Автор Тема: Мислење за можен проблем со Alfa Romeo 147 1.9 JTDm  (Прочитано 33698 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3999
Одг: Мислење за можен проблем со Alfa Romeo 147 1.9 JTDm
« Одговори #60 на: 04 Ноември 2019, 15:01:10 pm »
Ако е така, и ако знаеш што точно бараш обиди се овде да видиш увознициве што нудат од TRW, Lemforder или Moog. Пробај си ја среќата.

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
  • Пораки: 45
« Одговори #61 на: 04 Ноември 2019, 15:09:02 pm »
Ако е така, и ако знаеш што точно бараш обиди се овде да видиш увознициве што нудат од TRW, Lemforder или Moog. Пробај си ја среќата.
И да најдам, како да знам што е оригинал/фалсификат ?
Јас сум повеќе за искуства од калибарот “ Јас купив тоа и тоа ме чинеше толку,  го купив од таму, ме траеше волку време, и сум не/задоволен споредено со тоа и тоа што го купив од таму“ и слично.
Жаре вели за тие турските дека ако удриш во 3-4 дупки, може и за пола година да се растропаат, а може  и повеќе да траат ако се вози повнимателно.
Да дадам 300 и нешто евра за да ја средам предницата ( збориме ако све во неа е крш), па за пола година - година пак да биде крш, не ми е исплатливо.
Имам роднина кој ја има истава кола, ја има репарирано кај Морски, и така ја вози некои 3 години, и еве тек сега почнува да му тропка по малку, но пак не му крцка и цвичи како кај мене. А некои пак велат дека репарација трае 2-3 недели и толку.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #62 на: 04 Ноември 2019, 17:55:30 pm »
Да направам мал апдејт на темава :) Извадив ДПФ, егр е исклучен, сменив цревото што оди до турбина, и колата се препороди, се осеќа дека побрзо забрзува. :)
Исто и најдов половен клуч со далечинско за 1000че, кодирање на него заедно со режење на нов клуч за да си работи се како што треба  уште 2000 и сега веќе не се чувствувам како Југо да возам. :)
Али ми цвичи/крцка нешто предницата сем сабајле кога е влажно.
Што мислите за Технор брендот што Жаре го продава ?
Дали кога би менувал нешто, тоа би ми би најдобар избор во поглед, цена/квалитет ?

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Kaj go pravese klucot?

Klucarot vo Vero i Miki kaj skopjanka zabegale so cenive. Baraat po ~5000 denari a vo MIDA 1800 denari ( za mojava kola).
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
« Одговори #63 на: 04 Ноември 2019, 18:14:16 pm »

Kaj go pravese klucot?

Klucarot vo Vero i Miki kaj skopjanka zabegale so cenive. Baraat po ~5000 denari a vo MIDA 1800 denari ( za mojava kola).

Ваљда толку ти барале за нов комплетен клуч.
Мојот беше половен, само прекодиран и на ново изрежан самиот клуч.
Што значи самата електроника е половна.
Инаку дечкото се вика Ненад, од Маџари е ( кај А1).
Ако сакаш пиши пп ќе ти дадам број.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
« Одговори #64 на: 04 Ноември 2019, 18:16:12 pm »
И јас ке прашав за клучот, мене ми треба само некој кодот да ми го ископира на нов чип, бидејки на резервата клуч го изгубиле чипчето кога менувале батерија.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен plockaMK

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 86
« Одговори #65 на: 04 Ноември 2019, 21:21:08 pm »
Јас искрено од Жаре не сум баш задоволен. Фер луѓе се заедно со Аце.
Но од квалитетот на деловите сум многу многу разочаран. И тоа му е голема грешка на Жаре.

Купи си ти подобро делови и однеси му ги да ти ги смени.

« Последно менување: 04 Ноември 2019, 21:30:49 pm plockaMK »

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20211
« Одговори #66 на: 04 Ноември 2019, 21:39:30 pm »
Зошто го едитираше постот?

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
« Одговори #67 на: 04 Ноември 2019, 23:14:21 pm »
Но од квалитетот на деловите сум многу многу разочаран. И тоа му е голема грешка на Жаре.

Во ред, ти што купи следно, колку пари и од каде, и како си задоволен ?
скапа инвестиција ми изгледа предницата, доста пари како за турска роба.
На мојата барем според тврдењето на претходниот газда, деловите на предницата си се оригинални/TRW, затоа и се мислам дали е подобро е репарирање на оригинални делови, или замена со Османлиски компоненти.

Отсутен plockaMK

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 86
« Одговори #68 на: 04 Ноември 2019, 23:37:52 pm »

Во ред, ти што купи следно, колку пари и од каде, и како си задоволен ?
скапа инвестиција ми изгледа предницата, доста пари како за турска роба.
На мојата барем според тврдењето на претходниот газда, деловите на предницата си се оригинални/TRW, затоа и се мислам дали е подобро е репарирање на оригинални делови, или замена со Османлиски компоненти.

