Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1481699 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6780 на: 23 Ноември 2017, 21:52:56 pm »
За на суво и мокро на температуриве меѓу 4-12С немам што да додадам. Извозев една тура до Галичник и една до Дојран. Сакаш вака на овие услови да уговориме кратка тура на обиколница, или чекај снег. Јас со нетрпение чекам да снег заврне :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6781 на: 23 Ноември 2017, 22:11:40 pm »
За на суво и мокро на температуриве меѓу 4-12С немам што да додадам. Извозев една тура до Галичник и една до Дојран. Сакаш вака на овие услови да уговориме кратка тура на обиколница, или чекај снег. Јас со нетрпение чекам да снег заврне :)

И јас, за да кажеш искуства и мислења. Уште од првиот ден кога излезе вест дека Мишелин работи на ваква гума, сфатив дека е совршена за мене (уште да можев да си ја дозволам, и супер). Сега за сега, си се радувам кога луѓе ја купуваат и споделуваат искуства што се совпаѓаат со моите верувања. :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #6782 на: 23 Ноември 2017, 23:48:11 pm »
Ја се извинувам што не сум во тек.. Али што е толку посебна баш таа Мишелин гума ?

По муабетиве што ги читам ја замислувам гумата на 40 степени на тркачка стаза каде извозува 35 кругови.. Наеднаш од нигде никаде врни снег 50цм меѓутоа ти со возилото продолжуваш да возиш како по суво.. И така успешно ги завршуваш сите 70 кругови а гумата сеуште можи да се вози уште една сезона  ;D
« Последно менување: 23 Ноември 2017, 23:53:12 pm Бузуки »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6783 на: 23 Ноември 2017, 23:57:18 pm »
Многу е као јака, а уствари е All Season

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6784 на: 24 Ноември 2017, 01:47:24 am »
Гумата е летна гума на која и се подарени зимски способности. Ништо повеќе, ништо помалку. Како таква, е многу подобар избор за Македонија од зимско-ориентираните all-season гуми (кои веројатно страдаат на екстремно високите температури на лето).

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #6785 на: 24 Ноември 2017, 08:42:49 am »
Незнам дали се сеќавате, можеби оние малку постарите.
Своевремено во бивша Југославија имаше неколку фабрики за производство на гуми и производи од гума. Најголемите производители и фабрики беа на Сава во Крањ, Борово, Тигар и Трајал, можеби има уште некоја, ама не се сеќавам.
Во тоа време сите ги возеа овие гуми.
Временските услови беа идентични како и што се сега.
Колите ги знаеме кои беа и какви беа. Ниту системи за пролизгување, ниту ЕСП, ниту АБС ниту воздушни перници... И да не го разводнувам муабетот.
Тогаш немаше зимски и летни гуми.
Имаше ГУМИ.
И стварно беа гуми.
И да, се користеа ланци, во лоши зимски услови се разбира.
А сега се глумата за вакви гуми, онакви гуми незнам кави гуми и за какви услови, небаре на марс ке се одело...
Јас сум убеден дека тогашните инжињери биле 100 пати поспособни од овие денешниве. Видете само што све се градело и што све се произведувало во тоа време. А што денес?
Една соба со гипс картон да ја напарват, 10 работи ке ти оштетат него тоа што ке го направат.

Еве ги гумите на кои сите може само да им подзавидат и да им љубоморат.
Trayal T5
Tigar T505
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6786 на: 24 Ноември 2017, 08:46:29 am »
Точно така,ама па затоа патувале по два дена,а сега многу ние два сати до Скопје...Не се брзале бе дрѓавно,шофер  не се замарал да стигни побрзо на истовар,пошо ке си спие во мотел,хотел и ке му биди платено од фирмата и дневница ке лапни,а сега брзаш да стигниш да истовариш паодтаму на утовар некаде кај шо ке те пуштат па ке спиеш пак в камион. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6787 на: 24 Ноември 2017, 08:46:35 am »
За максимална брзина од 110км/ч сите се добри

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #6788 на: 24 Ноември 2017, 09:01:46 am »
Своевремено во бивша Југославија имаше неколку фабрики за производство на гуми и производи од гума. Најголемите производители и фабрики беа на Сава во Крањ, Борово, Тигар и Трајал, можеби има уште некоја, ама не се сеќавам.
Колите ги знаеме кои беа и какви беа. Ниту системи за пролизгување, ниту ЕСП, ниту АБС ниту воздушни перници... И да не го разводнувам муабетот.
Имаше ГУМИ.
И стварно беа гуми.
А сега се глумата за вакви гуми, онакви гуми незнам кави гуми и за какви услови, небаре на марс ке се одело...
Јас сум убеден дека тогашните инжињери биле 100 пати поспособни од овие денешниве. Видете само што све се градело и што све се произведувало во тоа време. А што денес?
Една соба со гипс картон да ја напарват, 10 работи ке ти оштетат него тоа што ке го направат.

