Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1365646 пати)

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #5490 на: 02 Февруари 2016, 20:45:20 pm »
Јас имам 225/40/R18 Sportiva SnowWin2 од Ноември лани. Поминав 6000км и досега немам никаков проблем со нив, ни на мокро ниту на снег, возам отворено често и исто така во град. Презадоволен сум од гумите.
Цената не им беше баш ниска во Мотоцентар.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #5491 на: 02 Февруари 2016, 22:37:51 pm »
Пред едно петнаесетина години, кога зимска гума беше мисловна именка кај нас, а зимите беа далеку посурови, баш се чудам како сите тие учесници во сообраќајот не се испоубиле по улиците....  прилагоди си ја брзината со условите на патот и си терај работа, ако имаш летни ланците у ѓепек и памет у глава....

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Одг:
« Одговори #5492 на: 02 Февруари 2016, 22:52:55 pm »
Drugi bile vreminjata togas.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #5493 на: 02 Февруари 2016, 23:49:05 pm »
Тогаш на прсти се броеја брендовите кои произведуваа зимски гуми.

Тогаш просечно се возеше југо, 101 а сега голем дел кој немаат вода во очи од тие одма на бемве...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5494 на: 03 Февруари 2016, 00:33:17 am »
Пред едно петнаесетина години, кога зимска гума беше мисловна именка кај нас, а зимите беа далеку посурови, баш се чудам како сите тие учесници во сообраќајот не се испоубиле по улиците....  прилагоди си ја брзината со условите на патот и си терај работа, ако имаш летни ланците у ѓепек и памет у глава....

пред 15 и повеќе години, кога ке замрзнеше градот, повеќе од половина од возилата не ги ни палеа... совеста работеше... знае дека со тие гуми е блиску до опасност, и не ни вози... поготово сите оние со задња влеча, кои рака на срце еден период беа повеќе одошто предна влеча:
фиќовци, пезејци, тристачи, сториес двојки, арџенти, мими мерцедес и 220-ка... останатото југичи и кецови се котрљаваа некако... во тоа минато така се почитуваше... ова денес е општо лудило што се случува зашто на 99% од возачите, додека возат нај битно е да си мерат ку*от со другите во секој поглед и акција...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
Одг:
« Одговори #5495 на: 03 Февруари 2016, 06:29:07 am »
Заклучок! Не е до гумите, до возачите е. На тие што не им работи совеста и што сакаат да се к*рчат, џабе им се зимски гуми...

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #5496 на: 03 Февруари 2016, 06:48:31 am »
Првите зимски гуми ги купив во 2002 од стипендија, половни Dunlop WinterSport 2D. Зимските се произведуваат од 30тите. Имаше луѓе што возеа зимски и во Југославија.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43933
  • Il Moderatore
« Одговори #5497 на: 03 Февруари 2016, 07:19:00 am »
Заклучок! Не е до гумите, до возачите е. На тие што не им работи совеста и што сакаат да се к*рчат, џабе им се зимски гуми...

Не баш. Зошто пред 30 години помалку се возеа зимски гуми - од моја гледна точка:

Татко ми 40 години е со коли, ниту еднаш не возел со зимски, ниту па ставил ланци на тркала. АМА со зимски е три пати полесно и побезбедно. Ама не е како што кажувате со летни демек се лизгаш ко на мраз да си. Се дур си претпазлив и возиш паметно и одговорно не би требало да има проблем.

Пред 40 години (до пред 20 години да речеме) гумите биле (мање/више) ол сизн, ѓубре во лето, ѓубре во зима. Погледни ја шарата на типични гуми пред 40 години. Во ново време, летните гуми се високо оптимизирани за летни услови, а во зима се ептен срање. Ако треба да бирам дали во зима ќе возам со некоја винтиџ гума или со летна, ќе изберам винтиџ. Башка есап димензиите. Ретко која кола имала пошироки гуми од 185. Сега сакаме со летни 245-ки да викаме „супер е на снег“. Не е супер. Не мрда колата. И има перформанси на руска метална санка. Летните гуми речиси и да немаат напречни шарки, за што поголема допирна површина со асфалтот. Но на снег и мраз, тоа е негативна особина. Во модерно време, треба да имаш самоубиствени намери за да возиш со летни гуми во зима.

Башка тежината и перформансите на колите сега и во минатиот век....

