Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1481010 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6825 на: 26 Ноември 2017, 23:14:40 pm »
Па ете на тестовите се гледа колкава ти е предноста во разни услови.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #6826 на: 27 Ноември 2017, 08:20:28 am »
Bez  razlika dali vozis agresivno ili penzionesrki, i pri 60km na saat ako treba naglo da zakocis nema vrska kolku agresivno si vozel pred toa.

Нема бре да возиш 60 на саат по снег и мраз. Ќе возиш само кај што има услови да не кочиш нагло. Ако треба да кочиш нагло ќе возиш 20км/ч
Zimski gumi vo nasi uslovi mnogu retko se vozat na sneg. Pred se na suvo I cat-pat na vlazno.
Jas imav slucka pred 2 nedeli da zakocam naglo so 50km/h na suvo (toj pred mene mi zakoci, sto da pravam), pozadi spark-ce go gledam koci I zastana, no pozadi nego - go odnesoa, I on malku me lupna. Deckoto so sparkot zavrsi vo bolnica 3 dena (sreka e vo red sega).
Jas so letni (Hankook), sparkot vidov imase potpolno novi Nexen zimski ili all-season ne go vidov modelot (uste crveni linii imase na gumite) a pozadi nego zenicka vo 50-ti godini koja kojznae kako izreagirala vo situacijata-vikase kocela so izedeni stari nikakvi zimski gumi (ne se ni zamarav da gledam brend).
Los moment so dobri gumi e sto mozes da go jades od pozadi. No jebiga, jas sekogas ke idam na varijanta najbolji gumi sto se na pazar, neka go jadam od nazad :) (pisuvav deka I Hankook-ov ne e dovolno dobar, bar za mene. Gi zemav bidejki bea stotuku izlezen model I pobedija na Auto bild testot proslata godina; ventus prime 3)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6827 на: 27 Ноември 2017, 08:39:36 am »
Спарк со најдобрите гуми на свет ќе коче полошо од премиум автомобил со најлошите гуми на свет. Затоа се држи растојание, нешто што на 70% од шоферите им е непозната работа. Гумите не компензираат други работи што колата треба да ги поседува за да е побезбедна на патот како поголеми дискови, добра суспензија, електроника итн итн. Јас би земал нексен без страв, лани со Starfire на најголемиот снег брат ми со голф 5 копа, сегде излегува, а и таксисти доста ги возеа зимата (дека поевтини) никој нема мака, јас со најновиот ханкок не можам да тргнам треба вреќи цемент назад да возам у багажник. Исто и нексен ги имаме и на пежо 206 сум пишувал претходно гумите си се екстра. Е сеа најубаво е конти тѕ ама за 4 месеци у годината во кои што дали еднаш или 2 пати ќе заврне снег не знам колку се исплати, и кога некој ќе ми објаснува дека се исплати нека има на ум дека не возат сите 14ки, туку дека тој сет во 18 димензија можеби е и над 800еур спроти нексен и останата банда поевтини повеќе од дупло

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #6828 на: 27 Ноември 2017, 08:46:39 am »
Стани мало. Starfire зимски биле подобри од Hankook зимски. За Nexen може ќе ти поверувам ама за Starfire и за ''копањето'' на снег (главен критериум за зимска гума кај нас а кое што било која зимска гума со шари над 8мм го може), тешко. Главната мана на Nexen е трајноста, во смисла ќе ти траат 20000км помалку од ханкок и 30000км помалку од континентал. Погледни тестови ќе видиш дека е така. Ако не проаѓаш 60000км зимски за 6-7 години, тогаш не ти требаат тие гуми и нексен ќе ти заврши работа за помала километража. Ако проаѓаш, ќе треба да земаш 2 пати гуми. Просто ко грав.
Зини да ти кажу.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #6829 на: 27 Ноември 2017, 08:48:05 am »
Лонг Стори Шорт.

Џабе купувате зимски гуми, пак некоја баба со излижани летни ќе ве опаша од позади на кочење.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6830 на: 27 Ноември 2017, 08:49:26 am »
тие беа нови и моите нови, тоа што сум со заден погон е хендикеп у случајот. моабетот ми е дека иако се подобри гумите јас не можам да им ги осетам перформансите, така и тој со спаркот, никогаш нема да има обрте момент кој пто гумата треба да го пренесе, ниту сила на кочење за да дојде перформансот до израз. Сега ќе побарам за нексенот на последнит тест податок кај што е прва во трајност т.е. број на поминати километри

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #6831 на: 27 Ноември 2017, 08:57:37 am »
Starfire RS-W 5.0 се одлични гуми за во зимски услови. @марјан ако не ти е проблем погледни кој модел се конкретните за кои пишуваш ?!

