Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1367503 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4695 на: 27 Март 2015, 00:22:21 am »
Не би требало да имаат разлика.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4696 на: 27 Март 2015, 01:12:54 am »
Едно е да кажеш: „не би требало“ а друго е да имаш уствари поима што зборуваш.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4697 на: 27 Март 2015, 01:25:38 am »
Maтријалот ти го давам ти само треба да го произведеш.

Може гумата да не е ист брзински индех, да е помал а да се вози на поголеми брзини и да доаѓа до оштетување на гумата.

« Последно менување: 27 Март 2015, 01:31:12 am Drive-r »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4698 на: 27 Март 2015, 01:37:15 am »
Maтријалот ти го давам ти само треба да го произведеш.
Оао! Каков оксиморон.

Нешто си погрешил.
Материјалот ти никому не го даваш.... ти му бараш минимум побарувања за квалитет а тој како знае се снаоѓа.
Епа тој во Полска различно се снаоѓа од тој во Англија.

Ти текнува? Сакаш докази? Ги имаш секаде окулу. Нема потреба од претпоставки.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #4699 на: 27 Март 2015, 06:26:27 am »

Џони, дојди ти кај мене на по едно пиво, да ти покажам како јас имам 4 гуми мишелинки, си те произведени исто време, 3 се маде ин јунајтед кингдон а една е мејд ин поланд. Ќе те оставам сам да ја увидиш разликата меѓу гимите, сите иста возраст, возени исто километир на иста кола и ист возач.

Во што се состои разликата? Дали полската гума е на иста позиција на колата цело време? Има ли фактички разлики во перформансите при возење (таа гума повеќе да пролизгува, побрзо да се абе полоша тракција да има?) или разликите се само визуелни?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4700 на: 27 Март 2015, 06:54:35 am »
Од кај знаеш дека заклучокот е донесен со игнорирање на фактори ?

Не знам, но основано претпоставувам.

Ако не ми веруваш, пробај самиот: наброј ги факторите кои би можеле да влијаат на брзината на абење/деградирање на гумите.

Дали листата е комплетна?

Од кај знаеш дека е комплетна?

Ете затоа.

Па така, основано претпоставувам: по веројатно ми делува дека збориш на памет, отколку дека еден ист реномиран произведувач има толку големи варијации на квалитетот од серија во серија во рамки на еден ист модел гума, за кај еден да испука а кај друг не. Да се изразам формално, со јазикот на науката: немаш запазени експериментални услови и затоа не можеш да донесеш валиден заклучок.

Џони, дојди ти кај мене на по едно пиво, да ти покажам како јас имам 4 гуми мишелинки, си те произведени исто време, 3 се маде ин јунајтед кингдон а една е мејд ин поланд. Ќе те оставам сам да ја увидиш разликата меѓу гимите, сите иста возраст, возени исто километир на иста кола и ист возач.

Ама после ќе мораш да изрецитираш тука пред сите како си згрешил во сомнението.

Лилеееј.... дроби ти филипе ако немаш друга работа, дроби...

Фаланга,

наброј ги факторите кои би можеле да влијаат на брзината на абење/деградирање на гумите.

Дали листата е комплетна?

Од кај знаеш дека е комплетна?

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #4701 на: 27 Март 2015, 08:24:02 am »
Па и да се само визуелни разликите, тоа нели е доволен доказ?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6546
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4702 на: 27 Март 2015, 08:27:59 am »
Јас не знам многу, ама ме интернесира какви се разликите, мислам визуелните, ако можи да се сподели тој податок?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4703 на: 27 Март 2015, 08:30:44 am »
Па и да се само визуелни разликите, тоа нели е доволен доказ?
За мене е доказ ако перформансите им се различни. Под перформанси подразбирам се` она што се појавува на тестови на гуми: Држење на суво, држење на мокро, кочење на суво, кочење на мокро, бука, абење комфорт итн...

За бојата, може каучукот им се разликува по боја, а својствата му се исти и на тој во англија и на тој во полска, не мора ништо да значи.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
« Одговори #4704 на: 27 Март 2015, 08:35:09 am »
Кога се нови скоро и да нема разлика, со тек на возење почнуваат да се воочуваат разлики.
Пример од Сава Словенска до Сава Турска(производство)  имам приметено најмногу варијации

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
« Одговори #4705 на: 27 Март 2015, 08:40:42 am »
Јас зборам од искуства што сум имал со луѓе кои осетиле на своја кожа. Пошто имам дома вулканизер повеќе од 15 години и сум поминувал доста време таму затоа и пишувам. Е сега ако сакаш пробај на своја кожа па увери се. Јас за мојата барав и купив Мишелин Немачка, баш од тие причини. :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4706 на: 27 Март 2015, 08:44:56 am »
Јас кога ги зимав последниве Continental, една беше од Словачка (со друга недела на производство) три беа од Германија. Побарав да ми ја сменат таа од Словачка, и тоа го направија без проблем. Следниот пат, кога ми се искина една гума (немав ни 2000-3000км поминато со гумите), побарав повторно германска и ми дадоа (и се погоди со иста недела на производство). Искрено, не верувам дека таа од од Словачка полоши перформанси ќе има, туку едноставно, зошто да биде едната словачка а другите германски, нека си бидат сите исти. Ако више мора да се различни, тогаш ок, се` додека перформансите им се исти.

Миле има најдобар пример. Само треба да се види што точно се случува со гумите. Дали освен визуелни разлики има и други.
Тоа дали словенска или турска сава возени на различни коли и веројатно различни димензии и сигурно различни услови ептен ништо не значи.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
« Одговори #4707 на: 27 Март 2015, 09:05:57 am »
На иста кола возени. Првите словенски, вторите турски. Тоа го памтам пошто човекот минуваше километража добра годишно. после турските гуми само словенски бара. И сум имал x случаи да доаѓаат луѓе и да бараат сава ама да е словенско производстви

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7121
« Одговори #4708 на: 27 Март 2015, 10:05:34 am »
Кај мене САВАта Ескимо предни (поновите) се Полски, а старите ми се Словенски. И едните и другите се како желе на температури поголеми од +10.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #4709 на: 27 Март 2015, 10:08:35 am »
Господа, отстапувања во квалитет од фабрика до новоотворена фабрика додека не легнат процедурите, луѓето, машините, секогаш имало и ќе има. Во подоцнежниот период тоа сето ќе се намали или сосема ќе исчезне.