Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1485771 пати)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6045 на: 07 Јануари 2017, 17:31:46 pm »
а како се покажаа М+С гуми во овој период?

M+S ознаката не значи скоро ништо. За гума да ја има ознаката за зимска гума (планинче со снегулка), гумата мора да исполни некои стандарди за состав на самата гума, дизајн на шари, итн. Од друга страна, не постои стандард што дефинира што треба да има M+S гума. Така да, не се потпирај на M+S ознаката - не значи ништо.

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #6046 на: 07 Јануари 2017, 17:46:54 pm »
Фала дечки на сите. Искрено, 90% бев сигурен дека ке ги купам нив, само ме бунат некои тестови по интернет за тоа како се однесуваат во влажни услови и дистанцата на кочење на влажно.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #6047 на: 07 Јануари 2017, 18:03:00 pm »
М+С ти е ознака за зимски+летни гуми или грешка сум? Мислев на тие, алл сизн или зимски+летни гуми, како се тие однесуваат, би требало логички да се подобри од летните и за нијанса полоши од зимските, или тоа ти е само маркетинг трик?

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #6048 на: 07 Јануари 2017, 18:13:13 pm »
M+S - Mud and Snow. У превод, зимски.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #6049 на: 07 Јануари 2017, 18:27:06 pm »
М+С ти е ознака за зимски+летни гуми или грешка сум? Мислев на тие, алл сизн или зимски+летни гуми, како се тие однесуваат, би требало логички да се подобри од летните и за нијанса полоши од зимските, или тоа ти е само маркетинг трик?

Тоа е финтата - нема дефинирано стандард што треба да бидат. Миииииииииислам дека според регулатива значи нешто као „гуми што се подобри на снег од обични гуми“, ама тоа е тотално недефинирано и не мора да значи ништо. Затоа зимски гуми си имаат правилна ознака - планинче со три врва и снегулка. Тие се зимски гуми - тие ги задоволуваат минималните стандарди за зимска гума (композиција на гумата, соодветен дизајн и распоред на шара, итн) и ги задоволуваат и законските обврски за зимска гума.

M+S - Mud and Snow. У превод, зимски.

Не баш.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #6050 на: 07 Јануари 2017, 19:44:15 pm »

планина и снегулка + М+С.

Се повеќе мислам дека тоа М+С производителите онака си го лупаат безвеза... Повеќето го ставаат на зимски гуми за да можат да ги продаваат и во лето :D демек, не се баш зимски.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #6051 на: 07 Јануари 2017, 20:00:17 pm »
Возам реков и Sava eskimo s3+ на едната и Tigar Wintera на другата кола.Тигарот може и подобар ср покажа.Како што читав,пишува дека за прв пат Мишелин ги замрсил прстите во состојката на оваа гума.Знам дека Тигар е од Мишелин,но вработените таму кажуваат дека Мишелин прв пат има помогнато во дизајнот и квалитетот на новиот модел Wintera.Реално сум презадоволен.ESP да уклучи треба салам да притиснеш на гас и да одпустиш кумплунг.И тогаш светка само кратко ESP или ТС.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6052 на: 07 Јануари 2017, 20:02:49 pm »
Битни се и колите, може тигарот го возиш на полесна.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6053 на: 07 Јануари 2017, 20:09:19 pm »
Возам реков и Sava eskimo s3+ на едната и Tigar Wintera на другата кола.Тигарот може и подобар ср покажа.Како што читав,пишува дека за прв пат Мишелин ги замрсил прстите во состојката на оваа гума.Знам дека Тигар е од Мишелин,но вработените таму кажуваат дека Мишелин прв пат има помогнато во дизајнот и квалитетот на новиот модел Wintera.Реално сум презадоволен.ESP да уклучи треба салам да притиснеш на гас и да одпустиш кумплунг.И тогаш светка само кратко ESP или ТС.

Мишелин ама баш нема никаква улога во Тигар, освен што е сопственик на дел од акциите. Мишелин - Тигар нема никаква врска. Никогаш не се мешале во составот на гумата ниту мрселе некакви конци. Информација од прва рака.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6054 на: 07 Јануари 2017, 20:10:46 pm »
Имам човек што работи таму, па ако е толку битно може да се добијат информации од прва рака. Нелогично би било тигар сам да развива технологија кога може да искористи некоја 15 годишна од мишелин.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #6055 на: 07 Јануари 2017, 20:11:00 pm »
Sava eskimo s3 ставив пред недела дена на Астрата и сум презадоволен за парите според мене гумаа е одличнааа

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #6056 на: 07 Јануари 2017, 20:15:07 pm »
Битни се и колите, може тигарот го возиш на полесна.
да,Рено Клио серија 3.Додека савата на 160кс и 1.500кг. Савата на другата кола се топ,Плетвар ора.Доволен тест

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #6057 на: 07 Јануари 2017, 20:16:54 pm »
Јас имам Sportiwa Snow Win 2 на 225/40/R18 и засега цапаат како мечки низ снег.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #6058 на: 07 Јануари 2017, 20:18:46 pm »

Мишелин ама баш нема никаква улога во Тигар, освен што е сопственик на дел од акциите. Мишелин - Тигар нема никаква врска. Никогаш не се мешале во составот на гумата ниту мрселе некакви конци. Информација од прва рака.
Точно,но единствен удел во квалитетот за прв пат замешал прсти во овој модел Wintera.Го прочитав ова на српски форум,вработени таму потврдуваат за тоа.Секако тоа е добро,ќе се добие квалитетна гума за пристојна цена.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6059 на: 07 Јануари 2017, 20:19:06 pm »
Имам човек што работи таму, па ако е толку битно може да се добијат информации од прва рака. Нелогично би било тигар сам да развива технологија кога може да искористи некоја 15 годишна од мишелин.
Јас работам моментално таму, па разговарам со луѓето.
Тигар во Пирот е фабрикиште какво што ретко кој видел. Огромно нешто. Прават најразлични гумени производи од гуми, до обувки до резервоари за борбени авиони за Америка и Русија. Имаат менаџерски тим од 9 луѓе од кои 7 се доктори на науки во соодветните области.
Е сега, они велат дека секои неколку години прават ревизија на составон на гумата и ја менуваат за да направат најголема заштеда во цена на суровини, додека дизанот на Wintera не е чепнат со години. Јас кога прашав за врската со Мишелин рекоа дека немаат никаква врска Мишелин со нивната работа. Wintera се прави за локалниов пазар и по перформанси не смее а ниту има економска исплатливост да парира на Мишелин. Тигар не користи никаква Мишелинска технологија туку ја користи онаа која самите си ја развиваат во соработка со други фабрики од Полска, Словачка и Русија. Гумата е дизајнирана за балкански зими и за балкански буџет. Според нив е најдобра гума во поглед на цена/перформанси и со оглед на цената која е најниска од сите, можеби и се во право.