Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1370741 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43949
  • Il Moderatore
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4050 на: 09 Ноември 2014, 08:47:14 am »
Се согласувам! На овој пазар му треба размрдување. Цените на гуми се највисоки кај нас во споредба со околните земји. Се исплати патот до Грција или Бугарија за гуми.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4051 на: 09 Ноември 2014, 09:00:12 am »
Не е културно на прашање да одговараш со прашање

Во право си. Не е културно и те молам да ми простиш.

Да ти одговорам: мислам дека денешните помагала кои ги наведе се воведени за да се подобри безбедноста на возењето тешки и моќни коли.

Ти што мислиш?

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5577
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #4052 на: 09 Ноември 2014, 10:02:34 am »
Се согласувам! На овој пазар му треба размрдување. Цените на гуми се највисоки кај нас во споредба со околните земји. Се исплати патот до Грција или Бугарија за гуми.
Ne da mu treba razmrduvanjeee.
Ne se zdravi importerite.

Tuku kako nabavuvaat polovni gumi od Svajcarija i dr. Zemji?
Neli bese zabranet uvozot.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен goki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 170
« Одговори #4053 на: 09 Ноември 2014, 10:38:46 am »
Савата пред 2-3 год. беше 12000 ден. со попуст , јас кога прашував , сега  9000. Добар пад на цена.
"Every time I press one of these black controls, labelled in black on a black background, a little black light lights up black to let me know I've done it."

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #4054 на: 09 Ноември 2014, 12:24:21 pm »
Да, денес летата се со енормно високи температури, а зимите сибирски...

Нема врска тоа. И да се исти летата и зимите како порано, финтата е што денес колите се потешки и побрзи. ЗАТОА денес треба башка зимски гуми, а не затоа што денес е поладно.

Барањата од гумите денес се други (многу построги!) затоа што КОЛИТЕ се други, а не затоа што температурите се други.

А да се чудиш, патиштата останаа исти....

По твојата логика:
И на пат кај што имало ограничување од 80км/ч се возело и пред 30 години а се вози и сега...Изгледа требало да го направат ограничувањето 120 км/ч, пошто има побрзи, помодерни возила, има пософистицирани гуми, безбедносни системи...
Башка сите возат зимски летни гуми, ретко кој е зимно време со летни, и летно време со зимски, па без проблем ке тера по кривините...
Само дали ке застане ако му излета трактор од нива, веројатно да, по твојата логика...АБС, АСР, нови гуми, кочење, бла бла бла....

....
ноу комент.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4055 на: 09 Ноември 2014, 12:40:00 pm »
Сосем си во право Сале. Тоа со години веќе го потенцирам. Ама тешка работа е да се сфати зошто ограничувањата се такви какви што се. Многу дечишта со пристап до интернет.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4056 на: 09 Ноември 2014, 14:04:13 pm »
И на пат кај што имало ограничување од 80км/ч се возело и пред 30 години а се вози и сега...

Aко. Ограничувањето (би требало да) ја одредува максималната брзина, не просечната. И при иста максимална брзина, голф 6-ка ќе стигне побрзо до охрид од фичо, макар и двајцата да возат по знаци. Зошто? Затоа што просечната брзина на голфот ќе биде поголема.

Замисли фичо и голф шеска тргаат од патарина, се крева рампата, а пред нив ограничување 80. На фичото му треба долго време дур да стигне до 80, т.е. поголем дел од патот ќе мине со брзина помала од 80 (пошто уште не стигнал до 80). Голф шеска, од друга страна, многу брзо ќе стигне до 80, т.е. помал дел од патот ќе мине со брзина помала од 80.

Ограничувањето треба да си остане 80 потшо равенката за кинетичка енергија не се менува со времето. Технологијата ќе ја трошиме на безбедност наместо за минимално скратување на времето на патување. На запад каде што се градат нови супермодерни патишта ограничувањата се слични како кај нас, така да остајте тие муабети.

Сосем си во право Сале. Тоа со години веќе го потенцирам. Ама тешка работа е да се сфати зошто ограничувањата се такви какви што се.

Што тоа точно со години веќе потенцираш? Можеш на кратко, во неколку реченици, да го напишеш тоа?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4057 на: 09 Ноември 2014, 14:24:07 pm »
Да, еве баш ова ти што го кажуваш. Многу обаво кажано:

Ограничувањето треба да си остане 80 потшо равенката за кинетичка енергија не се менува со времето. Технологијата ќе ја трошиме на безбедност наместо за минимално скратување на времето на патување. На запад каде што се градат нови супермодерни патишта ограничувањата се слични како кај нас, така да остајте тие муабети.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7082
« Одговори #4058 на: 09 Ноември 2014, 14:35:28 pm »
Некогаш ви завидувам (not ;D ) како имате нерви да ситничарите ....

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #4059 на: 09 Ноември 2014, 14:47:32 pm »
Он д топик.
Купени HANKOOK I-Cept  RS W442, димензија 185/65/15 по цена од 2760 денари по гума.
Можам да кажам дека гумите се како мастика. Перверзно меки и се лепат за асфалт како мрсул...Фчера пробани и на автопат и на плетвар. Тивки, меки и одлично држење по кривини...
Останува да видиме како ке се покажат на снег, ако го има нормално...
Температуриве беа високи....

