Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1484909 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6600 на: 04 Ноември 2017, 22:59:04 pm »
Дечки каде може да се најдат овие Kleber Krisalp кај нас?

Vo Olimpiko imaat Kleber Krisalp.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6601 на: 04 Ноември 2017, 23:00:06 pm »
Дечки каде може да се најдат овие Kleber Krisalp кај нас?

Во Олимпико, Мотоцентар и ваљда уште некои...

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16758
  • Keep it 100
« Одговори #6602 на: 04 Ноември 2017, 23:55:10 pm »
Фала момци  :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6603 на: 05 Ноември 2017, 08:42:17 am »
Дечки, Семперитот (пар) што ги имам се од 2011 год, а имаат уште шара и живот у нив... Дали ради  предострожност да земам нов пар гуми, или здравје наредна сезона да зеам комплет летни (или комплет зимски, пошо тие сеа што ги имам се Ол Сизн)?

Другиот пар зимски се Ханкоок од 2015 година.
Измери со шублер ако имаш или со паричка ова она. Ако имаш 4мм терај, ама испод тоа јас би ги мењал. Значи не викам да ги смениш туку дека ЈАС би ги сменил, да не се нафрлат одма...

Ахој...

Прееска баш ги измерив... Ханкоокот имаат по 8 мм, додека Семперитот, едната е 4 мм, другата е 5 мм.
Да ги терам и оваа сезона?
3 различни врсти гуми на една кола? На една осовина би требало да се исти.
Тие со 8 се апла нови другиве на задњи нозе. Ако цепаМ по аутобани би ги сменил тие, а за локал би ги терал зимава.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #6604 на: 05 Ноември 2017, 08:45:46 am »
Не бе три врсти, две врсти му се, Кај врстата семперит, едната гума му е само 1mm (веројатно нецел) поизлижана од другата. Можда била сменета една од нив поради цепажа или друг дефект...
Проблемот е што веќе со 4mm влегува на граница на легалност, за месец дена ќе влезе у илегала со таа гума, а наскоро потоа и со другата......

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Blackadder

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
« Одговори #6605 на: 05 Ноември 2017, 11:37:46 am »
да не забегуваме со светлосните години
Па не знам тебе баш какви ти се пресметките за светлосни години од аспект на гуми, но кога мене на мојот стил на возење (го опишав во постот), ако гума чини дупло помалку, а е барем двојно помека, потивка, има подобар грип и однесување на суво и влажно, тогаш ги исполнува условите да ја сврстам во таа категорија на споредба.
А еве и останати што се согласуваат со мене, веројатно со слична дефиниција на светлосни години:
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Matador/MP-47-Hectorra-3.htm
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Bridgestone/Turanza-ER30.htm
« Последно менување: 05 Ноември 2017, 11:44:16 am Blackadder »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #6606 на: 05 Ноември 2017, 12:12:44 pm »
Не бе три врсти, две врсти му се, Кај врстата семперит, едната гума му е само 1mm (веројатно нецел) поизлижана од другата. Можда била сменета една од нив поради цепажа или друг дефект...
Проблемот е што веќе со 4mm влегува на граница на легалност, за месец дена ќе влезе у илегала со таа гума, а наскоро потоа и со другата......

Првиот дел е точен, односно така си е... Работата е што не ја знам историјата на гумите, така ми ги дадоа лани од Опел.
Што се тиче вториот дел... Не би влегол у илегала, пошто тука (колку што знам) нема законска обврска за зимски гуми и длабочина на шара на истите. Дозволен минимум за било која гума е 1.6 мм, али тоа е веќе претеризам. Доколку се деси нешто у “ладен” период, а кривецот нема зимска опрема, јаде казна преку осигурувањето, а не од полицијата поради немање зимски гуми.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6607 на: 05 Ноември 2017, 12:59:26 pm »
Па не знам тебе баш какви ти се пресметките за светлосни години од аспект на гуми, но кога мене на мојот стил на возење (го опишав во постот), ако гума чини дупло помалку, а е барем двојно помека, потивка, има подобар грип и однесување на суво и влажно, тогаш ги исполнува условите да ја сврстам во таа категорија на споредба.
А еве и останати што се согласуваат со мене, веројатно со слична дефиниција на светлосни години:

Ало бре, светлосна година е мерка за растојание и изнесува 9.460.730.472.580,800 километри

Отсутен Blackadder

• Јуниор
  • **
« Одговори #6608 на: 05 Ноември 2017, 16:13:55 pm »

Ало бре, светлосна година е мерка за растојание и изнесува 9.460.730.472.580,800 километри
Се надевам дека ме тролаш со коментарот :D Ако не, не би се објаснувал сериозно за тоа што мислам со изразот „светлосни години подобри“. Уствари би се. Далеку пред второспоменатите (во категориите кои ги опишав).

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #6609 на: 05 Ноември 2017, 17:43:06 pm »
Во потрага сум по добра средна класа на зимска гума и ги прошетав ''гумарите'' и завртев и неколку телефона успат и ги добив следниве цени за 185/65/р15 со вклучена монтажа:

GT Altimax Winter 3 2800 ден.
Мислам дека и тука имаше статија за нејзинотото претставување. На инсистирање на продавачката од Мотоцентар отидов да ја разгледам и тотално се разочарав. Не сум видел гума со помеки ѕидови до сега, пустата едвај стоеше исправена во салон. Сите гуми од овој производител се произведени во Романија, ако некој го интересира и тоа.

