Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 297788 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14052
Сите нормални луѓе сакаат да живеат на периферијата, ако има услови за тоа. Урбано, средено, училишта, градинки, трговски, кино, базен, чист воздух, гасификација, воз до Центар.

Да го имам тоа во Драчево или Петровец, уште утре би се преселил, а не куќа/зграда направена во нива, училиште не реновирано од 1973, дупки по патиштата, услужни улички земјени ...

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
  • Macedonia
Се согласувам со тоа, апсолутно. Тоа е проблемот кај нас за жал. Мислам дека повеќето луѓе се спремни за тој потег, но баш што поради тие, што поради економски причини се заглавени вака да се туркаат во мал простор.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2261
Прикаски за мали деца се како тоа брзо се стигнувало од ваму до таму па и од други градови до Скопје, бидејќи една работа е да стигниш до влезот на Скопје, а друго е да треба да го поминиш

Aј сега врати се назад и прочитај ми го уште еднаш постот.
Собрание на РМ никако не е на влезот на Скопје, ниту пак 07:30 е премногу рано ако си на работа од 08:00, а си тргнал од центарот на Штип во 06:30.
Гужва кај Шарлота има уште од 07:00.

На враќање - гужва е за сите.
Ние обично тргнуваме околу 16ч од под Кале, 16:50-17ч сме во Штип. Ова е 80% од времето, 20% отпаѓаат на гужви поради сообраќајки, гужва на патарината кај Миладиновци...

Ако тебе ти е приказна за мали деца - мене ми е (скоро) секојдневие.
« Последно менување: 26 Октомври 2024, 17:02:03 pm balanar »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10488
Да бефне нормални немаше сите да се начукаме во мравјалников :)
Мада, има 4-5 пати по густо населени  градоби и далеку е покомотно него овде.
Инаку 3 год ода со бицикла на работа, ни су се препотил, нит сум премрзнал. Пролетно палто, капа, шал ракавици, 20 секунди ќе ти студит, помалце него ли в кола.едино ко ќе врнит е зезнато, ама тогаш е секако зебано. На крајот од краиштата ќе смениш мајца...
« Последно менување: 26 Октомври 2024, 17:47:10 pm Bicikle »

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Macedonia
друже, никој не вика дека лажиш оти си пристигнал на работа во Скопје во тоа време тргнувајќи од Штип. Туку, не можиш ти со твоето искуство во распон од 7-8ч да го опишиш животот во Скопје, бидејќи не секој оди во 8ч на работа.

Јас некогаш одам од 9ч на работа, а некогаш од 10. Дупло повеќе гужва има кога сум од 9 во спроедба со 10ч, а ќе речеш пак е распон од 1ч. Исто како што во тој час претходно ти си полабав при транзитирање од точка А до точка Б.

Инаку 3 год ода со бицикла на работа, ни су се препотил, нит сум премрзнал. Пролетно палто, капа, шал ракавици, 20 секунди ќе ти студит, помалце него ли в кола.едино ко ќе врнит е зезнато, ама тогаш е секако зебано. На крајот од краиштата ќе смениш мајца...

Не знам за тебе, супер ако си имаш истемпирано како ти одговара. Зборот ми е баш периодиве есен/зима и пролет/лето се зезнати каде во рок од помалце од 8ч се менува неколку пати годишното време и знае да биде и жешко и ладно  :)

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2226
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
друже, никој не вика дека лажиш оти си пристигнал на работа во Скопје во тоа време тргнувајќи од Штип. Туку, не можиш ти со твоето искуство во распон од 7-8ч да го опишиш животот во Скопје, бидејќи не секој оди во 8ч на работа.

Јас некогаш одам од 9ч на работа, а некогаш од 10. Дупло повеќе гужва има кога сум од 9 во спроедба со 10ч, а ќе речеш пак е распон од 1ч. Исто како што во тој час претходно ти си полабав при транзитирање од точка А до точка Б.

Не знам за тебе, супер ако си имаш истемпирано како ти одговара. Зборот ми е баш периодиве есен/зима и пролет/лето се зезнати каде во рок од помалце од 8ч се менува неколку пати годишното време и знае да биде и жешко и ладно  :)
и гаќи исто така

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2261
друже, никој не вика дека лажиш оти си пристигнал на работа во Скопје во тоа време тргнувајќи од Штип. Туку, не можиш ти о твоето искуство во распон од 7-8ч да го опишиш животот во Скопје,

А каде пробав да го „опишам животот во Скопје"???
Јас не знам како вака од ракав си вадите работи од контекст, срамота.

