Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1366963 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4200 на: 16 Ноември 2014, 20:06:44 pm »
...што е многу глупа идеја.
Во град не треба зимски гуми пошто што е град, пичкин дим. Не трчаат пешаци во секој момент и секаде, сите возачи се културни австријци и се однесуваат максимално предвидливо, нема толку пешачки премини колку што има на аутопут, а Подвожњак, водњанска, железара и пар други ептен прометни места со лош асфалт, вечно мокри и узбрди едноставно можеме да ги премолчиме. И баш најнеопходната работа наутро кога ќе се дотерам за на работа е да местам ланци на тркалата кога надвор е -15.

Па да му се серам, кога работев во Сеавус, има една длапка како канал и некое растојание од 15 метра, малку растапкан снег имаше и цела фирма закасни пола саат на работа. Како прв пат снег да виделе во животот. Џабе нови коли, цабе континенталки кога се утка-бардак за во зима. На пола возила после тоа браниците беа испогребани и вратите нагмечени.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29797
    • CARclub.mk
« Одговори #4201 на: 16 Ноември 2014, 20:17:29 pm »
more mile dzontra citaj ebate belja
letna guma i lanci za vo GRAD ili NASELENO MESTO
zimska guma NADVOR...

Глупост. Можеби е таков законот, ама не значи дека така треба. Зимските гуми ти го прават возењето низ град значително полесно, а на снег и кашавица значително побезбедно. Од ѓутуре ќе кажам дека  95% од глупостите на снег се случуваат во град.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5782
« Одговори #4202 на: 16 Ноември 2014, 20:21:22 pm »
Toa sve vo red ali zakonot taka nalaga da vo grad ti bide dozvoleno da vozis so letna guma so nad 4mm sara ali da nosis zimska oprema vo bagaz.
Aj da sakas da trknes ednas nadvor od skopje so praime posle kje treba zimski gumi da kupuvas samo da otides do tetovo ili so znam stip..
Nekoj raboti i mene ne mi se jasni  mi zvucat glupavo ali toa e ..
Da me prasa nekoj mene se znae zimno vreme ZIMSKI gumi,lanci,lopatce obavezno vo gjepek da imas pa dali u grad ili nadvor toa da bide zadolzitelno..

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4203 на: 16 Ноември 2014, 20:25:04 pm »
Многу јасно. Законот е толку глуп што може да добие нобелова награда за глупост... исто како и законот за ДДВ, персонален данок, готовински плаќања и многу други.
Едно не ми е јасно нека ми одговори некој (не дека може или ќе смени нешто): и покрај тоа што е очигледно и докажано во пракса (еден од поглавните начела во правото) колку е законот утнат и неприменлив, зошто сеуште е на сила? Тој шпто го предложил и тие што го гласале најдобро ќе биде масовно да се самоубијат.... за доброто на сите.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #4204 на: 16 Ноември 2014, 20:27:27 pm »
Амин!

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #4205 на: 16 Ноември 2014, 20:33:32 pm »
toa baraj od nekoj ekonomist da ti objasni  za zakonite..
Jas baram nekoj dami objasni denovive se informirav okolu cenite za gumi e sega bidejki nesum mnogu finansiski mojken da  kupuvam zimski,letni i dagi saltam sekoj 6 meseci nataka navaka se  koncentriram na gumi za site sezoni..
Ajde nekoj poupaten i informiran dami objasni
1-Dali e podobro da zemam gumi za site sezoni bidejki so cena se za nijansa poskapi od zimskite
2-Dali osven u zimo se dobri i za vo leto zmaci okolu voznite svojstva bidejki leto asvaltot e +40
3-Primetiv na nekoj prodavnici deka gumata za site sezoni  e pola sara zimska pola sara letna i koja oznaka treba da nosi ?
4-preporaka na marka na guma samo zemete vo obzir deka se raboti za punto 175-65-14 koe se vozi pretezno vo grad normalna penzionerska voznja i cat pat do veles isto normalna voznja kolku pisue znak tolku vozam

