Автор Тема: Мислење за можен проблем со Alfa Romeo 147 1.9 JTDm  (Прочитано 33758 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
Одг: Мислење за можен проблем со Alfa Romeo 147 1.9 JTDm
« Одговори #75 на: 05 Ноември 2019, 10:24:09 am »
TRW ги носи матрикс во Визбегово. Јави се прашај дали имаат на лагер.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #76 на: 05 Ноември 2019, 10:54:23 am »
Седни првен, пред да се јавиш во Матрикс.

Отсутен plockaMK

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 86
« Одговори #77 на: 05 Ноември 2019, 13:38:04 pm »
Да направам мал апдејт на темава :) Извадив ДПФ, егр е исклучен, сменив цревото што оди до турбина, и колата се препороди, се осеќа дека побрзо забрзува. :)
Исто и најдов половен клуч со далечинско за 1000че, кодирање на него заедно со режење на нов клуч за да си работи се како што треба  уште 2000 и сега веќе не се чувствувам како Југо да возам. :)
Али ми цвичи/крцка нешто предницата сем сабајле кога е влажно.
Што мислите за Технор брендот што Жаре го продава ?
Дали кога би менувал нешто, тоа би ми би најдобар избор во поглед, цена/квалитет ?

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Да не се зезнете на технички со вадење на ДПФ?
Иако не верувам дека ќе држат долго со построг технички, не се знае што може да им текне, па да ве вратат да си ставите тоа што сте извадиле.
Нема ништо од тоа. Куќен Пријател поминал и без дпф и целото што дими позади (барем така вика)
А и шипоно го гледав вчера на телевизија. И јас се понадевав дека ќе биде работа конечно ама ништо.
А и на владава и требаат пари бидејќи знаеме добро колку сме задолжени. Така да еко мерки во некое идно време за 20 години

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #78 на: 05 Ноември 2019, 13:46:07 pm »
Па ќе помине технички и без дпф зошто тие што мерат незнаат како да мерат. Мерењето кај дизел на чад се прави на 4000 обрати една секунда по три пати и се гледа која е вредноста. А според што сум видел по форумов сите што поминале технички преглед со дизел ги турираат до 2-3.000 обртаи макс а тоа не е правилно! Една проста работа неможе да направат како што треба, мора половично.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #79 на: 05 Ноември 2019, 13:49:00 pm »
На 4000 сите сијалици ќе светнат ако е неисправен, во лимп мод ќе влези колата. Кај вас на 4 ги проверуваат?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
« Одговори #80 на: 05 Ноември 2019, 13:57:51 pm »
Кај мене на 3500 rpm ја проверуваа меривата.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #81 на: 05 Ноември 2019, 15:26:28 pm »
На 4000 сите сијалици ќе светнат ако е неисправен, во лимп мод ќе влези колата. Кај вас на 4 ги проверуваат?
Да, и не е само кај мене туку секаде во еу каде што се врши правилен технички преглед на дизел. Еве како изгледа. Иначе првин ја гасиш колата, ја става на компјутер, проверува дали има грешки во врска со егр, мотор, електроника, дпф итн. Доколку се е во ред колата ја гасиш, момакот проверува ниво на масло , па после ја палиш.

Буквално исто изгледа како на клипов, целиот изгледај го ако не те мрзи.
01:48

14:00

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 604
« Одговори #82 на: 05 Ноември 2019, 20:50:53 pm »
Па ќе помине технички и без дпф зошто тие што мерат незнаат како да мерат. Мерењето кај дизел на чад се прави на 4000 обрати една секунда по три пати и се гледа која е вредноста. А според што сум видел по форумов сите што поминале технички преглед со дизел ги турираат до 2-3.000 обртаи макс а тоа не е правилно! Една проста работа неможе да направат како што треба, мора половично.
Дали ако се острани ЕГР ќе прават проблем на технички?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #83 на: 06 Ноември 2019, 07:16:54 am »
Не, не знаат хауба како се отвора на возилата, не пак егр каде стои на секој мотор.

Го изгледав влатко, интересно, не знаев.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
« Одговори #84 на: 06 Ноември 2019, 07:24:13 am »
Физички нема потреба да се отстрани, ќе се исклучи електронски.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1138
« Одговори #85 на: 06 Ноември 2019, 21:29:07 pm »
Ако е така, и ако знаеш што точно бараш обиди се овде да видиш увознициве што нудат од TRW, Lemforder или Moog. Пробај си ја среќата.
И да најдам, како да знам што е оригинал/фалсификат ?
Јас сум повеќе за искуства од калибарот “ Јас купив тоа и тоа ме чинеше толку,  го купив од таму, ме траеше волку време, и сум не/задоволен споредено со тоа и тоа што го купив од таму“ и слично.
Жаре вели за тие турските дека ако удриш во 3-4 дупки, може и за пола година да се растропаат, а може  и повеќе да траат ако се вози повнимателно.
Да дадам 300 и нешто евра за да ја средам предницата ( збориме ако све во неа е крш), па за пола година - година пак да биде крш, не ми е исплатливо.
Имам роднина кој ја има истава кола, ја има репарирано кај Морски, и така ја вози некои 3 години, и еве тек сега почнува да му тропка по малку, но пак не му крцка и цвичи како кај мене. А некои пак велат дека репарација трае 2-3 недели и толку.

Јас ги имав горните виљушки од Лемфордер. Ги купив од Мега. Не ги биваше. Рикнаа доста брзо.
Сега имам TRW доста подобри се.

TRW можиш да ги познаеш по жиговите што ги има на нив. Нормално ќе си пазариш од дуќан кој е со проверен квалитет.
Можиш и од Грција да си ги нарачаш, ако нешто ти значи.

Нека види убаво Жарко кој делови ти се за менување.
Горните виљушки ако квичат само, можи да поминиш само со промена на гумиците. Ако се оштетени на јабучица, тогаш мора да ги смениш целите.
Ако ти квичи на загреана на лежечи, тогаш голема веројатност е дека се гумиците на балансштанглата. Тие се евтини. Ако можиш, земи си силиконски.
Убо ти вели осмица види ако се здрави јабучиците само чаурите смени ги (ваљда не можи сите 4ри наеднаш да се растропат). Ако имаш алат и ако ти се работи се менват и дома :)
Осмица шо пари се TRW иначе сите 4ри комплет ?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #86 на: 06 Ноември 2019, 21:37:17 pm »
Колку што ме држи меморијата.
4500 се горните парче.
7500 - долните парче.

Ако ви изгледат евтини, можно е да ми ги дале по набавна или минимална заработка. Дека ме сожалуваат кога барам делови за Алфа.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1138
« Одговори #87 на: 06 Ноември 2019, 21:55:35 pm »
4500 се горните парче.
7500 - долните парче.

Ако ви изгледат евтини, можно е да ми ги дале по набавна или минимална заработка. Дека ме сожалуваат кога барам делови за Алфа.
Абе како евтини како шо паѓат толку често треба да ги напрат комплет за 150евренца  ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44365
  • Il Moderatore
« Одговори #88 на: 06 Ноември 2019, 23:07:40 pm »
4500 се горните парче.
7500 - долните парче.

У редовна понуда им се на тоа фирмулето, или треба однапред да нарачувам па да чекам да стигнат?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #89 на: 07 Ноември 2019, 00:14:36 am »
Не сум чекал многу за нарачките.
Од неколку саати до 1 недела макс.