Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 658068 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14708
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #2475 на: 13 Јануари 2017, 12:54:59 pm »
плинската печка колку што знам одние со боца издувните гасови ти го остава во просторијата што ја грееш, така да воопшто не се добри за тебе.

барем онаа што сум ја видел јас

Дечко, да не имаш трауми од Аушвиц ти? ;D ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2476 на: 13 Јануари 2017, 12:56:57 pm »
Има право чоекот. Треба почесто отворање прозори (и CO аларм).  Плинските грејалки немаат оџак, а нуспродуктите на согорување се H2O, CO2 и мали (но опасни) количества CO.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #2477 на: 13 Јануари 2017, 13:03:21 pm »
Ќе отвориш прозор и пак кочан внатре, ебате греалката.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #2478 на: 13 Јануари 2017, 13:04:32 pm »
На плин само се пржи риба.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен ford_mkd1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #2479 на: 13 Јануари 2017, 13:06:37 pm »

..
Прво 70% е премногу. Максимум може да биде субвенција до 30% освен ако не се работи за области погодени од непогоди или слично.
..
ако достигнува 10-20 пати повеќе пати концетрација пм10 над макс дозволено онда ги има сите дефиниции на непогода. А останатите мерки што ти ги кажа држат и треба да се направат.

Него, проблем е што загадувањето не е приоритет во оваа држава, а со ситни мерки како субвенции на пелети - ништо не се прави, тоа е како да ставаш дезедоранс на немиена мишка. Ете јас погоре напишав 210 М евра ќе ја сменат реално состојбата.

Мое мислење е дека ова се приоритети на политичкиве елити во мк:
1. Да се наполнат со пари за 10 поколенија.
2. Да направат контакти и сфери на влијанија уште за 10 поколенија.
3. Да партизираат и да ја зголемат администрацијата до најниско ниво (чистачка) и од нормални млади луѓе да направат неспособни кленови кои треба да се плашат од сопствена пропаст ако падне власта. Со ова ги држат за муда и нив нивните поблиски семејства.
4. Да ги партизираат судовите во сите нивоа, да се пресуди се што сакаат по нарачка. Врховен суд ги менува судиите на 9 години, па дури и да изгубат власт да бидам моќни уште долго време.
5. Да направат монопол во медиумски простор и да прават спинови по нарачка а притоа да кријат сериозни криминали.
6. Да направат забегани проекти како Ск2014 и да станат бесмртни и запамтени од следните генерации. *Ако веќе правеа нови згради требаше да ја поместат администацијата од центар во други насебли како на пример Илинден или идеално во други градови и така ќе намалеа загадување.
7. Да ги уништат нивните противници праќајки им замки од типот "сакам да ти дадам пари" а ги снимаат со камера и од типот "прати им инспекција и потсети ги да не купуваат веќе од тој и тој"
8. од албанските политичари - крајна цел федерализација. Албанските политичари никако да кажат отворено што сакаат крајно од нас, нека кажат па да се разбереме како луѓе.
9. спроведување на странски планови за креирање криза во Мк. Општ впечаток е дека странците сакаат криза тука заради нивни математики. За ова сами сме си криви.

...

255. Чист воздух

Отсутен ford_mkd1

• Јуниор
  • **
« Одговори #2480 на: 13 Јануари 2017, 13:21:05 pm »
Јас сега баш гледам дома да се стави централно греење на пелети. Нешто што сум сигурен дека ке може да загрее 4 соби, купатило, ходник, околу 100 м2 и може да се додаде и бољер да грее вода. Системот е проверен и функционира и е исплатливо. Како би можело тоа истото поефикасно да се постигне на клима ? Ке треба да ставам клима за секоја соба ?
имаш печки на пелети за парно со одредена киловатажа. Имаше сајтови so цалкулатори по нет на кои внесуваш параметри, на пример колки м3 простори имаш, каква изолација има, дали зидовите се лепенка, колки м2 се прозорите, дали се пвц, на која темература сакаш да се загрееш,колку е надвор темп мин и просек итн. и на крај добиваш колку KW топлина треба за секоја просторија. Така собери за секоја соба и ќе видиш дали ти треба 5-10-15KW.
http://www.dimplex.co.uk/products/domestic_heating/installed_heating/how_much_heat_do_I_need.htm
На бојлер можеш да поврзеш, ако бојлерот има цефки внатре. Имам јас таков а не го пврзав, направив проценка дека поскапо пелетите ќе го топлат него струја, со оглед на тоа дека не ми треба нон-стоп топла вода дома.
Моето искуство е дека климата е 3 пати поевтина од пелетите ама со климата знае да биде проблем да се опфати селиот простор, а клими во малите соби прават непријатна циркулација на воздух. Инаку на 100м2 повеќе од сигурно дека ти требаат 2-3 клими, на пример една 5,5kw и две 3,5kw, ама тоа викни си стручно лице да ти процени.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #2481 на: 13 Јануари 2017, 13:32:22 pm »
плинската печка колку што знам одние со боца издувните гасови ти го остава во просторијата што ја грееш, така да воопшто не се добри за тебе.