Од ФелиАс земав уље и филтри преку пријатели кои работеа таму и добив убав попуст. Потоа отидов кај мајстор му дадов 500 ден за промена и тој си среди. Инаку јас не ни барав на друго место. Случајно ми спомна пријателот и Му верував на него, бидејќи он вршеше набавки и знаеше од кај и што доаѓа. Дојде на кафе после и ми ги донесе и после некое време ги однесов за промена.

Ти можеш да одиш таму, а можеш и на друго место. Секој некаде има пријател. Битно е тоа што ќе го земеш да биде поквалитетно. Не мора да е нај нај, али да не биде некоја Ш роба.

Јас само ќе кажам сите тие квалитетни делови со попустот ми дојдоа како да купам фалц делови од друго место. Така да не се брзај и не оставај се на мајсторот. КУпи си ги ти деловите. Нема да изгубиш време повеќе од 1 саат. А барем знаеш што си ставил.

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
« Одговори #69 на: 04 Ноември 2019, 23:41:24 pm »

Од ФелиАс земав уље и филтри преку пријатели кои работеа таму и добив убав попуст. Потоа отидов кај мајстор му дадов 500 ден за промена и тој си среди. Инаку јас не ни барав на друго место. Случајно ми спомна пријателот и Му верував на него, бидејќи он вршеше набавки и знаеше од кај и што доаѓа. Дојде на кафе после и ми ги донесе и после некое време ги однесов за промена.

Ти можеш да одиш таму, а можеш и на друго место. Секој некаде има пријател. Битно е тоа што ќе го земеш да биде поквалитетно. Не мора да е нај нај, али да не биде некоја Ш роба.

Јас само ќе кажам сите тие квалитетни делови со попустот ми дојдоа како да купам фалц делови од друго место. Така да не се брзај и не оставај се на мајсторот. КУпи си ги ти деловите. Нема да изгубиш време повеќе од 1 саат. А барем знаеш што си ставил.
Ох, мислев дека за предницата си имал некое искуство.
Тоа ми е и најбитно, за мал сервис, има уште време, тоа не е толку страшно.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #70 на: 05 Ноември 2019, 00:50:13 am »
Јас сум повеќе за искуства од калибарот “ Јас купив тоа и тоа ме чинеше толку,  го купив од таму, ме траеше волку време, и сум не/задоволен споредено со тоа и тоа што го купив од таму“ и слично.
Жаре вели за тие турските дека ако удриш во 3-4 дупки, може и за пола година да се растропаат, а може  и повеќе да траат ако се вози повнимателно.
Да дадам 300 и нешто евра за да ја средам предницата ( збориме ако све во неа е крш), па за пола година - година пак да биде крш, не ми е исплатливо.
Имам роднина кој ја има истава кола, ја има репарирано кај Морски, и така ја вози некои 3 години, и еве тек сега почнува да му тропка по малку, но пак не му крцка и цвичи како кај мене. А некои пак велат дека репарација трае 2-3 недели и толку.

Јас ги имав горните виљушки од Лемфордер. Ги купив од Мега. Не ги биваше. Рикнаа доста брзо.
Сега имам TRW доста подобри се.

TRW можиш да ги познаеш по жиговите што ги има на нив. Нормално ќе си пазариш од дуќан кој е со проверен квалитет.
Можиш и од Грција да си ги нарачаш, ако нешто ти значи.

Нека види убаво Жарко кој делови ти се за менување.
Горните виљушки ако квичат само, можи да поминиш само со промена на гумиците. Ако се оштетени на јабучица, тогаш мора да ги смениш целите.
Ако ти квичи на загреана на лежечи, тогаш голема веројатност е дека се гумиците на балансштанглата. Тие се евтини. Ако можиш, земи си силиконски.

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
« Одговори #71 на: 05 Ноември 2019, 01:01:44 am »
Јас ги имав горните виљушки од Лемфордер. Ги купив од Мега. Не ги биваше. Рикнаа доста брзо.

TRW можиш да ги познаеш по жиговите што ги има на нив. Нормално ќе си пазариш од дуќан кој е со проверен квалитет.

Горните виљушки ако квичат само, можи да поминиш само со промена на гумиците. Ако се оштетени на јабучица, тогаш мора да ги смениш целите.
Ако ти квичи на загреана на лежечи, тогаш голема веројатност е дека се гумиците на балансштанглата. Тие се евтини. Ако можиш, земи си силиконски.
Сабајле кога е влажно нема никаков звук.
Преку ден кога е топло, и при нагли вртења лево десно, се појавува тоа квичење. Некогаш дури и кога ќе стане совозачот од колата. Па и кога на кратко ќе ја згазнам , го пројавува тој звук.
Делува како да лежиш на некој постар кревет, па при некои покрети крцка.
Претходниот сопственик ( познаник/пријател) ми кажа дека него не му квичеше, туку му тропкаше. Ја сменил вилушката со оригинална но половна вилушка, и тогаш му се јавило тоа квичење, бидејќи при менување не му ја подмачкале некоја гумица таму. Он ме советува само да се отвори вилушката и да се подмачка добро тој дел.
Инаку каде кај нас има докажано оригинални TRW делови, и само тие ли навистина се добри, а се останато шкарт ?
Друго, може ли да се има доверба во Жаре, во смисол и да е нешто ок, да сака ме убеди дека не е ок и дека треба да се смени многу повеќе отколку што реално треба ?
И друго, што лошо може да се случи доколку ете и нешто да не е во ред,  си продолжам регуларно да ја возам така, ќе има некои сериозни понатамошни оштетувања на други компоненти ?

