Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1660743 пати)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6210 на: 22 Септември 2017, 00:59:43 am »
225/50/17 e izgor skapa dimenzija poradi 50kata.
imas tuka razni opcii do druga dimenzija na guma da iskompenciras del od trosokot za zimski set bandasi.
solam pamet a jas ostanav na istata dimenzija :)
radi lepota ne mi se menjase na drug bandas.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #6211 на: 22 Септември 2017, 07:48:57 am »
Не е толку изгор скапа колку рецимо 215/50 17, али па не е ни толку достапна како 225/45 (стандард димензија).

Јас би препорачал бројче помали челични бандажи, па следствено, поевтино ќе дојдат гумите.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #6212 на: 22 Септември 2017, 08:39:57 am »
Toyo zimski gi biva? Ili drugi da baram? 15-16 dimenzija. Dali na isti bandazi da stavam ili da kupuvam novi celicni? ili pak drugi zimski gumi da preporacate

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #6213 на: 22 Септември 2017, 09:45:17 am »
За која димензија? Ако е на пример стандардна 16ка 205/55/15 и стандардна 15ка 195/65/15 тогаш истата гума од ист производител е обично 1000-1500 денари поевтина за 15ката во однос на 16ката. Најубаво е за таа разлика од 4-5000 денари да си докупиш челични фелни и да си ставиш 15ка гума со повисок ѕид. Ќе добиеш два сета тркала, нема да се малтретираш два пати годишно со промена на гуми и балансирање и ќе можеш дома сам да си ги менуваш тркалата.

Во однос на toyo како бренд, гледам дека тука на форумот доста го издигнуваат. Toyo ми е на ниво на falken, hankook, kumho. Мислам дека за зимски гуми не се толкави експерти како за летни спортски гуми. Пре би одел на hankook icept или falken eurowinter. Докажани гуми.
Зини да ти кажу.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #6214 на: 22 Септември 2017, 10:38:58 am »
За која димензија? Ако е на пример стандардна 16ка 205/55/15 и стандардна 15ка 195/65/15 тогаш истата гума од ист производител е обично 1000-1500 денари поевтина за 15ката во однос на 16ката. Најубаво е за таа разлика од 4-5000 денари да си докупиш челични фелни и да си ставиш 15ка гума со повисок ѕид. Ќе добиеш два сета тркала, нема да се малтретираш два пати годишно со промена на гуми и балансирање и ќе можеш дома сам да си ги менуваш тркалата.

Во однос на toyo како бренд, гледам дека тука на форумот доста го издигнуваат. Toyo ми е на ниво на falken, hankook, kumho. Мислам дека за зимски гуми не се толкави експерти како за летни спортски гуми. Пре би одел на hankook icept или falken eurowinter. Докажани гуми.

Vo momentov imam alu bandazi 16 mislam bea so 195/60. Do sega sum nemal zimski gumi, ama lani extremni studovi i snegovi imase pa sega sakam da stavam. Ne znam dali da stavam na istite alu ili da kupam 15 celicni, pa da imam dva seta, plus 15 inci bi bile i poeftini i za bandazi i za gumi. E sega gledam na forumov toyo gi falat, a na reviews nikade gi nema. Poso stranskive reviews ne sekogas se objektivni, zatoa prasuvam za sovet nekoj dali koristel i dali i kakvi gumi bi bile ok. Stanuva zbor za standard vozilo i cisto mi e bitno da se bezbedni i fuel efficent kolku sto moze da bide zimska guma. Prijatel ima Tigar wintera mislam, pa mu vrsat rabota. Ne mora da se nekoj premium brend zaso izbegavam vo sneg da vozam i imam malku kilometri, tuku mi treba sigurna guma, koja ke zavrsi rabota

p.s. razmisluvav za toyo, hankok, nokian ... sega ako se mnogu slicni vo cena i michelin i goodyear zosto da ne, ama ako e golema cenata, togas nekoj po sreden brend zlatna sredina

