Автор Тема: Антифриз  (Прочитано 161980 пати)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 789
Одг: Антифриз
« Одговори #525 на: 30 Април 2019, 13:24:04 pm »
што ако ги смешаш или ставиш друг антифриз? Ја уек сум ставал кој ќе ми се види поубав... сум немал проблеми, осим ко го рокнав ладњакот.
Има правило кои смееш да ги мешаш а кои не.

VW    BASF     Colour    Description
 G11    G48    green/     blue-   green    Standard for coolant with inorganic acids.
 G12        red/pink    Volkswagens first coolant with OAT formula and free of silicate. Do not mix it with G12   coolants! Agressive chemical reactions attack the cooling system and the lubricant would   clump together.
 G12+    G30    red/violet    As reaction of the mixture problems between G11 and G12, the G12+ was designed. It can be mixed with G11 and G11 coolants. It is free of silicate.
 G12++     G40    red/violet    The successor of the G12+ coolant was used in every VW and Audi car. It shows an   improved  corrosion protection, higher boiling point (135 degrees) and better heat dissipation.
 G13        purple    The glycol based G12++ was replaced by the glycerol based G13 coolant. The advantage of   the G13 lays in a better economic safety and lower production costs.
     G05    yellow    Has the special advantage of a cast iron engine compatibility
     G33    blue-   green    Special coolant/antifreeze formula for Peugeot and Citroen cars. The silicate free colant has t   the same colour as the G11/G48 but different ingrediants.
     G43    orange    Special antifreeze for General Motors and Opel cars

https://www.ato24.de/en/blog/which-coolant-antifreeze
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10461
« Одговори #526 на: 30 Април 2019, 16:57:49 pm »
 darkserial ти благодарам на одговорот, но зборот ми беше што ќе се оштети ако ставам друг антифриз, даи ако смешам г11 и г12 антифризот ќе ми замрзне?
на посочениот сајт ми вели г12 не го мешај со г12 ? ? ?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4999
« Одговори #527 на: 30 Април 2019, 17:05:32 pm »
Нема да ти замрзне ама ќе стане каша целиот и никад нема да го исчистиш системот. Со други зборови, не си играј.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #528 на: 30 Април 2019, 17:12:45 pm »
појма сум немал, не дека сум играл, нити пак ме интересирало некад :)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #529 на: 30 Април 2019, 18:05:27 pm »
darkserial ти благодарам на одговорот, но зборот ми беше што ќе се оштети ако ставам друг антифриз, даи ако смешам г11 и г12 антифризот ќе ми замрзне?
на посочениот сајт ми вели г12 не го мешај со г12 ? ? ?

По бензискиве не сум видел G12 чисто, сите се  G12+ така да може да се каже дека имаш среќа :D
Како што читам вака проблем има само G12. Инаку G12+ според она погоре може да го смешаш со G11 и да не направи пакост.
Во било кој случај, не се препорачува мешање заради адитивите, или од кај знаеш некои G12+ што се продаваат тука што се.
Види антифризот ако мава на жолтеникаво т.е да се осеќа 'рѓа низ него си направил утка или пак ако ти е шубе смени го цел, не е скап. Добар а не многу скап антифриз има Valeo.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #530 на: 30 Април 2019, 18:24:21 pm »
Уште потрагично, „мајсторот“ шибнал плав, а скоро^ беше сменет цел, заедно со радиаторот (ладњакот)...

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #531 на: 30 Април 2019, 18:55:50 pm »
Уште потрагично, „мајсторот“ шибнал плав, а скоро^ беше сменет цел, заедно со радиаторот (ладњакот)...
Стандард за мк...
Инаку јас сменив комплет антифриз на 4 години и 50к некаде имав поминато, несватливо му беше на мајсторов. Хаха
На тој што го имам купено од Макпетрол за дотурање, јасно пишува 5 години интервал на промена. Ама ако слушаш мајсторски муабет ќе ти речи закачи му и плав или нема потреба да сменуваш, па после ела исчисти го системот за ладење, еднаш ја прегрееш во лето, на ремонт после.
Од VW немаат пишано дека треба да сменуваш антифриз на време, ама пишува дека треба да се проверува квалитет на антифризот по одредена километража, време. Ако изгубил својства, нов. Ама за 1000 ден пари на 4 години? Подобро нов :)