greenje na plin ispusta mnogu vodena parea...ke imas kondenzat po zidovi i prozori, znaci mora da ima odzak/odisok za gasovite da izlagaat nadvor i mora da ima konstanten pritisok za da funkcionira, i jas sakav greenje na plin no mi rekoa deka so obicnite boci koga ke se istrosi tretina ke reba da se nadopolnuva za da moze da funkcionira ili da stavam barem 500l rezervoar :) taka da mora da ima gasovod

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #2482 на: 13 Јануари 2017, 13:38:45 pm »
Можеби е изводливо компресор да ставиш да зајакнува притосок? Сигурно помала инвестиција е од 500л резервоар.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2483 на: 13 Јануари 2017, 15:07:56 pm »

greenje na plin ispusta mnogu vodena parea...ke imas kondenzat po zidovi i prozori, znaci mora da ima odzak/odisok za gasovite da izlagaat nadvor i mora da ima konstanten pritisok za da funkcionira, i jas sakav greenje na plin no mi rekoa deka so obicnite boci koga ke se istrosi tretina ke reba da se nadopolnuva za da moze da funkcionira ili da stavam barem 500l rezervoar :) taka da mora da ima gasovod

Што, што, што??? Што ти рекле за обичните боци?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2484 на: 13 Јануари 2017, 15:25:39 pm »
Нема народов 1000евра да стави инвертер тоа е проблемот. Да би одлучувал јас, би дал субвенција со голем процент, пример 70-80% за инвертери и тоа само за делови кои немаат гасификација и се во поголемите градови.  Пример да се такви 300 илјади домаќинства * 70%*1000 евра =210М евра. И решен проблем.

Aко гледаш така, зошто субвенции во кеш?
Правиш нарачка директно на инвертор клими. За 300 илјади парчиња било кој произведувач ќе ти даде ултра супер дупер попуст. 50% од крајната малопродажна цена не е премногу за толкава нарачка. 250 евра од корисникот, 250 евра од државата - и ете ти на х години се мирни. Ама после Х години треба пак истото.

Затоа само целосна гасификација е сериозно и трајно решение.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2485 на: 13 Јануари 2017, 15:38:48 pm »
Луѓе бре, пола македонија остана без вода и струја на ладново. Проблемот треба да се свати озбилно а за тоа немаме капацитет.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен ford_mkd1

• Јуниор
  • **
« Одговори #2486 на: 13 Јануари 2017, 17:41:44 pm »
Нема народов 1000евра да стави инвертер тоа е проблемот. Да би одлучувал јас, би дал субвенција со голем процент, пример 70-80% за инвертери и тоа само за делови кои немаат гасификација и се во поголемите градови.  Пример да се такви 300 илјади домаќинства * 70%*1000 евра =210М евра. И решен проблем.

Aко гледаш така, зошто субвенции во кеш?
Правиш нарачка директно на инвертор клими. За 300 илјади парчиња било кој произведувач ќе ти даде ултра супер дупер попуст. 50% од крајната малопродажна цена не е премногу за толкава нарачка. 250 евра од корисникот, 250 евра од државата - и ете ти на х години се мирни. Ама после Х години треба пак истото.

Затоа само целосна гасификација е сериозно и трајно решение.
не во кеш, него директно на добавувачот како ваучер. Инаку стварно ти држи муабетот за ова другото, гасификација секако е најдобро.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2487 на: 13 Јануари 2017, 18:05:13 pm »
Супер е и на големо да се набават клими од државата само да се ѕверски. И пола пола. Едне модел исклучиво. Нема бирање нема филозофии.

После ќе почнат да ги препродаваат...
500 еур ти, 500 еур државата. Ајт.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #2488 на: 26 Јануари 2017, 11:19:39 am »
http://dnevnik.mk/?ItemID=4FC9A6922C63314296FE8A847BCF7EB2

Фини планирани мерки. Некои се малку безвезе (субвенционирање на пелети рецимо), али имаат некаква поента. Да видиме што од ова actually ќе се случи. Како и да е, браво. Храбро!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2489 на: 26 Јануари 2017, 11:43:46 am »
Неизбежно е. Не мора одма да се реши, ама мора да се мисли натаму. Уствари зборено е ова, зборено, зборено...

Цитат
Сите примарни честички се од греењето

Документот донесува податок дека греењето во домаќинствата на дрва и друга биомаса е одговорно за 90 отсто од емисиите на примарните ПМ10-честички, а потоа секундарните ПМ10 настануваат во реакција со останатите аерозагадувачи (сулфурни и азотни оксиди, јаглероден моноксид, озон, органски испарливи соединенија). Податокот е добиен со пресметка на емисиите и со студија за определување на уделите на разните извори на загадување.