Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1369776 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3942
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4020 на: 08 Ноември 2014, 18:46:40 pm »
Цитат
M+S, which is also sometimes represented as M&S or M/S means the tire meets the Rubber Manufacturers Association (RMA) criteria for performance in mud and snow conditions - which is IIRC having something like at least a 37% void (tread groove) ratio. A tire with an M+S rating would be considered and marketed as an "all-season" tire. All-season and M+S are one in the same thing, not separate. Interestingly enough, a tire does not have to be tested in mud or snow conditions to get this rating, it just has to have a high enough percentage of tread grooves to qualify, so the presence of this label does not ensure performance in those conditions.

Tires actually designed, tested and certified for severe winter use will have some variation of the M and S plus a pictograph of a mountain with a snow flake in it. Tires with that symbol actually do work in real winter.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34162
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4021 на: 08 Ноември 2014, 20:38:38 pm »
Значи м+с не ја бива, а планината со снегулката ја бива :)

аман више.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #4022 на: 08 Ноември 2014, 20:41:38 pm »
Ај гуглајте уште малку. Да имав фабрика за гуми, ке ве навлечев на секој 3 месеци да си менувате гуми...
Пролет, лето, есен, зима...
Чиста работа...
Ќе си запослев некој добри филозофи да исфилозофираат едно 20 страници текст, бла бла бла, ке ги поткрепев со неколку видеа на јутуб, ке ангажирав неколку фирми да ме рекламираат и резултатот е одличен...
Кеш колку сакаш :)

Он д топик.
Купени HANKOOK I-Cept  RS W442, димензија 185/65/15 по цена од 2760 денари по гума.
Можам да кажам дека гумите се како мастика. Перверзно меки и се лепат за асфалт како мрсул...Фчера пробани и на автопат и на плетвар. Тивки, меки и одлично држење по кривини...
Останува да видиме како ке се покажат на снег, ако го има нормално...
Температуриве беа високи....
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4023 на: 08 Ноември 2014, 20:44:26 pm »
На снег ќе бидеш уште повеќе импресиониран. Јас ги возев на Поло, одлична гума. Само прашањето е колку сезони ќе биде одлична. Третата сезона следува па ќе видиме како ќе се покаже.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #4024 на: 08 Ноември 2014, 20:48:19 pm »
Зависи како ке се извозат, колку километри итн итн...За 4 сезони не верувам дека ке станат батак...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #4025 на: 08 Ноември 2014, 20:51:44 pm »
И моиве многу меки, баш мрсул. Слушаш како се лепат на мазниов асфалт. ;D
Моментално повеќе држат од претходните гуми кои беа 10mm пошироки, ама беа извозени саглам.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4026 на: 08 Ноември 2014, 20:52:44 pm »
Им се исушил ѓусот :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #4027 на: 08 Ноември 2014, 21:09:07 pm »
На Ситроенот еве седма година се возат Гудјер Вектор 5+ и уште мака немаат и у лето и у зима. Уште имаат и шара, а и не се испукани меѓу шарите или странично. Ги препорачувам, т.е. нивниот наследник Вектор Фор сизнс. Гудјер направил одличен компромис, вреди да се имаат.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7082
« Одговори #4028 на: 08 Ноември 2014, 21:18:23 pm »
И ја "мрсулавам" со Семперит Спид Грип 2 ;D

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6688
« Одговори #4029 на: 08 Ноември 2014, 21:21:06 pm »
^^
Значи сега ја позади савата ескимо S2, на неа имам само M+S oзнака, сеа тоа ни ваму, ни таму е ? Пролетна и есенска гума, ни зимска ни летна. :D

Набрзинка изгуглав некој хрватски форум, таму викаат дека S2 е олсизн а S3 чисто зимска:

http://www.forum.hr/showthread.php?t=481385

Во глобала, ја лично од савата сум онака задоволен, сепак се работи за гума од понизок ранг. За разлика од трајалот кој на малку мокро веднаш губи грип и страв ми е да поминувам по мокра површина, савата е подобра од него каде каде.
Исто и на снег, добро се понаша, кај мене имам една стрмна нагорнина, пред 2 години пробав да се качувам по таа, и идеше нагоре без да шлајфува и слично, ама застанав да не се изместам пошто е доста стрмна нагорнина.
Исто и таткоми на зајчев рид на работа еднаш на снег 10-тина сантими ја качи, без ланци, без никаков додатен товар позади во гепек за да има тежина.
Ок гума како за ефтин бренд.

Еве ја савата после 8 години, уште малце 9 година ке почнат да тераат:
Задна лева

Задна десна

Еве ги гомната на предните тркала
Предна лева

Предна десна

И пред да ме осудите, да знам дека се комплет сите за менување, ама имам објаснето што и како, кога ке дочекам ја лично да имам своја кола и сам да ја одржавам, вака нема да биде.
Сега за сега, само напред треба да стави чале мој 2 половни корморанки, зимски со околу 5 мм шара, од 2010 година, некој колега ги возел, па му ги дал за беспари, ама еве го уште ги става. Ако ги стави, баш ке видам како тие ке се однесуваат зимава и на влажен коловоз.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #4030 на: 08 Ноември 2014, 21:23:03 pm »
На Ситроенот еве седма година се возат Гудјер Вектор 5+ и уште мака немаат и у лето и у зима. Уште имаат и шара, а и не се испукани меѓу шарите или странично. Ги препорачувам, т.е. нивниот наследник Вектор Фор сизнс. Гудјер направил одличен компромис, вреди да се имаат.
Ние пред 12-13 години на стоеденот имавме vektor 3, знам во зима си немаа мака а и многу километри поминаа, така да овие сегашниве мора да се многу подобри :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #4031 на: 08 Ноември 2014, 21:30:24 pm »
Тоа е муабетот, порано сите возевме ол сизнс гуми и никој не се пожалил, важно беше само гумата да не е стара и истрошена.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4032 на: 08 Ноември 2014, 21:39:54 pm »
Порано народот не беше реално едуциран што чини а што не.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #4033 на: 08 Ноември 2014, 21:58:31 pm »
Не, порано имаше квалитет. Мислиш дека само скандинавците биле паметни или само тие имале мака, па морале да возат со "специјални" зимски гуми? Законите во Југославија беа баш према реалните потреби на државата-и тогаш имаше ауто мото ревии, не се секирај, а дека сме биле неедуцирани може само да си слушнал од некој кој што немал ни кола у животот!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43943
  • Il Moderatore
« Одговори #4034 на: 08 Ноември 2014, 22:21:14 pm »
Потпис печат и у архива! Порано имаше поасални и постручни автомобилски часописи од денешниве комерцијални избљувотини од часописи. Повеќе за автомобилизмот имам научено за време на СФРЈ отколку во последниве две три декади независност.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.