Тоа е тоа. Треба да го прифатите ризикот.
Имаш опција иначе. Продај го, купи си Дачија Логан караван на плин и не му ја мисли. Да се расипи нешто ќе биде 5 пати поефтино од Мерцедесот 😊
Rizikot e prifaten, a sega malku da gi sporedime brojkite. Krntijata stara (hto e machka vo vrekja kako ke se pogodi VS knrijata nova od fabrika)
Dachija vika 15.500 evra za najbrziot dizel shto go ima so oprema priblizno shto ja imam vo kolata (ne sum neshto lud po oprema ama ubavo e koga ja ima). Klima ne znam dali odi standard so dachijava ili voopshto ne moze ni da se doplati za nea oti ja nema vo dopolnitelna opcija.
Dobivam naj jak motor koj ne odi ni prblizno brzo kolku najslabiot (mojot) na mercedes, dobivam buchava i vozenje kako na tezgere. Od druga strana kolava do registracija me koshtashe neshto sitno nad 9000 evra i so deneshnava popravka imam dadeno se na se 900 evra (neka se i 1000) za popravki vo ovie 2ipol skoro 3 godini.
Slednive 5 godini (uslovot go zemam zaradi garancijata na Dachija) treba da pominam ushte 77.000km i imam ushte 6500 evra za da stignam cenovno do cenata na Dachijata.
Mislish deka za ne daj boze 6500 evra ne bi ja remontiral kolava bilo kakov defekt da se desi? Nema sporedba ova, so cenite na vozilata kaj nas i cenite na polovni vozila od Germanija NIKOGASH!!! ama NIKOGASH nema da e poisplatlivo da se vozi nova kola od koristena. (normalno rizikot so staro vozilo sekogash postoi) Da ne zboruvam za ne daj boze slupuvanje do dachijata i so mercedesot
edno slikche podole za da vidime shto nudi Dachija za parite shto gi bara.
@AngelSK kade vide deka e problem da se kupat 4 novi gumi na 4,5 godini? Kolava ja imam skoro 3 godini i novi letni gumi veke kupiv, dilemata beshe dali da gi smenam zimskive sega na pocetok na sezona ili ke isteraat i sezonava (ili mozebi na sred zimo da splasne momentov so diznite).
Ne se sekirajte ne sum lud da vozam ne ispravna kola ili da rizikuvam so del shto e dotraan
Na krajot na kraishtata sekoj so svoja matematika, spored mene podobro e da kupam 10 godini stara kola od dobra marka otkolku nova dachija.