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
« Одговори #6215 на: 22 Септември 2017, 10:59:15 am »
До сега најпозитивно искуство имам со bridgeston blizzak lm01 а би требало и да се поевтини од Nokian
Како поевтина варијанта препорачувам Hankook icept rs2 а како уште поевтина Sava eskimo hp 2 и како најевтина Nexen Winguard wh2

Зини да ти кажу.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #6216 на: 22 Септември 2017, 11:20:24 am »
До сега најпозитивно искуство имам со bridgeston blizzak lm01 а би требало и да се поевтини од Nokian
Како поевтина варијанта препорачувам Hankook icept rs2 а како уште поевтина Sava eskimo hp 2 и како најевтина Nexen Winguard wh2

Ke baram periodov i ke pushtam mejlovi, pa da vidam sto ke ispadne. P.s. Koja bi bila najdobra dimenzija? taa standardnata pisana pogore 195/65/15 ???
a vakva all season ako e all season voopsto poso pisuva m+s a e stavena vo zimski?? ili da batalam all season gumi? http://www.olimpiko.com.mk/Home/Details/814552

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
« Одговори #6217 на: 22 Септември 2017, 11:28:47 am »
М+S не е  All Season
Зини да ти кажу.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2359
« Одговори #6218 на: 22 Септември 2017, 11:35:03 am »
MS = Mud + snow, зимски се

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #6219 на: 22 Септември 2017, 11:40:05 am »
Не мора да значи дека се зимски...

Цитат
How to recognize a true winter tire

The introduction of a legal marking related to performance has made the identification of winter tires more simple. The "Alpine" symbol, or the three-peak-mountain with snowflake (‘3PMSF’) came into force in November 2012 under EU Regulation 661/2009 on the Safety of Motor Vehicles. The 3PMSF can only be used if a tire passes a minimum required performance on snow - the so called “snow grip index”.*

“Mud and Snow” (either marked as M+S, M.S or M&S) has been used to indicate winter tires for many years. Although M+S has a legal definition*, it is not related to minimum performance requirements but has been widely used by tire manufacturers to indicate winter products.  M+S remains a permitted marking but while M+S tires have better snow traction than regular tires, they do not necessarily pass the legal snow grip threshold.

True winter tires, carrying both M+S and 3PSMF markings, make an important safety contribution in winter conditions, particularly for cars and vans. Goodyear EMEA* strongly recommends that cars and light commercial vehicles get fitted with four proper winter tires as the colder months approach. Indeed fitting M+S tires in the winter is obligatory in some European countries [see section below]. As legislation with the new marking progressively enters into force, national winter tire laws are likely to extend to tires with both the M+S and three peak snowflake symbols.

http://www.goodyear.eu/corporate_emea/our-responsibilities/road-safety/winter-tire-recognition.jsp
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #6220 на: 22 Септември 2017, 11:43:49 am »
Точно. Не постои точно дефиниран стандард што значи M+S ознаката.

За гума да биде прифатена како зимска (и пред законот) треба да исполнува соодветни услови, за да може да ја носи ознаката со планинче со три врва и снегулка.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #6221 на: 22 Септември 2017, 12:28:40 pm »
Taka e, konfuzno e so m+s, a sega pomos za prasanjeto, kakva dimenzija da baram za 15 bandazi. Thx

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
« Одговори #6222 на: 22 Септември 2017, 12:33:36 pm »
Пиши прво марка, модел, мотор и година на производство 
Зини да ти кажу.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #6223 на: 22 Септември 2017, 12:52:08 pm »
i maticen broj i broj od smetka :)) Sala na strana, standardno vozilo, benzin. veke prativ mejlovi za 195/65/15 pa cekam odgovori da vidam sto ke kazat gumite se od 3000 do 5-6000 za Alpine zimskite. p.s. zosto e bitno e markata, modelot i godinata na proizvodstvo?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #6224 на: 22 Септември 2017, 12:59:12 pm »
Зошто и моето возило е стандард возило, бензин, ама има 195/55/15 гуми. 1500 до 2000 денари поскапа димензија од таа што ја бараш. А не е баш препорачлив толкав скок во димензии (кај мене не ни собираат гуми со 65ка профил).