Јас ги земав истите гуми со иста димензија пред месец дена, само ги платив малку посоленко, еве една недела како ги возам и сум задоволен од нив, само треба да се почека да паднат уште температурите за  да се каже дали се добри. Вака субјективно мене ми се малку послаби во перформанси во однос на bf goodrich g force winter кои ги возев претходно две сезони (а буквално имаат исти карактеристики (бучност, потрошувачка на гориво, цена). Можеби дека станува збор за друга кола ама пак од друга страна се  скоро иста димезнија 195/65 во однос на сега 185/65. Како трет избор ми беа barum polaris3 и мислам дека таа гума е подобра и од двете :/ ама барум ќе ми бидат најверојатно избор за летни гуми место michelinot energy saver кои ги имам сега и не се ништо посебно.
Зини да ти кажу.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #4060 на: 09 Ноември 2014, 14:54:09 pm »

Со оваа реченица се она што претходно го пишуваше значи дека зимските и летните гуми, како и сите безбедносни системи ке имаат минорна улога при возењето.
Затоа при нормално управување со возилата, и при возење според патното обележување и сигнализација, сообраќајните незгоди ке бидат сведени на минимум.
И во при управување на возилото по тие правила и прописи, ТИ, filipv, јас ти гарантирам дека нема да правиш никаква разлика дали возиш Корморан или Континентал пневматици.
Единствената разлика која ке ја увидиш е доколку возиш со поголема брзина од пропишаната, било да е лето или зимо и нормално доколку не ја прилагодиш според условите на патот.
Ако има снег од 10 цм и ако имаш зимски гуми и ограничување од 120, условите на патот не дозволуваат возење со 120, него нормално многу помалку од тоа. Многу од луѓето не се придржуваат на тие работи па затоа се случува тоа што се случува.

Да, технологијата оди напред, тоа е добро, но треба малку и технологијата во главата да оди, а не да заостанува...

Додека менував гуми се изнаслушав еден куп глупости кои ги изнакажаа не само тие што работат како менувачи, туку и од луѓе дојдени да менуваат. И се запрашав дали нешто со мене не е во ред, дали навистина постојат такви луѓе со такви убедувања, или пак навистина луѓево на целава оваа достапна литература, интернет, медиуми за информирање се толку необразувани...

Неколку постови поназад членовите @djidji и @Simo - Carrier166 фино си кажаа на кое ниво беше свеста на граѓаните во бившата држава, а на кое е сега во оваа вукојебина (за жал ова што е сеа МКД само така може да се нарече).
Тоа време, таа технологија, тоа знаење.
Ова време, оваа технологија, КОЕ знаење? Мизерија.
Треба да се засрамиме од самите себеси кога станува збор за сообраќајна култура.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 805
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #4061 на: 09 Ноември 2014, 15:21:44 pm »
Te podrzuvam vo se.Toa ti e kad se seljo pokonduri.Do nekni imase samo trajal tigar i sava.Sava da kupis bese top premium.Navistina ima razlika od brend do brend no toa ne e tolku ekstremno kako sto nekoi go prikazuvaat.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4062 на: 09 Ноември 2014, 15:56:49 pm »
Te podrzuvam vo se.Toa ti e kad se seljo pokonduri.Do nekni imase samo trajal tigar i sava.Sava da kupis bese top premium.

До некни имаше само трајал, тигар и сава затоа што до некни имаше само фичо, стокец и југо.

Navistina ima razlika od brend do brend no toa ne e tolku ekstremno kako sto nekoi go prikazuvaat.

И да е 5% разлика во патот на кочење - тоа може да биде одлучувачка разлика.

И во при управување на возилото по тие правила и прописи, ТИ, filipv, јас ти гарантирам дека нема да правиш никаква разлика дали возиш Корморан или Континентал пневматици.

При нормално возење нема. Но во ненадејни, непредвидени инцидентни ситуации - разликите ќе излезат на виделина. Целата поента со добра гума е добро снаоѓање во непредвидени инцидентни ситуации. За крузинг по знаци, со цела ситуација редовна - секоја гума е и повеќе од доволно добра. Но, за панично кочење пошто некој будала ти излегол - тогаш тие 5% разлика во перформанси и тоа како излегуваат на површина.

Никогаш не тврдев дека при нормално возење ЈАС filipv ќе осетам разлика меѓу оваа или онаа гума (иако удобна гума се осеќа, а и срањето мишелин енерџи сејвер и тоа како го осеќав при секое понагло кочење итн итн...). Перформансите на гумите се објективно мерливи, така да нема што јас да правам разлика, дури и кога би можел. Небитно е. Разликата ќе ја прави метрото.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7082
« Одговори #4063 на: 09 Ноември 2014, 16:35:52 pm »
Разликата филипв не ја прават само гумите, туку и времето на реакција на педалата за кочење.
Цело време.читам како се тупи а го заборавате најважниот фактор, човечкиот. Тој не можете да го квантифицирате така лесно, секој од нас е различен. Некој не се замара со тоа дали има мал диоптер на далечина, дали е уморен итн...нит најквалитетна гума не помага во некои ситуации. Ме потетува на рекламата, "Еј, купив нова кола, сама вози, ја можам што сакам да правам, се е најдобро на неа..."
« Последно менување: 09 Ноември 2014, 16:46:07 pm AllMightyMe »

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
Одг: Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4064 на: 09 Ноември 2014, 16:52:32 pm »
Разликата филипв не ја прават само гумите, туку и времето на реакција на педалата за кочење.

Aпсолутно. Многу фактори имаат влијаније, а гумите се само еден од нив.

Цело време.читам како се тупи а го заборавате најважниот фактор, човечкиот.

Не знам за другите, ама јас не го заборавам, како што можеш да приметиш во други теми. Но, во оваа тема, зборуваме специфично за гумите: aко све друго е исто (ситуацијата, диоптерот, заморот итн...) мала разлика во перформансите на гумите може да направи одлучувачка разлика во крајниот исхот. Ова, повторувам, не важи само за гумите, но тука темата е гуми.