Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 358588 пати)

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
Алмајти како паралела муабет, кумот купи стан во карпош 4 во зградите кај палма што е градени 1973та.. станот 91 квадрати внатрешна повешина плус 8 кв балкони.. цена навидум одлична 777 еур квадрат.. данокот во карпош е 3.5% или он си плати ко попче 3к на старт.. станот руина никад не реновиран..  кога пресмета... се договори со архитекти 1.000 еур проект најдобро решение... сам си бркаше мајстори... промена на елект инсталација, водоводна (уште имаше гусани цевки) две купатила плочки санитарија, нов паркет, нови прозори ( само прозорите коштаа 3к еур) доведување во некоја нормална, не луксузна состојва.. без кујна, без мебел потроши 15к... да не влегувам у детали ама душа ми излезе кога носевме 70 квадрати плочки нагоре плус 25 вреки 25килски вреки лепак нагоре... уште 10ка една за кујна апарати плакари гарнитура опремување на детски соби и слично... отиде станот над 1100 еур квадрат и пак прашањето е дали вреди...  ебење 4 месеци со мајстори, ова нечини ова не се прави ова се прави нервози 300 и на крај пак влегуваш у влез на зграда која смрди на старо на влага... пак влагаш и лифт гз место и се молиш дека нема да се заглави а си дал богатство... е да едина утеха ти е дека си го напраил по свој кеф...

За крај да се надоврзам на погоре муабет... моето 3 бедрум кондо во форт лотердил на флорида го земав 70,000$ а станот во скопје 62 квадрати 75.000 еур ама ова е Скопје и тука е центарот на светот..

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
Срањето е што и да земеш од новиве градби 95% може ќе мирисаат на ново ама ќе бидат ѓубре невидено за квалитет у буквално секој аспект. Лифтот ќе биде кинески од некој добавувач кој што ќе нема ни кадар ни делови за да го сервисира :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Тоа е тоа што никогаш не можеш да го објасниш со продавачите на половни станови.
Го добил гага од државата или купил смешни пари преку фирма, не сменил сијалица 50 години, ѕидови неискречени, зејтосана кујна и дневна, за мувла муабет нема, вц ко од спот на мерлин менсон, прозорите дуваат ко на Џевахир на 40 кат, го продава 100 е поефтино од нова зграда.

Поготово тоа пензионерите што добиле гага, нив државата треба да им го реновира.
Ние младите сме барале многу, ама знаеш ова е квалитет, муабети колку сакаш. Башка се научија, терасите ги ставаат во вкупна кв. Абе до пред 30 години у Катастар не ги ни сметале за имот терасите. Денес тераса подразбира, плочки, стаклена или бетонска ограда.
Они сакаат да живеат 60 години во стан, денар да не вложат и да го продадат по цена скоро нов. Тоа само со Киа Цид и Голф 4 може :)
Ако би купувал половен стан, пред сѐ, зграда после '80.

Инаку има исклучоци, луѓе едноставно добро си го одржуваат и тоа вреди.
Ама повеќето се кај за својот стан па ни за зграда се замараат. Нејќат да дадат по 1000 евра за една термо фасада и нов кров.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8946
  • Пичлеме
Муабетот е змија да те клукни или магаре да ти го лупни. Еве јас кај што сум под кирија во Тафталиџе кај Нова, зграда од 2014 или 2015 вселена. Во еден куп станови протече по тавани/ѕидови.
Лифтот моментално се сервисира по не знам кој пат, ама овој сервис е прилично сериозен. Платформата за -2 паркинзите повеќе не функционира отколку што функционира, моментално не функционира.
Паркинзите под зграда 2 пати се наполнија со фекалии.
Сега цело време од некоја цевка им течело, ама не е страшно, пенлива вода, изгледа од машина за перење. Пумпите за вода беа санирани/сменети, немаше притисок на погорните катови. Од едната страна надворешниот паркинг пропадна.
Најново од денес, на комшијата под мене му се појави влага на таванот, од купатилото кај мене, од некаде течи, ќе го средуваме утре проблемот.
И ред други срања. Ама најбитниот момент, купиле луѓето станови од по 60-70-100 илјади евра, ама една третина не плаќаат одржување. Никако не можам да го разберам тоа.
Нејсе, Муабетот беше дали стар или нов. Змија да те клукни или магаре да ти го лупни. Стар си велам барем да не е под '90 од минатиот век... ама кога ќе размислам и '90 беше пред 30 години...
Ееееее ама остаревме, рече Бохоуш, поточно Радован...