Тоа што ти одиш на работа од 9 или 10 не е никаков репер. 90 проценти одат од 08:00.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14052
90% од 8 се јавна администрација

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Macedonia
Моето работно време беше чист пример. Јас живеам во Скопје и знам како е и вон тоа време и за викенд. А муабетот произлезе од тоа да се има стан/живеалиште во Скопје поблиску до централното градско подрачје или пак надвор накај периферијата и функционирањето општо/патувањето накај работа. Барем јас така ги сфатив работите.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1753
Неописиво сум среќен што немам потреба да користам кола секојдневно, во рамки на градинка,школо,работа и остали активности.

Сообраќајот во Скопје буквално го крати животот, што од стрес што од можност за директно насилие со баграта по улици.

Не можам никако да ги разберам оние што за 2-3 километри у правец користат кола. А многу ги има.

Отсутен Jimny

• Редовен
Сите нормални луѓе сакаат да живеат на периферијата, ако има услови за тоа. Урбано, средено, училишта, градинки, трговски, кино, базен, чист воздух, гасификација, воз до Центар.

Да го имам тоа во Драчево или Петровец, уште утре би се преселил, а не куќа/зграда направена во нива, училиште не реновирано од 1973, дупки по патиштата, услужни улички земјени ...

Нема нормални има само недијагонстицирани , на знам за каков вид на периферија зборуваш италија е бетер него исток на мкд нема жив човек кој идел на берење на јаболко накај балцано знае за што зборувам, сигурно би избрал Милано катедрала ди деуомо одколку периферија, тоскана е интересна за интерент и 2 дена туристички,аустрија швајцарија периферија исто нема луѓе и проблемот е како да се убедат луѓето да живеаат на периферија сите сакаат во град тие ефтини приче за деца пријателе град си е град сите мигрираат од век векова, за периферија треба храброст и одлучност и договор со семејството и да се живее таков живот денеска градски парк полн игла нема каде додека 88% од цела мкд е тука во ск.Имај и најсовршена инфраструктура и има и пак луѓето не избираат таков живот еве прашај ги овие печалбари во немачка шо се кои се по травмунде и такви околни со 5,6илјади луѓе изгубени во простор и време од депресија.Центарски поздрав.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14339
  • Пудингот на шоферството
Живеам во мало градче со 15К жители.
За ништо не го менувам.Каков раат си имам фатено.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10488
.

.....

Ќе се опремиш со бисаѓи, 1000 се солидни, и бицикла ти треба фбт партизан ( партизанка), рог, специјалка, што по никаква. Скопје 90% е рамно ( ако не си козле, пржино...). Реално, ако воза лагано ќе се испота исто колку и в кола. Ко ќе е 40+ и климана не ладит. И со кола да одиш сабајле ваљда не ојш по хавајки, пак треба палто нешто да земиш. Освен ако ен носиш со себе некој алат 20кг па да е скоро не изводливо на бицикла. Ама па имаш тортинет. Пробај 2 дена појди на посао со бицикла, одма по раат си. Ние не сме за коли, ментално болни сме, сите сакаме да се пикниме, а ко ќе дојт да пуштиме некого да се вотнит ќе се тепаме. Не дај боже да застаниш на пешачки или да дајш предност на некој од споредна. Ти си предавник, сатана, олицетворените на ѓаолот, ако не и лично тој :D

8-9 не сме нормални значи, клизно време најверојатно би решило дел од проблемите. И да, има голема разлика. Капак со ист гејт, еј не знаа како го напраја онде... Па сега со зградине ?!?!? пууу 30 минс ќе ти требаат од судска салата до континентал. крваво ќе биде. Не зна што ќе постигнат и мостојте да ги пробијат, значи истите луѓе треба на исти места да појдат... Не знам, ама архитектурата е боК да чува, треба целосна реконструкција од ново па да заличи на нешто. Што би рекол народот ( со 82 iq) крадеа, ама и градеа.
Да џимка, и гаќи, сао припази ко ќе ги слакаш.

Отсутен Jimny

• Редовен
Живеам во мало градче со 15К жители.
За ништо не го менувам.Каков раат си имам фатено.
  💯% пердашиш некоја босанска хигиеничарка чим не менуваш држ не дај .Љуби брат😁

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
Јас планирам мини оф гриф да се селам, имам одпеилика 600кв место на 5км од Бт, моментално спремам, садам дрва и остало, стакленик во изработка и ако некогаш вишак, монтажна и фул тајм таму.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html