Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 479417 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
@RedEco сакаш да кажиш дека поради грешка во чекори, на АУУУ му е жешко? Доколку волната е помеѓу плочата и лимот ќе биде поладно во лето со неколку степени?
da dokolku plocata odnadvor ja izoliras ke sprecis betonskata plocata da ti bide vrsnik ili frizider toplo/ladno koj bi se trudel da ne ti bide doma...
za tvojot slucaj ;dokolku najdes nekoe ubavo potkrovje vo karabina so terasa so garden i mesto za skara ;) taka da vredi da se angaziras zbori so investitorot pusti ni ovde nekoj crtezi so kolegata ke razgledame dali treba da se do-po-pravat ili se OK i se dogovoris so investitorot za izolacijata sam si ja srabotis, ili svoj blizok, ili covek sto se razbira od gradeznistvo pustis  za da bides siguren deka ke bide napraveno kako sto treba... 
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен oniminee

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
Здраво дечки, имаме купено нов стан во изградба кој што е од отприлика неколку месеци пред завршување но сега се појавува проблем. Имено, инвеститорот се решил дека на едната страна од зградата нема да става фасада и изолација и дека истата ќе остане на цигла. Изолација ќе има само од внатрешната страна на ѕидот. Моите прашања се:

- дали ваквата изолација ќе има било каков ефект или е само колку да пројде?
- дали може да се превземе некаков правен/друг чекор за инвеститорот да ја заврши работата како што треба? Според нив, требало да прашаме дали ќе има воопшто фасада зградата пред купување на станот т.е. не се тие криви во оваа ситуација (така гледано требало да прашаме и струјни кабли и одводни цевки дали ќе има  :-[ )

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Панирана е лепенка од таа страна? И за колку време ќе е готова лепенката?

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
golemi se sansite da ti se pojavi vlaga/muvla na spojot na zidot so vnatresna i nadvoresna izolacija so takva ujdurma...

http://mkd-news.com/energetskiot-pasosh-zadolzhitelen-no-nema-da-vazhi-za-kuki-i-nema-kazni-za-stari-stanovi/

soberigi site stanari od taa strana/vertikala i zaedno brkajte gi...

Отсутен oniminee

• Почетник
  • *
Панирана е лепенка од таа страна? И за колку време ќе е готова лепенката?

Не е планирана лепенка од таа страна во догледно време според информациите што ги добивме. Главната причина што беше наведена е дека комшиите (куќа со двор) не дозволуваат да се подигне скеле за поставување на фасадата (зградата е изградена до самата ограда па ќе треба истото да се постави во нивниот двор).

Отсутен oniminee

• Почетник
  • *
golemi se sansite da ti se pojavi vlaga/muvla na spojot na zidot so vnatresna i nadvoresna izolacija so takva ujdurma...

http://mkd-news.com/energetskiot-pasosh-zadolzhitelen-no-nema-da-vazhi-za-kuki-i-nema-kazni-za-stari-stanovi/

soberigi site stanari od taa strana/vertikala i zaedno brkajte gi...

Благодарам на информацијата и на линкот, ќе се распрашам повеќе околу енергетскиот пасош и обврските што идат со него. Се согласувам дека најдобро ќе биде да се организираме сите од таа страна на зградата за инвеститорот да си ја заврши работата како што треба...

Едно дополнително прашање, во претходниот пост наведов дека нема доволно простор за подигнување на скеле за поставување на фасада. Постои ли друг начин за поставување на надворешна изолација без поставување на скеле (да го имам во предвид при следни разговори со инвеститорот)?

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
slikaj go toa da vidime dali ima i kolku e izmeri, vaka napamet zborime...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Ако не дава комшијата, тоа е тоа.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
ovoj se dogovoril so nego eveti 500ce ne davaj :D
« Последно менување: 08 Февруари 2021, 13:13:38 pm RedEco »

Отсутен oniminee

• Почетник
  • *
ovoj se dogovoril so nego evet ti 500ce ne davaj :D

Не би ме зачудило да е така  :-\ Ќе поминам во следниве денови да ја сликам зградата од таа страна и да измерам колку простор има, благодарам на информациите до сега

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Консултирај се со адвокат. Можно е со вонпарнична тужба - времена мерка или такво нешто ќе ти кажат адвокатите тоа им е работа :) Судот да го задолжи комшијата одреден период да трпи скелиња за да се заврши зградата. Проблемот е што и инвеститорот сака да заштети пари, па се вади на комшијата. За се има решение

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5385
Nekade e problem sto taka narecenite investitori uste malce u spalna na komsijata ke mu vlezat do gradilisteto...

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Судот не може ништо да му наложи на комшијата. Инвеститорот има заебано работа.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Судот не може ништо да му наложи на комшијата. Инвеститорот има заебано работа.

Да видиш како може да наложи. Нека си се консултира со адвокат, барем тоа е бесплатно и 10-15 минути работа. Ќе види адвокатот докази има/нема, ќе ја разгледа конкретната ситоација и ќе даде мислење. Ништо не губи членов ако праша.
Едит: Инаку и јас се согласувам дека „инвеститорот“ има зезнато работа, ама тоа е. Сега да се најде начин да се поправи расипаното ако може.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
Проблемлѕ е што инвеститорот не оставил 10цм од границата, туку одел до крај, па затоа сега комшијата не сака скеле кај него, зошто ќе му влезе во негово. Дополнително што има цел кров и двор лом да му го направат со ѓубре и парчиња малтер што не се вадат лесно.

Во нашава држава, ништо не ме чуди, проблемот е што ние сме вукојебина, па инвеститорите можат какби сакаат предоговори да прават.