Автор Тема: Антифриз  (Прочитано 186738 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6323
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Антифриз
« Одговори #780 на: 16 Октомври 2025, 16:41:34 pm »
Тоа е честа појава кај нашите механичари, барем тие што ги познавам тоа го прават, а кај мене беше тоа направено со причина (дадов над 3000 ден на антифриз, додека не се откри дефектот џабе купував антифриз), подоцна се смени прописно антифризот.

Исто како што "не" се менува глицерин додека не се смени шепа (кога ќе пропадне педалата веќе мора, колку и да не сака механичарот).

Едит: Некој погрешно ме сфати.
« Последно менување: 16 Октомври 2025, 18:00:13 pm nestor04 »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44481
  • Il Moderatore
« Одговори #781 на: 16 Октомври 2025, 17:48:04 pm »
Антифриз и глицерин треба да се менуваат редовно, според упатствата на производителот (дури и почесто). Ако не се сменети редовно треба што побрзо да се напраи, дидека последиците не станале поголеми. Нема реално и логично оправдание да не се мениваат течностите ако стоеле долго во систем. Ако нешто може да се расипе и е пред расипување, побрзо ќе се зае*е со старата нефункционална течност отколку со нова.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1901
« Одговори #782 на: 16 Октомври 2025, 17:50:42 pm »
Глицерин особено, бидејќи е хигроскопен (апсорбира влага од воздухот) и со тоа ги губи својствата и му опаѓа точката на вриење. Еднаш на 2 години како редовен сервис без разлика на километри.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14814
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #783 на: 16 Октомври 2025, 17:52:01 pm »
Јас досега на ниту едно возило не сум сменил антифриз,ниту планирам тоа да го правам.И за глицерин исто. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #784 на: 16 Октомври 2025, 17:52:21 pm »
Глицерин особено, бидејќи е хигроскопен (апсорбира влага од воздухот) и со тоа ги губи својствата и му опаѓа точката на вриење. Еднаш на 2 години како редовен сервис без разлика на километри.
И антифриз има антикорозивни адитиви кои после неколку години ги снемува и станува корозивен за системот
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3328
  • Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD
« Одговори #785 на: 16 Октомври 2025, 18:33:59 pm »
на 3 години кај ново возило е сега зависи од бренд
Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #786 на: 16 Октомври 2025, 19:42:17 pm »
Јас досега на ниту едно возило не сум сменил антифриз,ниту планирам тоа да го правам.И за глицерин исто. ;D
Секој си ја гледа својата кола како што мисли, туку дали му препорачуваш на членот исто и он да се понаша и да си свирка и тера даље со стариот антифриз? :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2258
« Одговори #787 на: 16 Октомври 2025, 20:02:15 pm »
Мене ми сменија прв пат глицерин минатата недела, на 4ти редовен сервис. Кошташе околу 2500 ден со работна рака.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #788 на: 16 Октомври 2025, 20:59:00 pm »
Секој си ја гледа својата кола како што мисли, туку дали му препорачуваш на членот исто и он да се понаша и да си свирка и тера даље со стариот антифриз? :)
Neka pravi kako misli deka treba.Jas ne mislam deka nesto ke dobie ako go smeni.Ne planiram da ja cuvam kolata 10-15g vo mene taka da neka mu ja misli nekoj drug.

Sepak od moe iskustvo do 5-6-7 g vozila na koi ne im se smenil antifriz i koi pominale po 550Kkm (kamioni)nisto ne im se nagrizalo ili zafrknalo,istotaka i kaj koli del moi del na lugje okolu mene po 150-200Kkm bez promena bez nikakov problem.
Ama ako na nekoj promenata bi mu donesla miren son neka menuva so povekje.😂

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6945
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #789 на: 17 Октомври 2025, 07:20:12 am »
Aко не сменел човекот водна пумпа тамам ќе беше, ама оти се вратил „стариот“ антифриз е проблем сега, за кого не знаеме колку е стар уствари.  ;D

Смени си го, ~1000-ка ќе те кошта ако сакаш да си раат едно 5 години, со оние најефтините концентрати и поефтино можи, ако веќе штедиш.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #790 на: 17 Октомври 2025, 07:45:00 am »

Neka pravi kako misli deka treba.Jas ne mislam deka nesto ke dobie ako go smeni.Ne planiram da ja cuvam kolata 10-15g vo mene taka da neka mu ja misli nekoj drug.

Sepak od moe iskustvo do 5-6-7 g vozila na koi ne im se smenil antifriz i koi pominale po 550Kkm (kamioni)nisto ne im se nagrizalo ili zafrknalo,istotaka i kaj koli del moi del na lugje okolu mene po 150-200Kkm bez promena bez nikakov problem.

Еве типичен пример на  последици од „редовно одржавање“. https://youtu.be/1tljuoO46to?t=708
Ако ти се ризикува, бујрум не менувај. Твоја си е колата. Анегдотални прикаски „никад не мењал уље и ништо не му било“ има со лопати да ги ринеш, прашањето е дали е тоа добро за моторот и дали вреди заштедата од 200-300 евра на 2-3 години (еден еден-ипол резервоар гориво годишно)? 
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3099
  • Слобода или смрт
« Одговори #791 на: 17 Октомври 2025, 07:50:37 am »

Еве типичен пример на  последици од „редовно одржавање“. https://youtu.be/1tljuoO46to?t=708
Ако ти се ризикува, бујрум не менувај. Твоја си е колата. Анегдотални прикаски „никад не мењал уље и ништо не му било“ има со лопати да ги ринеш, прашањето е дали е тоа добро за моторот и дали вреди заштедата од 200-300 евра на 2-3 години (еден еден-ипол резервоар гориво годишно)? 

Ако возиш 30 годишен крш кој вреди 1200 евра заштедата од 300 евра соодветно со вредноста на колата е огромна
Ако возиш ново возило од 20к + евра секако дека не вреди заштедата.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #792 на: 17 Октомври 2025, 07:54:38 am »
Зависи колку сакаш да го возиш кршот. Ако ти е да го тераш дур да умре, па на одпад - ок. Ако сакаш да ти потрае, пак треба одржување. 
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #793 на: 17 Октомври 2025, 09:02:31 am »
@Simo - Carrier159  Примерот важи за Италијански возила не за Германски. ;D
После 20г експлоатација и везброј циклуси топло ладно скоро "нормално" е да си замини дихтунгот.
Е сега дали после 20г ќе отвараш глава и ќе менваш диКтон или 10 пати ќе смениш антифриз,економски гкедано ќе ти дојде скоро исто.
Одлуката е индивидуална.🙂

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1901
« Одговори #794 на: 17 Октомври 2025, 09:10:14 am »
И антифриз има антикорозивни адитиви кои после неколку години ги снемува и станува корозивен за системот

Тоа да, ама тоа може да ти наштети на моторот. Од лош глицерин можеш да изгубиш кочница што може да ти наштети на животот.