Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
мене некако пологично ми изгледа дека ако ги напумпаш помалце -1,-2 бари ќе има подобар грип и ќе лепи повеќе отколку да ги напумпаш + 1,2,моментално ми се исто напумпани според пропишаното.
- 2 бари нема никаква смисла дури и на моите гуми кои се пумпаат на 2.7 бари
Зимските гуми се пумпаат на малку поголем притисок затоа што притисокот со ладењето опаѓа.Со снижувањето на температурата, според геј-лисаков закон, се снижува притисокот, па затоа однапред се компензира, за крајниот притисок да биде како пропишаниот (воздухот кој излегува од компресорот НЕ Е студен, тој допрва ќе се лади во гумата).Значи, таргетниот притисок треба да е ИСТ и зимо и лете.
Цитат: filipv на 11 Декември 2012, 13:14:28 pmЗимските гуми се пумпаат на малку поголем притисок затоа што притисокот со ладењето опаѓа.Со снижувањето на температурата, според геј-лисаков закон, се снижува притисокот, па затоа однапред се компензира, за крајниот притисок да биде како пропишаниот (воздухот кој излегува од компресорот НЕ Е студен, тој допрва ќе се лади во гумата).Значи, таргетниот притисок треба да е ИСТ и зимо и лете.http://www.tirerack.com/winter/tech/techpage.jsp?techid=168