Автор Тема: Винил култура  (Прочитано 64298 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
Одг: Винил култура
« Одговори #225 на: 07 Мај 2020, 17:55:52 pm »
Имаш ваљда гаранција...
Врати го.
Првото го вратив, добив второ без збор, сигурно ќе добијам и трето, пошто во Зец се ептен кроектни, ама мислам дека џабе се замарам. Веројатно и третото ќе има некоја маана, па боље да се помачам сам малце со електорника. Можно е некој ладен лем или некоја таква ситница да зае*ава, што можеби ќе ми биде поедноставно да го решам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #226 на: 07 Мај 2020, 18:19:22 pm »
Пред да започнеш со операција, пробај и со други пинови да не е случајно бруењето од нив.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #227 на: 07 Мај 2020, 18:36:38 pm »
Пред да започнеш со операција, пробај и со други пинови да не е случајно бруењето од нив.
Ќе пробам. Точно, и кабелот што идеше со првиот преамп го вратив па добив нов. Чииисто се сомневам дека е до него, али не е на одмет да се проба. Не е оној типичен „ground loop“ шум, туку е баш пулсирачки електричен брум...нешто е унутрамамумуја... :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #228 на: 07 Мај 2020, 19:41:22 pm »
А, ако ти е целта да имаш функционален уред, да не го чепкаш и да си земеш нешто што ќе работи?

1. Ако решиш да го чепкаш:

https://www.phonopreamps.com/tc720pp.html

Ова е првиот "нарачател" на овој уред. Се продаваше и како Beresford, и како TEC, и уште како нешто. Функционален буџет предзасилувач, но го следи историја на гремлини, вклучително и оние кои што ги спомнуваш.

Може ќе успеам некаде да најдам сервисно упатство, па реши си дали има поента.

2. Ако решиш да го вратиш:

Имајќи ја предвид цената која ја гледам во Логинг, и разликата која ја споменуваш во Зец, нема премногу избор.

Во Алфа, најефтиниот уред од тој тип (Thorens MM-002) на лагер е 180+ евра. Има попуст, не знам дали го засега овој уред.

Во Аудио Центар, најефтиниот уред од тој тип (Project Phono Box) на лагер е 5,590.00 денари. Имаа до скоро 20% попуст на се што е на лагер.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #229 на: 07 Мај 2020, 19:50:39 pm »
Неврзано со предзасилувачот, додека прегледував лагер за истиот по сајтовите, се потсетив на друго нешто.

Имено, пред неколку години излезе на пазар делукс бокс сет на Бијело Дугме, ремастериран во Abbey Road. Настрана музички вкусови, некому се допаѓа, некому не, комплетот е навистина импресивен:

1. Сите 9 студиски албуми;
2. Сингл;
3. Монографија со тврд повез, 150+ страни;
4. Папка со копии на документи од оригиналните снимки направени низ годините (студиски листи, фактури итн).

Го испуштив пред неколку години, и почнав да следам Дискогс. Има неколку на понуда (запечатени) но сите се 200+ евра + транспорт. Го има и во Алфа Аудио, таму е 245 евра. ОК, очекувано.

Но, го има (во неколку копии) и во Авалон Ticket/Record Store. По цена од 8,590.00 денари, на која може да одобрат 10% попуст деновиве мислам.

Ако некого интересира, дури и да не е фан на бендот, вредноста на боксот е навистина извонредна. По цената од Авалон, секако.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #230 на: 07 Мај 2020, 20:04:12 pm »
А, ако ти е целта да имаш функционален уред, да не го чепкаш и да си земеш нешто што ќе работи?

Ова е првиот "нарачател" на овој уред. Се продаваше и како Beresford, и како TEC, и уште како нешто. Функционален буџет предзасилувач, но го следи историја на гремлини, вклучително и оние кои што ги спомнуваш.

Имајќи ја предвид цената која ја гледам во Логинг, и разликата која ја споменуваш во Зец, нема премногу избор.

Во Алфа, најефтиниот уред од тој тип (Thorens MM-002) на лагер е 180+ евра. Има попуст, не знам дали го засега овој уред.

Во Аудио Центар, најефтиниот уред од тој тип (Project Phono Box) на лагер е 5,590.00 денари. Имаа до скоро 20% попуст на се што е на лагер.

