освен шо просечната старост на возниот парк во македонија е 18 години, знаеме дека и повеќе трошат во зима, а кога на тоа и ќе додадеме еве пример 40 минути наместо 10 за некое растојание од околу 5 километри мислам дека е јасно.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #3160 на: 16 Декември 2017, 15:15:36 pm »
Јас тврдам дека твојот оџак загадува повеќе од 20 мерцедеси од 98-ма.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
« Одговори #3161 на: 16 Декември 2017, 15:27:01 pm »
1. никогаш не чади црно
2. речиси не ни чади кога ставам суво буково дрво
3. чади бело густо кога се погоди влажно дрво

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #3162 на: 16 Декември 2017, 15:38:38 pm »
Јас тврдам дека твојот оџак загадува повеќе од 20 мерцедеси од 98-ма.
Се приклучувам на тврдењето

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
« Одговори #3163 на: 16 Декември 2017, 15:41:17 pm »
Повелете во пехчево на викенд  :D
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Ги негирам вашите тврдења, иако комшиката погодила некое влажно дрво.  ;D Инаку у скопје се греат барем 5% луѓето на дрва? Мислам дека 80-90% се на топлификација, останатите на струја и дрва. (Другар лани беше у стан без парно и за јануари плати сметка од 10000 денари, додека ја у стив не го гасев калориферот)  :-X
« Последно менување: 16 Декември 2017, 15:51:05 pm Ѓорѓи »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #3164 на: 16 Декември 2017, 15:48:36 pm »
Ќумбе на дрва загадува повеќе од уљарица/нафтарица печка. Дури повеќе загадува од ќумбе на прегорено уље. Тргни од тој факт прво, пред да тврдиш за твоето шпоре на дрва.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.