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1879
« Одговори #72 на: 05 Ноември 2019, 01:22:27 am »
Да направам мал апдејт на темава :) Извадив ДПФ, егр е исклучен, сменив цревото што оди до турбина, и колата се препороди, се осеќа дека побрзо забрзува. :)
Исто и најдов половен клуч со далечинско за 1000че, кодирање на него заедно со режење на нов клуч за да си работи се како што треба  уште 2000 и сега веќе не се чувствувам како Југо да возам. :)
Али ми цвичи/крцка нешто предницата сем сабајле кога е влажно.
Што мислите за Технор брендот што Жаре го продава ?
Дали кога би менувал нешто, тоа би ми би најдобар избор во поглед, цена/квалитет ?

Да не се зезнете на технички со вадење на ДПФ?
Иако не верувам дека ќе држат долго со построг технички, не се знае што може да им текне, па да ве вратат да си ставите тоа што сте извадиле.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #73 на: 05 Ноември 2019, 08:23:20 am »

Сабајле кога е влажно нема никаков звук.
Преку ден кога е топло, и при нагли вртења лево десно, се појавува тоа квичење. Некогаш дури и кога ќе стане совозачот од колата. Па и кога на кратко ќе ја згазнам , го пројавува тој звук.
Делува како да лежиш на некој постар кревет, па при некои покрети крцка.
Претходниот сопственик ( познаник/пријател) ми кажа дека него не му квичеше, туку му тропкаше. Ја сменил вилушката со оригинална но половна вилушка, и тогаш му се јавило тоа квичење, бидејќи при менување не му ја подмачкале некоја гумица таму. Он ме советува само да се отвори вилушката и да се подмачка добро тој дел.
Инаку каде кај нас има докажано оригинални TRW делови, и само тие ли навистина се добри, а се останато шкарт ?
Друго, може ли да се има доверба во Жаре, во смисол и да е нешто ок, да сака ме убеди дека не е ок и дека треба да се смени многу повеќе отколку што реално треба ?
И друго, што лошо може да се случи доколку ете и нешто да не е во ред,  си продолжам регуларно да ја возам така, ќе има некои сериозни понатамошни оштетувања на други компоненти ?

Добродојде во поседување на Алфа Ромео 147
 ;D ;D

Тие се сиптомите. На ладно, на влажно не квичат. Кога ќе се размрда малку суспензијата почнуваат да се загреваат и квичат.
Треба да се дијагностицира добро која квичи и дали има луфта. Ако има луфта било каде, менувај. Ако има само квичење, тогаш можи да се сменат само гумиците.

За брендови кои се добри јас незнам да ти кажам. Имам искуство само со Лемфордер и со TRW. Moog сакав да земам, ама кај нас не ги носат. Он лајн не сакав да ги нарачувам.
Birth не ни пробувај.

Жаре ти е супер сервисер и одличен човек. Немаш потреба за недоверба. Кажи му што сакаш да добиеш и тој ќе ти ја среди. Кажи му дека сакаш со поубави - поскапи делови, па ќе ти предложи нешто друго.

TRW јас си купувам од дуќанот карши Сити Мол. Во тој малиот трговски. Унион Трејд. Тие не набавуваат делови од сумливи фирми. Се набавувам од кај нив, до сега сум немал мака со ништо.

Иначе само ако имаш квичење не можи ништо сериозно да му се случи на колата. Се додека немаш некое посериозно тропање или лупање, немаш гаље.
Мене генерално многу ме нервираат такви звуци и на најмало квичење одма ја носам на подмачкување, менување.

Исто така набави си силиконски спреј и прскај ги од време на време тие гумиците. Ќе се намали квичењето. Достапни се со вртење на тркалата.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3999
« Одговори #74 на: 05 Ноември 2019, 08:49:29 am »

Јас делови за подвозје имам нарачувано од странство и неколку пати во Белград во autoricambi.rs,  оригинални ОЕМ. На твоите прашања немам одговор пошто не правам статистички анализи за се што ќе купам. Еднаш репарирав и се откажав од тој спорт. Најлош е да платиш скапо како што вели @osmica8 па да ти се расцветаат за неколку месеци. Со TRW горни и долни вилушки терав нешто повеќе од две години и после еден друг дечко од форумов ја зема. Сега он се мачи со нив.