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20144
« Одговори #4206 на: 16 Ноември 2014, 20:35:59 pm »
Купи си половни зимски.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6865
  • Бенве сие бенве
« Одговори #4207 на: 16 Ноември 2014, 20:58:04 pm »
Kupi si 14ki nexen za 8000den, poarni se od bilo koi polovni.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20144
« Одговори #4208 на: 16 Ноември 2014, 20:58:38 pm »
What he said.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #4209 на: 16 Ноември 2014, 21:07:13 pm »
polovni se od 5000-6000 denari + kje daes za montaza i balansiranje pari ete uste 700 denari nekade a novi se 8500-9000-10000 denari so gratis montaza
Neznam tie NEXEN sto gumi se nesum sretnal do sega

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #4210 на: 16 Ноември 2014, 21:10:56 pm »
Ајде да повториме уште еднаш:

Правилник за задолжителна опрема во возилата:

Цитат
Зимска опрема

Како  зимска  опрема  на моторни    возила   со  најголема дозволена  маса која   не надминува 3.500 kg се подразбира:

– зимски пневматици на сите   тркала, со минимална длабочината на шарите на слојот што гази по обем и широчина, од четири mm.

– пневматици со летен профил на сите тркала со длабочината на шарите на слојот што гази по обем и широчина, со минимум од најмалку четири mm. ако возилото во приборот има синџири  за  снег со   адекватна големина   за погонските   тркала или  други соодветни помагала.

Закон за безбедност  на сообраќајот на патиштата чл. 404:

Цитат
Член 404
(1) Моторните возила и работните машини кога учествуваат во сообраќај
на пат надвор од населено место, во периодот од 15 ноември до 15
март задолжително треба да поседуваат пропишана зимска опрема.
(2) Униформираниот полициски службеник ќе нареди на возач
да го прекине натамошното движење на возилото, ако не постапи
според сообраќајниот знак за задолжително носење и употреба на
зимска опрема, согласно со ставот (1) на овој член.
(3) Униформиран полициски службеник може да нареди возачот да
го прекине натамошното движење и кога не постои сообраќаен знак за
задолжително носење на зимска опрема, ако зимските услови на патот не
овозможуваат непречено и безбедно одвивање на сообраќајот, односно
задолжително да ја постави на возилото зимската опрема.
(4) Глоба во износ од 15 евра во денарска противвредност,во мандатна
постапка, согласно со одредбите на овој закон, ќе му се изрече на возачот
кој постапува спротивно на одредбата од ставот (1) на овој член.

Значи, задолжителна зимска опрема за возила кои учествуваат во сообраќај НАДВОР ОД НАСЕЛЕНО МЕСТО. Точка. Во град, не е задолжително да се поседува ниту ланци, ниту зимски гуми.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4211 на: 16 Ноември 2014, 21:32:58 pm »
Сума сумарум зимски гуми не се задолжителни во ниту еден случај.
Алал вера на полицаецот што ќе го натера toni.de да застане а камо ли да намести ланци.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #4212 на: 16 Ноември 2014, 21:35:08 pm »
Сума сумарум зимски гуми не се задолжителни во ниту еден случај.

Точно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3185
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #4213 на: 16 Ноември 2014, 21:36:10 pm »
– пневматици со летен профил на сите тркала со длабочината на шарите на слојот што гази по обем и широчина, со минимум од најмалку четири mm. ако возилото во приборот има синџири  за  снег со   адекватна големина   за погонските   тркала или  други соодветни помагала. ;D ;D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #4214 на: 16 Ноември 2014, 21:39:09 pm »
Значи, задолжителна зимска опрема за возила кои учествуваат во сообраќај НАДВОР ОД НАСЕЛЕНО МЕСТО. Точка. Во град, не е задолжително да се поседува ниту ланци, ниту зимски гуми.

Нешто да не се збуни?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.