Една пролет, ме изненади снег во Маврово и тоа од С. Маврово стигнав со летните dunlop sport maxx до Анови, таму се проврткав на кратко, веќе нафати доволно снег на патот. На враќање, на спуштање од браната, не можев да закочам никако (ко` на видеоно од косово бев), колата само си забрзуваше надолу према браната. Само среќа ме спаси да не се залепам у ѕид. Брзината со која пристапив кон удолницата не беше ни 10км/ч. Колата беше вон контрола.

За споредба:

Tigar tg505 (прилично популарна гума пред 30-тина години):

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Michelin Pilot Super Sport (гумата што моментално ја возам за летна)

Dunlop Winter Sport 5 (гумата што би сакал да ја имам за зимска)

Па оценете си сами, дали треба со летни да си ризикувате со скапите каросериски делови на вашите коли.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3185
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #5498 на: 03 Февруари 2016, 08:11:40 am »
koga ke mi tekne imav edno fiko 95-6 imase zimski gumi ama ne se sekavam mislam deka bea trayal ili taka nesto imaa kramponi kako kamionski gumi ama ne bea losi za na sneg

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #5499 на: 03 Февруари 2016, 08:19:11 am »
По сите муабети резимето е следно.
Порано не се возеле зимски гуми или се возеле на едно возило од 100.
Во минатото гумите во глобала биле ол сизн, практично најголемо ѓубре кое се произведувало. Трајал, Тигар, Борово, Сава, и остали срања.
Се возеле аута во покушај, што се вика. Фичо, Тристач, Пегла, ПеЗетка, Стокец, Југо. Скапаници во глобала без никакви сејфти фјучр, нит серво, нит ербег, нит абеес, а од ауспукот им ислетувале тешки метали кои го распаѓале човековиот организам.
Снегови имало обилни. Кога ке паднеле, шоферите барем ланци знаеле да наместат.

Во глобала, немало толку жртви, немало толку возила, но од друга страна и патиштата биле тесни, мали, ЃУБРе...
Генерално по целокупниот муабет од 367 стани може да заклучиме дека порано се било ЃУБРЕ, но постоеле ЛУЃЕ...

Заклучок од 367 страни од друга гледна точка.
Денеска имаме софистицирани широки патишта, булевари, автостради...
Возиме супер модерни и супер безбедни автомобили, автомобили на кои наместо издувни гасови им излетуваат цвекенца од ауспухот.
Возиме најдобри зимски гуми кој се токлу добри што ја косат и теоријата на физиката.
Дури и времето е на наша страна па не врнат снегови, нема ледови и минуси...
Абееси, ербези, серва, пичке матерне, сензори, курци палци....
Но има еден друг факт...
Наместо луѓе, овие благодети ги користат ЧовекоАНИМАЛИ, дури и животните имаат тронка свест и разбирање.
Затоа сме на ова дереџе. И што е најитересно, тие човекоанимали, тие мутанти  се најпаметни, најмудри, најсовесни па затоа одат по патот на самоуништување!

Добро утро макеодончиња...
Секогаш ке останеме со она - чиња...
За жал.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #5500 на: 03 Февруари 2016, 08:39:00 am »
Совеста на луѓето и денеска и пред 30 години била иста, ние не еволуиравме туку технолошки напреднавме.
Тука е разликата во споредбиве кои ги правите.
Да сме ги имале истите возила и пред 30 години што ги возиме сега, истото што се случува сега ќе се случувало тогаш.

Само има 2 типа на луѓе.
Оние кои не им е важно какви гуми возат и кого возат и дали е сервисирана колата.
И сите оние на кои се ова погоре им е важно и се грижат за возилото.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг:
« Одговори #5501 на: 03 Февруари 2016, 08:53:29 am »
Мaлку имa рaзликa и вo тoa кoј бил вoзaч вo тoa време и кoј се е вoзaч денес.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #5502 на: 03 Февруари 2016, 08:58:36 am »
Исто е, тогаш тумбаа југовци, сега тумбаат bmw, mercedes и газат пешаци со нив. Иако и родителите се криви што им ги даваат таквите коли на сефте возачи.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #5503 на: 03 Февруари 2016, 09:08:20 am »
Toгаш возеле со 10кмх на снегот, сега со 60кмх.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5504 на: 03 Февруари 2016, 12:01:58 pm »
Сега се осеќа колата со зимски на снег и на 60 дека држи убо, лево десно кај сакаш оди.
Лани повеќе снег еден период заврна, па до село по замрзнат снежен пат 60-80 терав, исто ко на суво.
Пред таа година на малку снег заросено, со некои половни скапаници, Тојо, Јокохама (ол сизон) на 101-то со 30-40км/ч сегде да лизга.

Е сега со 30км/ч и 60км/ч, ендеко различно деформира коли, и луѓе.