Fulda Kristal Montero 3 3300 ден
Квалитетна гума, тивка и добри резултати на мокро и суво, послаби на снег. Не се одлучив за неа бидејќи е стар модел на гума (5-6 години) кој наскоро ќе биде сигурно заменет со нов и ако успеам да искинам една во блиска иднина не ќе можам да најдам да заменам. Истото ми се случи со претходниот сет на зимски/летни гуми.

Uniroyal ms plus 77 3150 ден
Исто така стар модел на гума, скоро ќе биде сменета, најдобра гума за влажни и врнежливи зими кои ние реално тука и ги немаме и затоа отпаѓа

Firestone Winterawk 3 2800 ден
Ова гума првенствено ми беше фаворит, ама исто така е стар модел и за некоја година ќе биде тешко да се најде замена

Hankook Icept rs2 3100 ден
Го возев претходникот на оваа гума 3 зими и сум задоволен. Произведени во Унгарија. Многу малку се троши (крампон), солидна гума за сите зимски временски карактеристики. Реално ханкок имаат најдобар страничен ѕид кој нема шанси да се деформира, единствена негативна работа е бучноста. Гумата влегува во мој најтесен избор.

Kleber Krisalp Hp3 3150 ден
Нова гума, уште нема доволно тестови со неа, за жал го има лошиот балонест страничен ѕид на мишелин кој обавезно страда на удари во ивичњаци или подлабоки дупки, ама затоа единствена доаѓа со extra load. За наш пазар произведена во Романија или Полска. Гумата е одлична и на суво и на мокро и на снег. Дефинитвно влегува во најтесен избор.

Nokian WR D4 3500 ден
Гумава е мистерија за мене. Има одлични возни карактеристики, на некои тестови е победник, а на некои е губитник. Не е бучна. Ама затоа има склоност да почне да се распаѓа после одередена километража. За нашиов пазар се произведува во Русија. Од многу луѓе имам слушнато негативни коментари за нокиан како бренд. Пред се за тоа како не се трајни.

Continental ts 860 4000 ден
Број еден зимска гума во моментов, ама решив да не одам на премиум гуми и ќе се придржувам до тоа.

Значи останува или ханкук или клебер.

Постов е за да му се најдат цените на некому и за да си направам лично за мене краток пресек.

Во саботата пазарени

Kleber-от отпадна затоа што ми се видоа премногу чкарт. 
« Последно менување: 05 Ноември 2017, 17:55:21 pm NeVeNR »
Зини да ти кажу.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6610 на: 05 Ноември 2017, 19:02:51 pm »

Се надевам дека ме тролаш со коментарот :D

Не те тролам, те удирам на образование малце хаха

Отсутен Blackadder

• Јуниор
  • **
« Одговори #6611 на: 05 Ноември 2017, 21:02:09 pm »

Се надевам дека ме тролаш со коментарот :D

Не те тролам, те удирам на образование малце хаха
Знам бе Миле астрономија, фиѓрофспичовски ми беше изразот. На Чварче му беше забелешката дека преувеличувам за квалитетот на Матадор, и во таа насока беше моето појаснување, а не дека мешам IAU со ISQ величини :D

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16758
  • Keep it 100
« Одговори #6612 на: 06 Ноември 2017, 20:42:55 pm »
Бидејќи деновиве разгледувам зимски гуми за Бравото, прашав на повеќе места и ги добив овие понуди за димензија 205/55/16:

Олимпико

Tigar Wintera M+S - 2884
Michelin Alpin 5 - 6412
Kleber Krisalp HP3 - 4389
BFGoodrich G-Force Winter2 - 4522
Bridgestone Blizzak LM 001 - 5852

Pneumatik

StarFire W200 - 2,800
Tigar WIntera - 2,880
Kelly Winter HP - 2,970
Nankang N607+ (all season) – 3,230
Sava Eskimo S3+  AKCIJA  3,490
Sava Adapto HP (all season) – 3,950
Cooper WM-SA2 - 3,660
Fulda Kristall Montero3  AKCIJA  4,250
Pirelli Win190S3  AKCIJA  4,900
Pirelli Win210S2 – 5,450
Dunlop Wintersport 3D (T)  AKCIJA  5,000
Dunlop Wintersport 5 – 5,740
Dunlop Wintersport 3D / 4D (H) - 5,840
Continental TS830 / TS850  - 5,470
Good Year UG9 – 5,840
Continental TS860 – 6,050
Michelin Alpin A5 – 6,430
Michelin CrossCLimate (all season) – 6,290 denari.

Церес

RIKEN SNOW TIMEB2- 2750 DEN
DAYTON DW510- 3200 DEN
DEBICA FRIGO2- 3300 DEN
FIRESTONE WINHAWK3-4500 DEN
PIRELLI SOTO ZERO W210- 5400 DEN
BRIDGESTONE LM32-5600 DEN
DULNOP WINTERSPORT5- 5900 DEN
CONTINENTAL TS860-6200
MICHELIN ALPIN5- 6300 DEN

Gumi.mk за 4 гуми

starfire 11000
tigar 12000
kelly 11500
sava 13600den
michelin 25000den

KupiGumi.mk - http://kupigumi.mk/Content.aspx?IdMenu=1010&lng=1&v=1&se=2&si=11&p=7&d=4

Повелете замезете се  ;D

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #6613 на: 06 Ноември 2017, 21:20:13 pm »
195/65/R15 до 3.000 денари која ја препорачувате?
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6614 на: 06 Ноември 2017, 21:55:12 pm »
Матадор МП92