Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1486113 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6405 на: 10 Октомври 2017, 14:12:12 pm »
Моментално предните се зимски, лани ги ставив нови. Сега тие ке идат позади а за напред најверојатно all season ке земам. Колата се вози баш како што спомна некој погоре. Се надевам дека нема да погрешам.

Sent from my MI 4S using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14714
« Одговори #6406 на: 10 Октомври 2017, 14:13:09 pm »
Немаш грешка со All-season.

Поарно отколку јас цело време со зимски. Ама што попрво упм.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #6407 на: 10 Октомври 2017, 15:22:59 pm »
Нема да згрешиш, кај All season гумите, имаш два вида, едни накај „летно ориентирани“ (на пример michelin cross climate), и малку повеќе „зимско ориентирани“, како на пример goodyear vector 4season.
Прочешлај си по тестови, види која варијанта тебе повеќе ти одговара у животот, на пример ја би ги избрал мишлен за нашиве услови, пошто поише е лето него зима, така да мислам дека би биле бољи избор за наше поднебје.
Ако немаш услови за бирање, она што ти е во ценовен ранг, земи си го.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6408 на: 10 Октомври 2017, 15:25:59 pm »
Нели најдобро се покажаа по снеговите Мишелинот?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6409 на: 10 Октомври 2017, 15:27:44 pm »
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2015-French-All-Season-Tyre-Test.htm

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6410 на: 10 Октомври 2017, 15:33:09 pm »
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2015-French-All-Season-Tyre-Test.htm
Излага дека Векторот се подобри од дедицирани зимски Nokian Д4 за кај нас?

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-All-Season-VS-Winter-Tyre-Test.htm
И овде интересни резултати.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #6411 на: 10 Октомври 2017, 15:46:29 pm »
Ама за таа цена од 4 crossclimate може да земе:
4 летни и 4 зимски гуми од рангот на сава, матадор па дури и ханкок
4 летни сава, матадор или ханкок плус 4 зимски нексен или тигар и 4 челични бандажи
Во двата случаја гумите ќе му траат 2 пати подолго, колата ќе му троши помалку. Јас бев на иста мисла како него и мислам дека ниту една all season гума не е за над 35 степени (што е 4 месеци кај нас) и може првата година ќе има добри возни карактеристики ама наредните години ќе почне да квичи на жежок асфалт и да губи тракција, за на снег мислам дека малтене ко зимски ќе бидат. Ама кај нас знае и цела зима да не падне снег.  ;D
Зини да ти кажу.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6412 на: 10 Октомври 2017, 16:14:08 pm »
Crossclimate или Vecto4s може да имаaт подобри перформанси и од буџетарски зимски и од бужетарски летни заедно. А не верувам дека ќе земе два сета и летни и зимски за тие пари. А и со чкрипењето не сум баш убеден, еве јас две сезони поминав со 4с гуми (нексен), а швабото пред мене уште една,  повеќе накај зимски се ориентирани, не чкрипат. За разлика од нив, зимските Semperit на 147-цата чкрипат понекад. И летните на 147-цата чкрипат понекад (Conti SportContact 2 или 3). Така да, има есап во all season, поготово ако го убациш у есап и 2 пати годишно балансирање и промена (еве нека е едно менување и балансирање 200 денари по гума, ова од тепка, не знам точно колку е), тоа ти е за 5 години 8000 денари у промени летни/зимски, плус ризик од оштетување при тури-вади.

Летни/зимски, има смисла ако ја возиш колата бајаги вон град, ако имаш два сета бандаши и ако имаш пари да си го приуштиш тоа. Во спротивно, подобро е ол сизн од само летни или само зимски.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4022
« Одговори #6413 на: 10 Октомври 2017, 16:46:34 pm »
А на коли со 4х4 погон, што ако се постават две зимски дијагонално и две алл сезон на другата дијагонала :D Знам дека вака правеаа во WRC на релито во Монако ако немаше многу снег.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен gryllotalpa

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
  • Alfa 159
« Одговори #6414 на: 10 Октомври 2017, 17:13:41 pm »
Прашање.

http://egumi.mk/mk/index.php/prodavnica/prodavnica/225-50-r17-windforce-98-h-snowfors-uhp-xl-detail

Што мислите за оваа гума на Алфа 159? Со оглед на тоа дека у зима поминувам помалку од 3000км, а ќе имам пристап до кола со фантастична зимска гума.

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
« Одговори #6415 на: 10 Октомври 2017, 17:18:03 pm »
И пред некој ден беше споменато дека гуми со шајки кај нас не е дозволено (ако се работи за кај нас и ако станува збор за гумата од сликата на линкот... ме мрзи сега да гуглам) :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #6416 на: 10 Октомври 2017, 21:26:35 pm »
Немаш грешка со All-season.

Поарно отколку јас цело време со зимски. Ама што попрво упм.
И јас сум цело време со зимски
Нема да згрешиш, кај All season гумите, имаш два вида, едни накај „летно ориентирани“ (на пример michelin cross climate), и малку повеќе „зимско ориентирани“, како на пример goodyear vector 4season.
Прочешлај си по тестови, види која варијанта тебе повеќе ти одговара у животот, на пример ја би ги избрал мишлен за нашиве услови, пошто поише е лето него зима, така да мислам дека би биле бољи избор за наше поднебје.
Ако немаш услови за бирање, она што ти е во ценовен ранг, земи си го.
Ми понудија по прифатлива цена матадор all season. Значи буџет ми е до 5000 ден за две гуми. Е сеа матадор all season сигурно не се во ранг со michelin и goodyear. Конкретно оваа:

http://egumi.mk/mk/index.php/prodavnica/prodavnica/155-70-r13-matador-mp-61-all-seasons-detail

Можеби подобро да земам зимски.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6417 на: 10 Октомври 2017, 21:46:40 pm »
Ми понудија по прифатлива цена матадор all season. Значи буџет ми е до 5000 ден за две гуми. Е сеа матадор all season сигурно не се во ранг со michelin и goodyear. Конкретно оваа:

http://egumi.mk/mk/index.php/prodavnica/prodavnica/155-70-r13-matador-mp-61-all-seasons-detail

https://gumigumi.mk/shop/sava-15570r13-75t-adapto-ms/

Од овде купив и бесплатно ми монтираа на Ford Fiesta 2012 година, истиот модел Sava Adapto. @Kimi R наш имаше позитивни впечатоци во снеговите и кашите скопски со гумиве на службено возило, па си реков why not.

Под буџетот ти се, можеш да ги размислиш. Не се сигурно Michelin и Goodyear ама не се ни по таа цена :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6418 на: 10 Октомври 2017, 21:47:57 pm »
Ја на Спаркот ставам ол сиз'н Вредштаин од сега, само за низ град зиме и лете.

На Меганот класика, зимно време зимски, летно време апостолки

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #6419 на: 10 Октомври 2017, 22:41:20 pm »

https://gumigumi.mk/shop/sava-15570r13-75t-adapto-ms/

Од овде купив и бесплатно ми монтираа на Ford Fiesta 2012 година, истиот модел Sava Adapto. @Kimi R наш имаше позитивни впечатоци во снеговите и кашите скопски со гумиве на службено возило, па си реков why not.

Под буџетот ти се, можеш да ги размислиш. Не се сигурно Michelin и Goodyear ама не се ни по таа цена :)
Ммм интересно, незнаев дека и сава имаат all season
Ја на Спаркот ставам ол сиз'н Вредштаин од сега, само за низ град зиме и лете.

На Меганот класика, зимно време зимски, летно време апостолки
Фалангич од каде ги зема? Како си задоволен во зимо од нив?