Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1369785 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43943
  • Il Moderatore
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4065 на: 09 Ноември 2014, 17:36:56 pm »
Јас заклучив дека се потребни зимски гуми, кога со 10-15км/ч на тогашното Punto 75 (2001 година ваљда беше тоа), кое по перфроманси не беше нешто многу подалеку од Југо 65, си направив штета поголема од сет 4 зимски Dunlop Wintersport.
Значи, ниту хај перф, ниту тежини ниту некакви посебни услови се создале во светов за да се „измислат“ зимски гуми. Едноставно, ние луѓето, сме станале посвесни дека се потребни различни гуми за различни услови.
Зимски гуми во нордиските земји постојат од 30-тите години на минатиот век http://www.nokiantyres.com/company/about-us/history/first-winter-tyres/ така да, самата потреба за зимски гуми постоела уште со уште со почетокот на експанзијата на автомобилската индустрија, а не кога колите станале вакви или онакви.
Нашата (македонската) свест е сега отприлика на ниво на  например, германската од пред 40 години, па сега си водиме дискусии кои пред 40 години биле разрешени во поцивилизираните земји. Тоа, воглавно  е и последица на возачката култура, која кај нас е сведена на втора или трета генерација возачи (ретко чив прадедо имал кола, па се сведува на дедо, татко и ние, или евентуално татко и ние). Здравје, нашите деца, ако бидеме ние доволно умни да им пренесеме правилни искуства, нема да размислуваат дали треба или не треба зимски гуми, туку ќе бидат во дилема да ги изберат подобрите од 100-тици модели во ценовниот ранг кој си го задале.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34162
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4066 на: 09 Ноември 2014, 17:40:39 pm »
Te podrzuvam vo se.Toa ti e kad se seljo pokonduri.Do nekni imase samo trajal tigar i sava.Sava da kupis bese top premium.Navistina ima razlika od brend do brend no toa ne e tolku ekstremno kako sto nekoi go prikazuvaat.

Да, фабричките гуми на мојот Опел Кадет од 1967-ма година се Сава гуми и истите сеуште ги имам. Толку стар моделсе што 10 минути барам слика на интернет и не можам да најдам.

Te podrzuvam vo se.Toa ti e kad se seljo pokonduri.Do nekni imase samo trajal tigar i sava.Sava da kupis bese top premium.

До некни имаше само трајал, тигар и сава затоа што до некни имаше само фичо, стокец и југо.

Navistina ima razlika od brend do brend no toa ne e tolku ekstremno kako sto nekoi go prikazuvaat.

И да е 5% разлика во патот на кочење - тоа може да биде одлучувачка разлика.

И во при управување на возилото по тие правила и прописи, ТИ, filipv, јас ти гарантирам дека нема да правиш никаква разлика дали возиш Корморан или Континентал пневматици.

При нормално возење нема. Но во ненадејни, непредвидени инцидентни ситуации - разликите ќе излезат на виделина. Целата поента со добра гума е добро снаоѓање во непредвидени инцидентни ситуации. За крузинг по знаци, со цела ситуација редовна - секоја гума е и повеќе од доволно добра. Но, за панично кочење пошто некој будала ти излегол - тогаш тие 5% разлика во перформанси и тоа како излегуваат на површина.

Никогаш не тврдев дека при нормално возење ЈАС filipv ќе осетам разлика меѓу оваа или онаа гума (иако удобна гума се осеќа, а и срањето мишелин енерџи сејвер и тоа како го осеќав при секое понагло кочење итн итн...). Перформансите на гумите се објективно мерливи, така да нема што јас да правам разлика, дури и кога би можел. Небитно е. Разликата ќе ја прави метрото.

Многу многу многу точно. Разликите меѓу Сава и Континентал се објективно мерливи и постојат. Разликата во цената се сосем оправдани дури и ако на прв поглед ие не сме свесни за тоа.

Цело време.читам како се тупи а го заборавате најважниот фактор, човечкиот. Тој не можете да го квантифицирате така лесно, секој од нас е различен. Некој не се замара со тоа дали има мал диоптер на далечина, дали е уморен итн...нит најквалитетна гума не помага во некои ситуации. Ме потетува на рекламата, "Еј, купив нова кола, сама вози, ја можам што сакам да правам, се е најдобро на неа..."

Сосем точно, но човечкиот фактор го анализираме како непроменет и идеален. Значи називот на темата е Гуми, а не човечки фактор. Земаме во предвид дека човечкиот фактор при разликата од гума до гума е непроменет и на база на тоа правиме споредба на гумите. Можеме да отвориме друга теме и да анализираме како милисекунда доцнење на човечка реакција или различен тип на човечка реакција каква разлика прави, ама тоа не се анализира во темава.

Хаха, Симо, одлично објаснување.
Во мојот случај од страна на мајка ми јас сум прво колено штоимало кола. Мајка ми нема возачка, дедо ми па ич, а прадедо ми па загинал таму некаде во кумановско против србите. Од татко ми страната па дедо ми го купил кадетот. Пред тоа имал некаков Шевролет кратко време некое ѕвериште големо што го собиарло цело црниче у него ;D

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #4067 на: 09 Ноември 2014, 17:44:27 pm »
Не знам за другите, ама јас не го заборавам, како што можеш да приметиш во други теми. Но, во оваа тема, зборуваме специфично за гумите: aко све друго е исто (ситуацијата, диоптерот, заморот итн...) мала разлика во перформансите на гумите може да направи одлучувачка разлика во крајниот исхот. Ова, повторувам, не важи само за гумите, но тука темата е гуми.

