Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1368805 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4680 на: 18 Јануари 2015, 16:09:28 pm »
Еве јас одма да те побијам бидејќи не е секогаш ама баш секогаш така, некогаш и те како може да се споредува. Во ред, со премиум гуми зимски немам некое искуство, ама еве ќе дадам пример, возев летни Бриџстон, имам спомнувано неколку пати, бриџстонот ми се чини дека ги рачунаат како премиум не е битно ама се  поефтини од мишелинките, сега возам Мишелин пс3, Кој и да го прашаш ќе ти рече Мишелин мора да се подобри, ама Бриџстонот држеа многу подобро, значи многу крута али страшна гума, шина ја осеќаш под тебе,  а се поефтини од мишелинките :) Зборам за исто возило, иста димензија. И тоа да напонемам, дека тој модел јас го немам сретнато во продажба, Туранза ЕР 30 беа, имам сретнато само ЕР 300.  Така да не мора  секогаш да значи дека она рекламираното, поскапото ќе биде секогаш подобро и не треба секогаш да се размислува така, дека безбедноста си кошта и тоа е тоа ќе фрлиме 100 евра плус :) Прашај по луѓе информирај се малку па после донеси одлука.  Нема везе, отидовме во друга насока, Ханкок-от што ги предложив си се врв гуми за парите, потпис и печат ставам.

А ти мислиш он вози прва класа на гуми ?
Hankook Icebear W300

Летните Continental Premium Contact 5, зимските пробно оваа сезона и се во план за замена идната.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4681 на: 18 Јануари 2015, 16:51:46 pm »
Милион фактори влијаат на брзината и начинот на абење и/или деградирање на гумите. Доколку разликите во абењето/деградирањето веднаш ги припишеме на некави си хипотетски разлики во квалитетот на гумата од серија до серија, тоа значи дека ги игнорираме овие првите милион можни фактори. А заклучок кој е донесен 1. набрзина и 2. со игнорирање на фактори колоквијално се нарекува „избрзан заклучок“.

Воедно, твојот избрзан заклучок е и одлична илустрација зошто не треба да се потпираме на анегдоти кога треба да донесеме суд за нешто (квалитетот на гумите во конкретниот случај).

Од кај знаеш дека заклучокот е донесен со игнорирање на фактори ?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4682 на: 18 Јануари 2015, 17:00:11 pm »

Не знам, но основано претпоставувам.

Ако не ми веруваш, пробај самиот: наброј ги факторите кои би можеле да влијаат на брзината на абење/деградирање на гумите.

Дали листата е комплетна?

Од кај знаеш дека е комплетна?

Ете затоа.

Па така, основано претпоставувам: по веројатно ми делува дека збориш на памет, отколку дека еден ист реномиран произведувач има толку големи варијации на квалитетот од серија во серија во рамки на еден ист модел гума, за кај еден да испука а кај друг не. Да се изразам формално, со јазикот на науката: немаш запазени експериментални услови и затоа не можеш да донесеш валиден заклучок.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4683 на: 18 Јануари 2015, 17:01:21 pm »
Со други збориви тврдиш за избрзани заклучоци а истото го правиш..

Џони не сум ти ја ко некој овде за подјебавање ...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4684 на: 18 Јануари 2015, 17:03:50 pm »
Не си ја завршив мислата.

И не се лути нема потреба.

Џони не сум ти ја ко некој овде за подјебавање ...

Не те подјебавам.

Но, кога више спомна. Се сеќаваш дека ти мене си ме подјебавал повеќе пати? Можеби јас тебе сум ти овде за подјебавање?

Не заебаај сеа и ти. Голтни еднаш мајку му.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7082
« Одговори #4685 на: 18 Јануари 2015, 18:55:52 pm »
За вас нема десерт. Казнети сте. Ајде сеа секој во својата ИП адреса и да размислите за тоа што сте направиле.

;D ;D ;D

Отсутен ljubisa86

• Почетник
  • *
  • Пораки: 24
« Одговори #4686 на: 20 Јануари 2015, 15:35:39 pm »
Ajde uste edno... Hankook w310 - 6200 den ili sava eximo hp- 6100

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20145
« Одговори #4687 на: 20 Јануари 2015, 16:06:45 pm »
Hankook.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9111
« Одговори #4688 на: 20 Јануари 2015, 17:12:29 pm »
исто ти е која и да ја земеш

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4689 на: 20 Јануари 2015, 17:43:13 pm »
Ajde uste edno... Hankook w310 - 6200 den ili sava eximo hp- 6100

Таа што е по тазе.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4690 на: 24 Јануари 2015, 10:46:41 am »
Дечки пребацете се на гуми за дожд ... :D

Отсутен shajka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 166
« Одговори #4691 на: 26 Март 2015, 14:37:56 pm »
Дечки, некој да не има некое искуство со Starfire зимски гуми кои се дел од групација Cooper гуми. Амерички бренд кои имаат отворено фабрика во Србија.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4692 на: 26 Март 2015, 15:53:04 pm »
Низ интернет ги гледам со 4 од 5 ѕвездици на разни тестови и анкети. Ваљда не се лоши.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4693 на: 26 Март 2015, 21:20:42 pm »

Не знам, но основано претпоставувам.

Ако не ми веруваш, пробај самиот: наброј ги факторите кои би можеле да влијаат на брзината на абење/деградирање на гумите.

Дали листата е комплетна?

Од кај знаеш дека е комплетна?

Ете затоа.

Па така, основано претпоставувам: по веројатно ми делува дека збориш на памет, отколку дека еден ист реномиран произведувач има толку големи варијации на квалитетот од серија во серија во рамки на еден ист модел гума, за кај еден да испука а кај друг не. Да се изразам формално, со јазикот на науката: немаш запазени експериментални услови и затоа не можеш да донесеш валиден заклучок.

Џони, дојди ти кај мене на по едно пиво, да ти покажам како јас имам 4 гуми мишелинки, си те произведени исто време, 3 се маде ин јунајтед кингдон а една е мејд ин поланд. Ќе те оставам сам да ја увидиш разликата меѓу гимите, сите иста возраст, возени исто километир на иста кола и ист возач.

Ама после ќе мораш да изрецитираш тука пред сите како си згрешил во сомнението.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #4694 на: 26 Март 2015, 21:33:42 pm »
Страшна разлика има од гума до гума, со исти производител со различна земја на производство. Имаше едни Мишелин руско производство пред некоја година, кој купи тогаш беа троа поефтини, срање невидено се испоискривија и испукаа на 20 000км.