Види, секако целта е да имам функционален уред, но without braking the buck, пошто ќе си дојде со време амп или рисивер со вграден Phono input.
Со електрониката не сме странци, личи дека се овие тривиални проблемчиња. Ако успееш да најдеш/знаеш кај да побараш шема, ќе помогне, но и без тоа, електрониката на предпојачало во суштина е многу проста, па лесно ќе се снајдам и ако не најдам шема/сервисно упатство. Мислам дека сите овие „багови“ се дело на лош квалитет на контрола и дека ќе може да се отклонат или со замена со поквалитетни елементи (кондензатори, отпорници и сл), или со отклонување на „аљкавоста“ при асемблирање.
Ако не успеам да го средам ова, ќе си „бучи“ вака, додека не стигне нешто од странство. Моиве дома не ни знаат за што им зборувам кога им кажувам дека „бучи“ :D

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #231 на: 07 Мај 2020, 20:10:37 pm »
Мислам дека сите овие „багови“ се дело на лош квалитет на контрола

Прилично сигурно. :)

Knock yourself out, што би рекле Американците. Ако најдам упатство, споделувам.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #232 на: 07 Мај 2020, 20:13:29 pm »

Види, секако целта е да имам функционален уред, но without braking the buck, пошто ќе си дојде со време амп или рисивер со вграден Phono input.
Со електрониката не сме странци, личи дека се овие тривиални проблемчиња. Ако успееш да најдеш/знаеш кај да побараш шема, ќе помогне, но и без тоа, електрониката на предпојачало во суштина е многу проста, па лесно ќе се снајдам и ако не најдам шема/сервисно упатство. Мислам дека сите овие „багови“ се дело на лош квалитет на контрола и дека ќе може да се отклонат или со замена со поквалитетни елементи (кондензатори, отпорници и сл), или со отклонување на „аљкавоста“ при асемблирање.
Ако не успеам да го средам ова, ќе си „бучи“ вака, додека не стигне нешто од странство. Моиве дома не ни знаат за што им зборувам кога им кажувам дека „бучи“ :D
Ако е со адаптер напојувањето пробај да го напојуваш од батерија/акумулатор.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #233 на: 07 Мај 2020, 20:24:00 pm »

Ако е со адаптер напојувањето пробај да го напојуваш од батерија/акумулатор.
Ќе пробам, еден од сомнежите е нестабилен напон.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #234 на: 08 Мај 2020, 01:05:53 am »
Апдејт: Не го купувајте ова говно.

Не вреди ни 250 денари, а не па 2500 или 3500 :(
Поквалитетни diy китови на e-bay има за по 10-15$

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #235 на: 08 Мај 2020, 20:44:34 pm »
Апдејт 2:
Денес земено Sony TA-F361R

За исти пари ко глупото предпојачало. Уствари, за 500 денари помалце :) Конечно - звук од грамофонот.
Ќе ми фалат дигиталните влезови на TEAC-от претходно што го користев, тој ќе си оди во детска соба, но добив повеќе снага и подобар звук од Canton-ите. Појачалото е старо, купено 95 или 96-та, но не е користено од 1997 година. Не е од оглас, од мои ептен блиски, така да знам точно што земав. Состојбата му е А++ што би рекле америте :)
« Последно менување: 08 Мај 2020, 20:52:38 pm Simo - Carrier159 »

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #236 на: 08 Мај 2020, 20:50:23 pm »
Тууу...

има лоши денови, па има ДОБРИ денови! :D
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #237 на: 08 Мај 2020, 22:01:28 pm »
Апдејт 2:
Денес земено Sony TA-F361R

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

За исти пари ко глупото предпојачало. Уствари, за 500 денари помалце :) Конечно - звук од грамофонот.
Ќе ми фалат дигиталните влезови на TEAC-от претходно што го користев, тој ќе си оди во детска соба, но добив повеќе снага и подобар звук од Canton-ите. Појачалото е старо, купено 95 или 96-та, но не е користено од 1997 година. Не е од оглас, од мои ептен блиски, така да знам точно што земав. Состојбата му е А++ што би рекле америте :)
Како ли само успеа да го откопаш од нафталин ;D

Понекогаш ме фаќа носталгија по несовршениот звук од времето на YU појачалата кога беше најбитно да лета бас мембраната и да сечат високотонците ;D ;D ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #238 на: 08 Мај 2020, 22:13:49 pm »
Не е толку “ретро“ како RIZ и Ei од журките по скривници и покриви :) Сепак е малце помодерно, има и даљинско, и CD инпут ;)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #239 на: 21 Мај 2020, 16:25:41 pm »