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6832 на: 27 Ноември 2017, 09:07:38 am »
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-Auto-Bild-Winter-Tyre-Test.htm

еве на тестот што кажува:

The lowest wear   Fulda Kristall Control HP2
Nexen WinGuard Sport 2

The best value tyre   Nexen WinGuard Sport 2
Sava Eskimo HP2

Dry Braking - најдобрата 43,7 - нексен 45,4 пред ханкок мишелин алпин и други по извикани брендови
Dry Handling - најдобрата 110,8 - нексен 109,5 просечна брзина исто пред многу други брендови
Noise - втора на тестот
Wet - најдобрата 32,2м - нексен 34 - 40цм разлика од дупло по скапите, многу пред ханкок
Wet Handling - 75,8 најдобрата - 72,6 нексен 70,6км просечна брзина дупло по скапиот ханкок
Straight Aqua - Reference Summer 90,5км/ч - нексен 85,5
Snow Braking - 25,9 најдобрата - нексен 28,3
Snow Handling - 52,6просечна брзина - нексен 51,4км просечна, прва е барум која што не е премиум
Value - 7,55еур по 1000км нексен - 17еур по 1000км пирели
Wear - 48375км нексен - до 27000 пирели дупло по скапите
најлоша на тест е рати поголем отпор при тркалање
Rolling Resistance 9,07кг

Од тестов кој што е правен во германија, и каде што по обичај нивното е најдобро не гледам зошто би платил дупло пари за нешто што нема никогаш да го искористам. Не возам на стаза, не возам брзо ако условите на патот не го дозволуваат тоа, а во случај на итно кочење при прописно растојание пак ќе запрам како и другите, 40цм е разликата од најдобрата, а не возат сите континентал. Ако некој има фазла пари нека дава, секоја роба си има купец, јас би одбрал разумен избор а тоа е нексенче или друг бренд кој што е добар по тестовиве, а не кошта колку пола кола.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6833 на: 27 Ноември 2017, 09:53:22 am »
S16-HGT мислам дека се тие, ќе ги видам покасно.

Горе заборавив да пишам дека нексенот се 10ти од 20 на тој тест, ханкокот 20 од 20

еве видео да се види дека нексен не ги прават у подрум у арачиново како што е митот

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #6834 на: 27 Ноември 2017, 09:58:18 am »
Мене стварно не ми е јасно зошто уште Nexen се гледа како буџет булшит бренд. Не е. Nexen e корејски производител (исто како што и Hankook е корејски производител) и во Америка се продава со години, дури има и релативно лојално следење меѓу возачи на performance возила.

Тоа што кај нас се сервира како буџетарски бренд и се изедначува со тралала брендови, тоа е друга работа. Nexen се сосема океј гуми.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6835 на: 27 Ноември 2017, 10:04:18 am »
Мене стварно не ми е јасно зошто уште Nexen се гледа како буџет булшит бренд. Н
Затоа што за разлика од другиве гуми кај нас, има реална цена. По други земји не е толку голема разликата помеѓу нексен и мишлен како кај нас што е. И коа ќе видш дека нешто е ефтино, автоматски го класифицираш во „кинеско“.  :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6836 на: 27 Ноември 2017, 10:05:18 am »
Затоа што за разлика од другиве гуми кај нас, има реална цена. По други земји не е толку голема разликата помеѓу нексен и мишлен како кај нас што е. И коа ќе видш дека нешто е ефтино, автоматски го класифицираш во „кинеско“.  :)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #6837 на: 27 Ноември 2017, 10:06:28 am »
Koj prodava Nexen Mkd ili Skopje? sajt - prodavnica?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #6838 на: 27 Ноември 2017, 10:36:43 am »
Nexen Tire Corporation

Type
Public (KRX: 002350)
(traded on the Korea Stock Exchange)
Founded   1942; 75 years ago
Headquarters   Yangsan, South Korea
Key people
CEO Kang Byung-joong
Revenue   Increase US$ 1.68 billion (2013)[1]
Operating income
Increase US$ 172  million (2013)[1]
Net income
Increase US$ 120 million (2013)[1]
Total assets   Increase US$ 2.25 billion (2013)[1]
Total equity   Increase US$ 0.78 billion (2013)[1]
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #6839 на: 27 Ноември 2017, 10:43:41 am »
Никој не вели дека нексен е лош, на исто рамниште е со Кумхо, Фалкен, Тојо, Ханкок. Конкретно со тој постар модел на гума ханкок кобурат, ама ќе исфрлат кога и да е понов модел и пак ќе си биде таму во топ 10 или топ 5. Моделот на нексен е каде каде понов.
Зини да ти кажу.