Отсутен s1n1sa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 452
« Одговори #532 на: 30 Април 2019, 19:43:50 pm »
Стандард за мк...
Инаку јас сменив комплет антифриз на 4 години и 50к некаде имав поминато, несватливо му беше на мајсторов. Хаха
На тој што го имам купено од Макпетрол за дотурање, јасно пишува 5 години интервал на промена. Ама ако слушаш мајсторски муабет ќе ти речи закачи му и плав или нема потреба да сменуваш, па после ела исчисти го системот за ладење, еднаш ја прегрееш во лето, на ремонт после.
Од VW немаат пишано дека треба да сменуваш антифриз на време, ама пишува дека треба да се проверува квалитет на антифризот по одредена километража, време. Ако изгубил својства, нов. Ама за 1000 ден пари на 4 години? Подобро нов :)
Мене еден мајстор ми предложи секоја година да си дотураш 500-1000мл да си испушташ и доставиш
Hyundai Elantra 6th G

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #533 на: 30 Април 2019, 19:48:14 pm »
Епа затоа не ни знаев дека има некаква врска антивризот додека не забележав г11 и г12, за мајторот тоа беше некаква си небитна ознака xD и за глицерин кога сакав да сменам ме испулеја чудно, додека на посаглам сервис го измерија и ми рекоја дека е добар( најверојатно влага мерат )
Постариве се г12?
Значи г12+ е универзален ?

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #534 на: 30 Април 2019, 20:06:13 pm »
Да, постар е G12.
G12+ е направен за да нема гајле од мешање, заради вакви работи.
Глицерин менувам на 2 години, така ми пишува на проспект. Ги губи својствата глицеринот по одредено време.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #535 на: 30 Април 2019, 20:12:20 pm »
Де бре, што сторивте, како да немате попаметна работа :'(

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #536 на: 30 Април 2019, 20:24:34 pm »
антифриз имам видено како се прави како гумени зрнца, а глицеринот е хидроскопент, така да може да собери вода. Е сега ако нема вода би требало да нема гајле, ама ако собере кочницата ќе ти стане како штица xD за 300 ден не планирам да се заебавам со кочниците, секако не се менува на секое него, барем јас го менувам по потреба т.е. ако покажи на апаратчето дека има вода.
Онда тие зрнцата не знам од што се прават, али ако се присоберат сигурно ќе ти го затнат парното(радијаторчето за в кабина) а и онака после 5-6 год покажива -5-8 степени, оти да не го смена...

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #537 на: 30 Април 2019, 20:41:50 pm »
Де бре, што сторивте, како да немате попаметна работа :'(
Така напишале од VW :D

антифриз имам видено како се прави како гумени зрнца, а глицеринот е хидроскопент, така да може да собери вода. Е сега ако нема вода би требало да нема гајле, ама ако собере кочницата ќе ти стане како штица xD за 300 ден не планирам да се заебавам со кочниците, секако не се менува на секое него, барем јас го менувам по потреба т.е. ако покажи на апаратчето дека има вода.
Онда тие зрнцата не знам од што се прават, али ако се присоберат сигурно ќе ти го затнат парното(радијаторчето за в кабина) а и онака после 5-6 год покажива -5-8 степени, оти да не го смена...
Јас како што имам читано, глицеринот ги губел исто и својствата на подмачкување. Оти посебно поновиве коли имаат софистициран систем за кочење и му треба подмачкување исто. Кај мене пишува, а види и за други коли по страниве Castrol, LiquiMoly и сл, интервал на промена 24 месеци на глицерин. А јас не ни размислувам за такви работи, оти најубав Dot4 глицерин е 500ден. :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #538 на: 30 Април 2019, 20:45:02 pm »
да, подмачкувањето е битно, кај новите коли не знам ама кај старите не прави проблем и по 20 години да го смениш :) во однос на подмачкувањето не прави проблем. јас му менив и клипчиња задни, не ми се исплаќаше да ги листам, 1500 беа двете, плус глицерин, раат да си бидам наредните 5+  год.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #539 на: 30 Април 2019, 20:50:49 pm »
да, подмачкувањето е битно, кај новите коли не знам ама кај старите не прави проблем и по 20 години да го смениш :) во однос на подмачкувањето не прави проблем. јас му менив и клипчиња задни, не ми се исплаќаше да ги листам, 1500 беа двете, плус глицерин, раат да си бидам наредните 5+  год.
Да, колку понова, толку повеќе глупости. :D
Паметно си направил штом се толку ефтини.

Имам еден в комшии со golf 3. Ни глицерин сменува, антифриз само во зима (лето вода од чешма ми кажуваше турал, изгледа му течи од некаде), масло наливно што ќе начека 10w-40 најефтино,,, да ти кажам искрено, јас повеќе висам на мајстор него ли тој :D хахаха