Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1666019 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3075 на: 10 Ноември 2013, 18:23:20 pm »
За тие што имаат есп мора задолжително да имаат исти гуми!

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #3076 на: 11 Ноември 2013, 00:28:31 am »
По осовина или сите четири? Ако е за сите четири, посочи ми некој текст од нет зошто би било така? До сега имам сретнато дека по оска треба да бидат идентични, но предни со задни може да бидат различни. Без разлика дали е есп или не.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zookisk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 25
« Одговори #3077 на: 12 Ноември 2013, 01:04:17 am »
Види сутуација типично Скопска

Си возам зимно време по познативе булевари, јас најчесто по Партизанска од Ѓ.П. Убав сончев ден, сува улица, терам 55-60 никаде не брзам, кај Макпетрол бензинската влегувам во лентат за лево, и наеднаш гледам таа е целосно замрзната. Почнувам веднаш да кочам (немам абс), не мозжам да се вратам во другата лента веќеима коли и испеавам да се најдам насред раскрсница кога мене ми е црвено.

Наградно прашање во тие 4 секундиу стрес: Колку чинат зимски гуми?

Сакаш да кажеш дека со зимски гуми би закочил на замрзнат пат ????

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #3078 на: 12 Ноември 2013, 01:17:59 am »
Да, секако.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #3079 на: 12 Ноември 2013, 10:02:37 am »
Ме потсетивте... првата година кога ги купив зимските Континенталки, уште топли беа од фабрика :) и нормално првиот снег се качив на Водно. Немаше проблем, се искачував од кај Нерези, па од околу дојдов до раскрницата со главната улица (кај паркингот горе на Средно Водно). Таму беше замрзната целата улица, а благ успон е онака. ОК си викам, што се не поминав претходно, нели, возев по неразгазен снег, длабок снег, високи угорници со кривини... без скоро никаков проблем. Си викам гумиве лудница, како не сум возел до сега со зимски гуми ??? И таман чекав на раскрсницата (стоев во место) да се расчисти гужвата - кога почна колата сама од себе да лизга прво настрана, си викам отидов ја у дупка :) Тргнав некако едвај нанапред, ама од колите немав каде и морав пак да застанам. Како стојам во место колата ми се лизга и ме врти како балерина во круг. Боже викам, што сум бил глуп, кои гуми ќе те спасат на мраз-само со шајки :D Се искачив едвај на раскрсницата и требаше да влезам во колоната. Ма какво влегување... ме држат тројца од возачката страна да не ми лизне колата на спротивната лента да не ги удрам тие што се искачуваа. Ај што ме држеа од страна, ме држеа и од напред да го заустават возилото да не го учукам тој пред мене, а бе фешта беше ;D Немој да мислите дека само јас лизгав, лизгаа сите на тој дел, кој повеќе кој помалку, ама на мраз не ви помага ништо (и тоа ни со стоење у место на блага нерамнина). Не дај Боже да се најде човек во возење и да не знае дека на некој таков дел е сув мраз и да мора да кочи - само Господ нека му е на помош!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3080 на: 12 Ноември 2013, 10:11:14 am »
Патот на кочење ќе е барем 50% помал со зимски гуми отколку со летни, при кочење на лед. Пробајте.

Мислам дека е јасно дека колата нема да се вкопа во место, ама ќе застане.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #3081 на: 12 Ноември 2013, 10:16:26 am »
Јас не знам зошто некој се сомнева во кочење на мраз со зимски гуми (вс летни)?

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #3082 на: 12 Ноември 2013, 12:10:15 pm »
Освен Мултибренд на кое друго место можам да најдам Семперит гуми низ Скопје ?
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3083 на: 12 Ноември 2013, 12:12:53 pm »
http://euroguma.com.mk

Барај го чика Ристе..

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #3084 на: 12 Ноември 2013, 12:15:31 pm »
Само што се јавив таму пред да видам и тука :) Имаат Семперит тука и доста услужлив беше дечкото, е сега како за беља уште 4 има само. Барумот се потрошиле но секако според тестовите што ги гледав повеќе сум за Семперитот.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3085 на: 12 Ноември 2013, 12:22:03 pm »
Што и да земеш нема да згрешиш.

Отсутен Lo17

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
« Одговори #3086 на: 12 Ноември 2013, 12:23:46 pm »
Mnogu go iskacile cenata na Semperit-ot, po akcijata 3+1( kako mnogu drugi uvoznici). Sum prasuval za ceni pred toa akcija i gumive bile po 1000-1500MKD poevtini.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3087 на: 12 Ноември 2013, 12:51:45 pm »
Патот на кочење ќе е барем 50% помал со зимски гуми отколку со летни, при кочење на лед. Пробајте.

Точно така,има разлика.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #3088 на: 12 Ноември 2013, 15:12:02 pm »

Точно така,има разлика.
Работата е што до пред десетина години зимските гуми не беа со толку добри перформанси како сега и затоа се сите предрасуди, во последните десетина години зимските гуми се во постајано усовршување, и полека но сигурно ги истиснуваат гумите за сите сезони, затоа што од година во година имаат се подобри перформанси. Зимската гума има далеку подобри перформанси и контакт со подлогата отколку летната, зборувам за зимски период кога температурата е пониска од 10 степени без разлика дали има снег или мраз. За сите скептици да знаат дека контактот со подлогата и возилото се остварува преку гумите, ако немаш соодветни гуми немаш контрола врз возилото

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3089 на: 12 Ноември 2013, 15:46:36 pm »

Незнам каде тргнал дечково да објаснува за зимски гуми на снег, носејќи старки. Сепак тестот е одличен.