Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 392171 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9015
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
2009-та имав 5 години искуство во веб дизајн.
И не, немав петсто еура (дека Зоќе уште не беше вмешан во политика, не за друго).
ама што да се прави... сум ја пропуштил шансата...

Плачете со мене, Аргентина :(
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1203
И не, немав петсто еура (дека Зоќе уште не беше вмешан во политика, не за друго).

IT сектор, почна со зголемување плати негде 2012, 2013 и тоа наеднаш.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20279

Ит сектор реално почна со зголемување плати пред 3/4 години. Пред тоа не беа нешто сјајни.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5257

Ит сектор реално почна со зголемување плати пред 3/4 години. Пред тоа не беа нешто сјајни.

Сега се повеќе од одлични и топ за живеење во МК ако ја занемариш околината во која живееш :)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Кој планира да купи стан нека купува или одма или нека чека неколку години (може ќе пукне балонот тогаш). Србија исто драстично поскапени становите, Скопје си знаете како е. Така да без разлика дали си ИТ, земјоделец, рудар, водоинсталатер, келнер, правник, невработен, вработен, кој бара со среќа и со лесно потрагата. Во центар веќе под 1350 никој не продава, ама никој, а карпош 1250 е минимумот со врски, така да ... И периодов само ќе се зголемува.

Отсутен stefanel984

• Редовен
Кој планира да купи стан нека купува или одма или нека чека неколку години (може ќе пукне балонот тогаш). Србија исто драстично поскапени становите, Скопје си знаете како е. Така да без разлика дали си ИТ, земјоделец, рудар, водоинсталатер, келнер, правник, невработен, вработен, кој бара со среќа и со лесно потрагата. Во центар веќе под 1350 никој не продава, ама никој, а карпош 1250 е минимумот со врски, така да ... И периодов само ќе се зголемува.

Нема чипови.....недостаток на чипови затоа е поскапено.тролллллллллл

Лудаци, шо да кажам.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Тоа е јбг. Сигурно и материјалите се поскапени и работна рака, не викам не, ама останува фактот барем кај нас дека се што се прави во Ск се продава. Така да голема побарувачка плус ненаситни „газди“ = цени над небо (барем до небо да беа), а плативе исти со години... Ужас во принцип.

Присутен DarthJe5us

• Легенда
Ете пред некој ден имаше вест дека 6000 вишак станови има, цените пак не паѓаат :D

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2688
Не би кажал дека само во Скопје се качува цената на становите, едни пријатели се распрашуваа во Неготино за нова градба бараат 730 е, во Куманово над 800 е а башка што нема станови...., плус ПВЦ (репроаматеријал за изработка на прозори и врата) се качува постојано во последните 2 месеци (врзан е со цената на нафтата, мислам околу 40 % е сировина на нафта).
Своерачен потпис ;)

Отсутен stefanel984

• Редовен
Ете пред некој ден имаше вест дека 6000 вишак станови има, цените пак не паѓаат :D

Едно викаат, друго се дешава. Или па перење пари. Зад Рамстор стигнаа до 20 спарт. Ко шо знам Дајмонд 25-ки ке се.:D

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2314
Муабетот дека се скапи становите и дека ќе паѓаат се врти над 15 години.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15013
 Се додека луѓето не инвестираат во берзи, а не само во станови до тогаш ќе има побарувачка.

Отсутен stefanel984

• Редовен
Се додека луѓето не инвестираат во берзи, а не само во станови до тогаш ќе има побарувачка.
Типично Македонско размислување. Немораш берза, сопствен бизнис. Ама сите го сакаат рентиерството, пошо носи „сигурни“ пари. Ама ајде можда ако станеме нормална држава со Европски услови за бизнис и европска регулатива и систем, можда и народов ќе го смени мајндсетот.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4136

Па МСЕ е премногу мала и повеќето добри компании се станати непривлечни за инвестирање. Пример КМБ од кога влезе Адора и Гранит во неа, веќе нема некој потенцијал за игра на акцијата горе долу. На странски берзи е комплицирано па остануваат станови.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен DarthJe5us

• Легенда

Па МСЕ е премногу мала и повеќето добри компании се станати непривлечни за инвестирање. Пример КМБ од кога влезе Адора и Гранит во неа, веќе нема некој потенцијал за игра на акцијата горе долу. На странски берзи е комплицирано па остануваат станови.

Немаме опции за тргување на странски берзи, останува крипто.