Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 558374 пати)

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7429
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Само да не никни друга зграда преку улица.  :D

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4248

Бела техника 2000-2500 евра ( фрижидер, машина за садови, аспиратор, плотна и рерна) висока класа Бош, ЛЏ итн

2000 евра за бела техника во кујна од Бош само најефтините работи од Бош ако ги земаш (а нејќеш да ги земаш најефтините). Јас би буџетирал 3000 за средна класа Бош (индукциска плотна, солидна рерна). Во едниот стан имам Бош Серија 4 рерна а во другиот Серија 6. Серија 6 загрева 3 пати побрзо од 4, а е 2 генерации постара.

Потврдувам ова. За жал за 2000 евра нема средна класа Бош кујнски елементи.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3846

Исто го помислив мада има куќичка гарант ке никни зграда :D, а погледни позади куќичките како се супер проектирани долж улицата, со двор, паркинг дрво сеа ке зјапат у зградурина/ колку и да не го сакам титоизмот поготово за архитектура имале некој ред. Секоја куќа или двор ако немале слива, имале дрво било какво и гаража :D
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3846

Бела техника 2000-2500 евра ( фрижидер, машина за садови, аспиратор, плотна и рерна) висока класа Бош, ЛЏ итн

2000 евра за бела техника во кујна од Бош само најефтините работи од Бош ако ги земаш (а нејќеш да ги земаш најефтините). Јас би буџетирал 3000 за средна класа Бош (индукциска плотна, солидна рерна). Во едниот стан имам Бош Серија 4 рерна а во другиот Серија 6. Серија 6 загрева 3 пати побрзо од 4, а е 2 генерации постара.

Потврдувам ова. За жал за 2000 евра нема средна класа Бош кујнски елементи.

Братче 2илјади евра микеле е само машина за перење, квалитетна бела техника испод 4 нема.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2982

Одма преку улица не, само што ставаа нова огромна водоводна линија. А и земјиштето не е градежно.
Малку понатаму (да речеме 100м од патот) има купено повеќе парцели од фирма која не е активна во градежната сфера, барем сеуште. Купени се одамна и така им стојат, беа во друга дејност до пред некоја година.

Не би ме зачудило да се гради поактивно во иднина бидејќи целата населба е предвидена да се шири (и до куќи и со згради), но мојава зграда е на највисоката точка, а од другата страна на патот е удолница.

Го знам локалниот ДУП т.е го има онлајн  :)
Не дека не може да се смени де, ама пак...

« Последно менување: 31 Август 2026, 12:42:04 pm balanar »

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4432
Не знам зошто Бош се толку скапи, јас имам пред 5 и пол години купено Самсунг фрижидер(околу 23к беше), ЕлектроЛукс плотна и фурна(вкупно околу 25к) и машина за садови Беко мислам околу 17к беше. До сега сум немал никаков проблем со нити еден од уредиве. Денес ценовно се со слична цена колку што гледам.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен balanar

• Редовен
Јас од фурна и машина за садови гледав Беко, плотна Електролукс (индукциска),  аспиратор Elica...
За фрижидер не знам бидејќи ако има простор - сакам да ставам двоен (француски).
И тоа не ги гледам евтините модели/серии.

Машини за перење алишта и сушење алишта - не сум гледал.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3520
  • Хюндай Тюсон
Пред 7-8 години земав whirpool а брат ми беко. Далеку подобро се покажаа моите тој веќе половина ги смени. Но пак сега гледам од 2024та веќе беко и вирпул се споени па валјда со вирпул се случило исто срање како опел под стелантис

За машина за алишта исто јас земав лг тој зема беко. Бекото се расипа едно 3-4 пати во гаранција и он лани ја смени и купи лг.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11901
  • Архитект
Едно прашање до експертите: Што е разликата меѓу медијапан и МДФ? Освен за вратички, за ништо друго не се користи ни едното ни другото. Едноставно материјалот собира премногу влага и вода.

Медијапан кај нас е MDF или medium-density fibreboard.
Се корисити за повеќе позиции. Ако веќе преферираш да има контакт со вода, тогаш треба да биди соодветно спремен и офарбан да не прима влага.

Конкретно на тоа, што е лошо со кантирање на медијапан? е баш тоа. Влегува вода и влага и го расипува. Исто така изгледа како иверица, па не ја гледам поентата. Подобро земи си иста таква иверица.

Иначе постои и HDF - High-Density Fiberboard и LDF - Low-Density Fiberboard . Како шо спомна Мартин, ама тоа нешто го нема кај нас ни по нарачка.

Чисто кога веќе се расфрламе со странскиве поими, иверица е chipboard.
А шперка или шперплоча е Plywood.

Јас од фурна и машина за садови гледав Беко, плотна Електролукс (индукциска),  аспиратор Elica...
За фрижидер не знам бидејќи ако има простор - сакам да ставам двоен (француски).
И тоа не ги гледам евтините модели/серии.

Машини за перење алишта и сушење алишта - не сум гледал.

Пази само тоа плотната да НЕ е Eurolux. Тоа се Бугарски производи.
Често ги мешаат луѓето Electrolux i Eurolux.

Присутен balanar

• Редовен

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3958
9 год како ги имам апаратите по дома: Фурна и плотна (комбинација индукција и плин) Electrolux, машини за садови, перење, сушење Hotpoint Ariston, фрижидер Liebherr (уште е под гаранција, 10год.). Проблем до сега само со машината за перење, лагерите протропаа, секој ден по 1-2 машини претовар добро и истера. Го исеков бубањот ги сменив, еве ја тера пак.
На кратко тоа ти е моја препорака за брендови, тие ми ги препорачаа и мене кога купував.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1918
9 год како ги имам апаратите по дома: Фурна и плотна (комбинација индукција и плин) Electrolux, машини за садови, перење, сушење Hotpoint Ariston, фрижидер Liebherr (уште е под гаранција, 10год.). Проблем до сега само со машината за перење, лагерите протропаа, секој ден по 1-2 машини претовар добро и истера. Го исеков бубањот ги сменив, еве ја тера пак.
На кратко тоа ти е моја препорака за брендови, тие ми ги препорачаа и мене кога купував.

Овој проблем со машината го имам и јас, ама залиена е и мислев дека не се менуваат лагерите.
Едноставно е со сечењето и менувањето или нова да си купам?

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3958
Нерви ортома, пре би правел ремонт на Yugo Koral 55.
Со лист за бонсек, ситни заби, полека, менуваш и лепиш со температурен силикон и knauf штрафови на 2цм.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2395
Пред 6 години сум го јадел јас. Си сака нерви трпение и нов лист бонсек.  И менгеме да се избие стариот лагер. Два нови лагери беа под 500 денари.  Во мојот случај се исплатеше бидејќи ни одби мајсторска цена за поправка од киријата во станот каде живевме тогаш.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7268
Зошто да ви одбива?
Тој што го издава станот си плаќа за поправките, апаратите си се негови.