Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1485906 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6060 на: 07 Јануари 2017, 20:29:09 pm »
Од досега приложеното, добро е што без разлика на ценовен ранг и класа на гуми, сите се презадоволни од изборот кој го направиле :D

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #6061 на: 07 Јануари 2017, 20:32:20 pm »
ADAC има неколку тестови и на нивната страна може да се најдат препораки за зимски гуми.Искрено јас нема да се базирам врз тестовите на ADAC  затоа што се вршат тестирања над 80км/h и нереални егзибиции за кои не верувам дека некој кој не сака да заврши во Црна хроника или да изигрива Colin Mc.Ree или на автопат Schumaher,да вози повејќе од 80 во вакви услови.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #6062 на: 07 Јануари 2017, 20:32:41 pm »
Bogami na Aveoto epten dobro se pokazaa den9vive.

Otkoga go iscistiv patot kako bagerce mi bese Aveoto.
So nego go zagazuvav patot :D

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 899
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #6063 на: 07 Јануари 2017, 20:33:17 pm »
Прва година ми е со Тигар Винтера 155/80/13 на Голф 1. До сега убаво се покажаа, пробани и пред некој ден на Водно. Миле со Спаркот исто така добро се движеше нагоре, можеби требаше да ги споредиме - тој вози Ханкук. :)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6064 на: 07 Јануари 2017, 20:43:06 pm »
Според Адац Цонти се најдобри.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6065 на: 07 Јануари 2017, 20:50:32 pm »
Прва година ми е со Тигар Винтера 155/80/13 на Голф 1. До сега убаво се покажаа, пробани и пред некој ден на Водно. Миле со Спаркот исто така добро се движеше нагоре, можеби требаше да ги споредиме - тој вози Ханкук. :)
Фулда батка, Фулда Кристал Монтеро :)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6066 на: 07 Јануари 2017, 20:52:54 pm »
.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6067 на: 07 Јануари 2017, 20:53:01 pm »
ADAC има неколку тестови и на нивната страна може да се најдат препораки за зимски гуми.Искрено јас нема да се базирам врз тестовите на ADAC  затоа што се вршат тестирања над 80км/h и нереални егзибиции за кои не верувам дека некој кој не сака да заврши во Црна хроника или да изигрива Colin Mc.Ree или на автопат Schumaher,да вози повејќе од 80 во вакви услови.
Сигурно нема кола некој да купува за да се акне со 60 км/ч во ѕид, ама ете се прават краш тестови.

Така и со ова, штом гумата реагира одлично во екстремни ситуации, сигурно ќе изреагира добро и во реалните.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #6068 на: 07 Јануари 2017, 21:07:42 pm »
Според ADAC за 2016/17 најдобра гума е Dunlop Winter Sport со димензија 224/45 R17.
@igor се сложувам,но сигурно никој не купува кола да ја тестира како на краш тест или гуми како ADAC што ги тестира.Се сложувам дека гумата треба да одговри позитивно во реални ситуации,но ретко кој од нормалниве возачи се впушта во такви ситиации кои ADAC ги тестира.Добро е што извлековме поука дека сите зимски гуми се одлични,се разбира додека се нови и не ги изгубиле своите својства од старост и истрошеност.Лично јас мењам гуми на секои 3 сезони,како летни така зимски.Од сега размислувам за летни на едната кола.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 899
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #6069 на: 07 Јануари 2017, 21:21:18 pm »
Фулда батка, Фулда Кристал Монтеро :)
Не знам зошто помислив Ханкук. Во секој случај, добро одеше нагоре.

Инаку и на поладново и на замрзнато, задоволен сум од гумите. Колата се однесува предвидливо. И во однос на сопирање, добро се покажаа гумите.

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
« Одговори #6070 на: 07 Јануари 2017, 21:32:54 pm »
Едни од најевтините и најлошите... каскатија. Се ставале ли Тигар гуми? :)
Шала на страна, јас ради недостаток на пари ставив такви и цело време криво ми е, стварно рејтингот им е никаков. Али вчера Скопје-Битола на спустовите, веле слалом, си поминав сосема ок. Не сум возел други зимски, не можам споредба да направам, ама во оние услови штом поминав без проблеми, не е фер толку да се плука по нив :)
До година здравје, Ханкуг мислам да ставам зимски.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2177
« Одговори #6071 на: 07 Јануари 2017, 22:01:57 pm »
Ја возам hankook w442 4та зима и искрено не се лоши. На снег се ок, не се да се припотресеш ама и не ме оставиле до сеа со мука никаде. На мраз деновиве по маливе неисчистени улички се тиња ама па мраз е. Без проблем би ставил повторно hankook. Мислам дека у буџет варијанта се меѓу подобрите.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #6072 на: 08 Јануари 2017, 13:28:59 pm »
Сигурно нема кола некој да купува за да се акне со 60 км/ч во ѕид, ама ете се прават краш тестови.

Така и со ова, штом гумата реагира одлично во екстремни ситуации, сигурно ќе изреагира добро и во реалните.

hmm ...
gumite i kolite se testiraat za nedaj boze situacija sto moze da ne zdesi vo sekoj moment bez razlika dali nije vo zimskive uslovi vozele vnimatelno do 80km|cas vo daden moment ti uletue nekoj i treba da mozes da ja izbegnes opasnosta. So zimskite gumi togas ke treba da naprajs egzebicii koj vo normaln uslovi ne bi gi prael, ili pak ako ne go izbegnes ke se opnes u nego.

Eden zivot imas jebiga, ne si nafliperi pa aj daj uste edno zetonce cicko.
Spored toa zemas gumi od srednata ili povisoka klasa vo zavisnost kolkav ti e budzetot, no nikogas ne zemaj od shklj klasa bidejki zivotot e vo prasanje...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Rammlied

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 325
« Одговори #6073 на: 08 Јануари 2017, 15:37:22 pm »
Мое резиме со зимските гуми:

Nexen Snowguard 165/65/14 - Проклизуваат на снег и мраз, слаби при кочење/стартување, но сепак ќе им дадам прелазна оценка. Во најголемиот снег успеав да стигнам и да се вратам без поголеми проблеми.

Sava Eskimo S3 205/55/16 - Одлични на кочење/стартување, мн. добар грип при тргнување од угорнина, реално не им најдов никаква маана на снегов. Купени 12500 (х4) и мислам дека си го вредат секој ебан денар.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #6074 на: 08 Јануари 2017, 15:39:05 pm »
Ијас презадоволен од sava eskimo s3 165/65/14...  Едино на мраз се катастрофа и лесно пролизгуваат (али мислам дека сите гуми се исти на мраз).. .