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
Срањето е што и да земеш од новиве градби 95% може ќе мирисаат на ново ама ќе бидат ѓубре невидено за квалитет у буквално секој аспект. Лифтот ќе биде кинески од некој добавувач кој што ќе нема ни кадар ни делови за да го сервисира :)
Си има нова зграда и нова зграда... јез да и тие и тие се продаваат.. ама еве за пример оди види ја на голден арт зградата кај машински... близу мида... фасадни плочи фундермакс за информација 300,000 еур потрошиле за дел од фасадата со овие плочи.. лифт Thyssenkrupp цена околу 35,000 по лифт зградата има 4 лифта ... санитарии рока, прозори рехау бла бла и после квадрат 1250-1400 е квадрат.. тука нема простор игла да фрлиш за паркинг ама паркинг место 5к е 5к :) и нема ни слободен стан ни паркинг место..
јас знам дека е скапо ама се продава и ќе се продава... за жал..

You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
Не викам не, има ново и ново токму така. За жал сите цени се пренадувани не гледам оправданост за цена од 1400е ама јбг пазарот ги диктира цените. И сум приметил дека тоа што ми личи како посолидно изградено кога ќе прашаш се е продадено. Од друга страна ме чуди и тоа ѓубрето како се продава по цените по кои се нуди и дури и се распродава :D

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
Си има нова зграда и нова зграда... јез да и тие и тие се продаваат.. ама еве за пример оди види ја на голден арт зградата кај машински... близу мида... фасадни плочи фундермакс за информација 300,000 еур потрошиле за дел од фасадата со овие плочи.. лифт Thyssenkrupp цена околу 35,000 по лифт зградата има 4 лифта ... санитарии рока, прозори рехау бла бла и после квадрат 1250-1400 е квадрат.. тука нема простор игла да фрлиш за паркинг ама паркинг место 5к е 5к :) и нема ни слободен стан ни паркинг место..
јас знам дека е скапо ама се продава и ќе се продава... за жал..

Сите материјали што ги наброја екстра скапи, и на крај ќе дојде плочкарот од Мокриево, ќе стави слаба хидроизолација на подот во wc,и ќе го истури вишокот лепак во шоља, и ќе се заебавате со месеци додека го средите.
Што се видов по зградиве, затвор треба да лежат

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
Нема поубаво од куќа, ама 3-4 км од центар да сум е битно.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Теферич е шитот.

Дојди, ќе турираме заедно угорно паркирани.

Од тука до Рамстор е околу 3.5 км
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Има луѓе си купуваат од напуштениве куќи во Дебар Маало, ќе си ја реновираат, ќе изрушат што треба, нов кров, ново се, двор средување. Фаќа околу 400.000 евра, ама ќе си имаш плав од 300-500м2 и 150-250м2 внатрешен простор.

Испаѓа доста ефтино кога ќе земеш се на се, дали 1200-1600евра квадрат. А ќе си имаш и двор и се.

Чао журим.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Има луѓе си купуваат од напуштените куќи у дебармаало, дигаат 5+П, на цела површина без гаража и паркинг, фаќа околу 900.000е градба со „сумљив квалитет“, ама 100.000 ќар вади.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
И на крај доаѓа демонот од Дебар Маало и им ебе матер на сите со брич...

(Ех, да беше точно сценариото :)))) )
Министерство за транс, поп и виски.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
И на крај доаѓа демонот од Дебар Маало и им ебе матер на сите со брич багер...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Има луѓе си купуваат од напуштените куќи у дебармаало, дигаат 5+П, на цела површина без гаража и паркинг, фаќа околу 900.000е градба со „сумљив квалитет“, ама 100.000 ќар вади.
Ова ти што зборуваш не е муабет за купување на стан/куќа туку за бизнис. Можеш и дрога и оружје да земеш со 900.000 и да извадиш 2м чисти.

Океј тогаш ете со тие 100.000 заработени можеш да ги пребациш за тоа што реков. Не се поврзани работите.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Така е, ама ретки се такви. Почести се оние ко јас што ги кажав, за жал на дебармаалци и за жал на оние ти што ги зборуваш. Затоа што на крај ќе останат со дворовите меѓу 4 згради и сонце ќе видат само у лето од 12-13 часот на пладне.