Како ти ФилипВ направи ваква грешка? ;D

Btw, има милион тестови (освен оние корумпираните) каде што се гледаат разликите во гумите при ненадејно кочење на сува и мокра подлога, ама како што кажавте и погоре, ако времето на реакција ти е како на мртов коњ, некој со тигар 165-65-13 ќе закочи пократко отколку ти со Michelin Pilot Sport Cup 225-45-18 (пример).

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4068 на: 09 Ноември 2014, 17:51:55 pm »
Toj што има рефлекси може и кинески да вози.

Ептен бош муабет се врти.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #4069 на: 09 Ноември 2014, 17:56:55 pm »
У право си, заборавив дека збориме за самите гуми, а не за целокупната ситуација.

Ете мене FilipM ме замисли со Барумот, вика дека подобро држеле од Bridgestone-от и пошто го осеќам како човек што знае што збори, ништо чудно летниот сет да ми биде тој. Цената е повеќе од одлична. И да се истрошат за 2 години, пак се исплати.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4070 на: 09 Ноември 2014, 19:51:05 pm »
Како ти ФилипВ направи ваква грешка? ;D

Ти бе мангуп нели не ме читаше? Шо е сеа ова? Не ме разочарувај вака, а баш те двоев како светол принципиелен пример.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #4071 на: 09 Ноември 2014, 20:10:10 pm »
Ми паѓаат у очи такви работи. :)
Иначе те читам, пример на една страна ќе ти прочитам една-две реченици, после тоа ме мрзи. ;D

Отсутен latko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 76
« Одговори #4072 на: 10 Ноември 2014, 10:41:03 am »
Дечки,
во саботата ставив Continental TS830 P. Фабричките на колата ми се димензија 205/60, па си ставив иста димензија, бидеќи со 205/55 ќе имав големо отстапување.
Најдобра цена понудија во Церес,
6050ден за гума (24 200 ден. тотал) 205/60R 16 после искалкулиран попуст, и вклучена монтажа и балансирање. Made in Germany, дата на производство 24/14.
Немаше многу гужва, во глобала задоволен од услугата.
Еве цена на другите модели и други продавници, можеби на некого ќе му користи информацијата:
205/55 R16
CONTINENTAL TS 850 - 5750 DEN
MICHELIN ALPIN A4 - 5950 DEN

205/60 R16
CONTINENTAL TS830 - 6050 DEN

--МотоЦентар-----------
205/55r16
Michelin alpin a5 - 6.800 den
Continental ts 850 - 6.300 den

205/60r16
Continental ts 830p - 6.700 den
Michelin alpin a4 - 7.400 den

--Пнеуматик-----------
205/55r16
Continental TS830/TS850 (T) – 5,820
Continental TS830/TS850 (H) – 6,250
Michelin Alpin A5 (T) – 6,330
Michelin Alpin A5 (H) – 6,800 denari

205/60 R16
Continental TS830 – 6,250
Michelin Alpin A5 – 6,850 denari

Поздрав.
п.с Во церес им останаа уште 4 парчиња 830ки.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7082
« Одговори #4073 на: 10 Ноември 2014, 10:50:36 am »
Одлични цени, одлични си извадил ... Со здравје да ги тркалаш :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #4074 на: 10 Ноември 2014, 10:59:16 am »
Дечки,
во саботата ставив Continental TS830 P. Фабричките на колата ми се димензија 205/60, па си ставив иста димензија, бидеќи со 205/55 ќе имав големо отстапување.
Најдобра цена понудија во Церес,
6050ден за гума (24 200 ден. тотал) 205/60R 16 после искалкулиран попуст, и вклучена монтажа и балансирање. Made in Germany, дата на производство 24/14.

Умен човек!

Со здравје да си ги возиш, и снег да видат :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5577
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #4075 на: 10 Ноември 2014, 11:05:38 am »
Latko,
Fala na info.

Ke se javam vo Ceres vednas.
Tuku mislis ke mi ja dadat istata cena za edna guma?

Btw. Zboram za TS830P 205.60.16.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен latko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 76
« Одговори #4076 на: 10 Ноември 2014, 11:25:14 am »
Фала дечки, да си купите поубај и понови   :)
@DENDE-LANCERED - Знам дека ти бараше, затоа и ги ставив цениве.
Им беа останати уште 4 гуми 830ки, јас кога си одев, така да можно е да мрчат ако треба само една да земеш.
Најубаво јави се и прашај ги, можеби и ќе се согласат. Втора опција, во пнеуматик, за 200 денари се разлика, не е многу.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5577
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #4077 на: 10 Ноември 2014, 11:40:14 am »
Fala druze.
I mene me plasi istoto.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #4078 на: 10 Ноември 2014, 11:44:21 am »
У право си, заборавив дека збориме за самите гуми, а не за целокупната ситуација.

Ете мене FilipM ме замисли со Барумот, вика дека подобро држеле од Bridgestone-от и пошто го осеќам како човек што знае што збори, ништо чудно летниот сет да ми биде тој. Цената е повеќе од одлична. И да се истрошат за 2 години, пак се исплати.

За на јавен пат, нашите патишта и нашето возење се подобри...можеби кога и Bridgestone-от би биле малку понови, на Nordschleife ќе скинам две-три секунди...но не возиме на Nordschleife нели ;D

Секако и разликата во цена е неспоредлива - 95 еур по гума ги платив Барумот, 258 еур беше Bridgestone, да ми ги даделе за 160, постара дата...лол

Следната сезона купувам уште две Барум...а ако успеам некако овој зимски сет со 16ки бандаши и 195/55/16 гуми, 7мм шарка (Nokian WR D3) да го дадам, ќе купам 15ки челични со Барум Поларис 3  :)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен ScarfaceMkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 196
« Одговори #4079 на: 10 Ноември 2014, 12:22:57 pm »
Секако и разликата во цена е неспоредлива - 95 еур по гума ги платив Барумот

За што димензија е ценава?