Trayal T5
Tigar T505

Имаше зимски и тогаш, се сеќавам кога ќе паднеше снег татко ми на Југото крампонките ги ставаше, бучеше како тенк со нив ама и во 30 см снег се движеше.
Мислам дека уште ги имам во гаража, па ќе ги сликам ако ми текне, 145/незнам која висина 13-ки.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
« Одговори #6789 на: 24 Ноември 2017, 09:06:12 am »
Ја се извинувам што не сум во тек.. Али што е толку посебна баш таа Мишелин гума ?

По муабетиве што ги читам ја замислувам гумата на 40 степени на тркачка стаза каде извозува 35 кругови.. Наеднаш од нигде никаде врни снег 50цм меѓутоа ти со возилото продолжуваш да возиш како по суво.. И така успешно ги завршуваш сите 70 кругови а гумата сеуште можи да се вози уште една сезона  ;D

@Бузуки, ти барем си дел од оние што често поминува преку Стража. Ева јас ќе ти кажам што е посебно.
 Во најголем дел од периодот помеѓу крај на Септември и почетокот на Декември и Крај на Февруари-Мај не знам како да се облечам. Во тоа време не носам никогаш зисмка Јакна од 300 евра за на -20С. Прашањето што си го поставувам секоја зима, дали да си го носам лесното јакниче со пердуви за навака/натака, а кога сакам да одам да планинарам на сред зимо да акнам екстра слој, со ризик да ми е ладно, ама па да не одам 25 км на Титов Врв, туку само наоколу СК да се мувам?

Брем 3 пати во животов во Октомвир сум го јадел на Стража. Одиме во Охрид на некој собир  2-3 дена, фино време 22-23С, лесни џемперчиња под рука, кафе-мафе некое пивце и нешто работа и петок вечер накај 18:00 тргаме накај СК. По пат до Кичео не јаде дожд на 2-3С, и нагоре почнува лапавица вејавица и остало. До Гостивар сите препотени од стискање газ. Е тука ол сизн е супер.

Прашањето зошто Мишелинов е толку фален? - Веројатно затоа што ги има повеќето добри особини од летните гуми во текот на незимски услови.
Прашањето зошто да не возам премиум Конти? - Веројатно затоа што на темепратуриве 15-25 ќе се јадат толку многу што треба да ги мисалам дали да ги возам Декември-Февруари а после да ги оставам да си стареат на раат.
Прашањето дали да ги возам Мај-Август? Ќе мислам во Јуни.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #6790 на: 24 Ноември 2017, 09:34:31 am »
Имаше ГУМИ.
И стварно беа гуми.

Trayal T5
Tigar T505

Ова болдираново важи во Македонија, не и во Германија, Франција. Имаме среќа што гумите не ги прават и осмислуваат во Македонија за македонски услови :)

Со сегашна зимска гума, па макар и најефтината, е многу побезбедено и порелаксирано да возиш во зима на пониски температури, не мора снег да има. Фала богу дека ако си внимателен ќе стигнеш на дестинацијата и на бандаж, а не па со ол сизн гуми.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6791 на: 24 Ноември 2017, 09:53:51 am »
Многу се тупи околу уље, гуми, сервиси и триста п.материне. Дајте да правиме некоја вожња да сврти уљето и да потрошиме од гумите, да си земам налепница за на багажник и да праиме моабет за големи цицки

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #6792 на: 24 Ноември 2017, 10:03:09 am »
Многу се тупи околу уље, гуми, сервиси и триста п.материне. Дајте да правиме некоја вожња да сврти уљето и да потрошиме од гумите, да си земам налепница за на багажник и да праиме моабет за големи цицки

Абе каков собир, пола форум сте без ДПФ филтри ќе се собереме на едно место ќе се качи одма вредноста на ПМ10 честички таму, ќе прогласат вондредна состојба.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #6793 на: 24 Ноември 2017, 10:03:38 am »
да праиме моабет за големи цицки

Не може.
I`m a  "legs" guy.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30072
    • CARclub.mk
« Одговори #6794 на: 24 Ноември 2017, 10:19:24 am »

Абе на времето и крв се пуштало, мислејќи дека е „здраво“, па ете...