Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1666228 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3090 на: 12 Ноември 2013, 15:56:11 pm »
Само што се јавив таму пред да видам и тука :) Имаат Семперит тука и доста услужлив беше дечкото, е сега како за беља уште 4 има само. Барумот се потрошиле но секако според тестовите што ги гледав повеќе сум за Семперитот.

Na tvojata kola greota e da stavas guma koja ne e Miselin ! Na takva lepotica se znae samo najdobrata i najkvalitetnata guma. 35XXX EUR kola se vozi so 200-300 EUR guma. Greota e drugo stvarno.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #3091 на: 12 Ноември 2013, 17:06:13 pm »
Исто така за тестот на Адак гледам и Фајрстон Винтерхок 3 што е одлично оценета и се наоѓа на одличното 3то место. Цената им е за само 100ден од гума повисока од Семперитот така да можно е и Фајрстон да биде. http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2013_winterreifen_test_185_60_R15.aspx?ComponentId=185944&SourcePageId=31821

Бугар, овие гуми не се за мојата кола, ама и да се никогаш нема да ставам Мишелин, оти гледаш на тестот погоре дека Мишелинот не е ништо подобар од Фајрстонот и Семперитот а е 2 пати поскап.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Lo17

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
« Одговори #3092 на: 12 Ноември 2013, 17:48:35 pm »
Исто така за тестот на Адак гледам и Фајрстон Винтерхок 3 што е одлично оценета и се наоѓа на одличното 3то место. Цената им е за само 100ден од гума повисока од Семперитот така да можно е и Фајрстон да биде. http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2013_winterreifen_test_185_60_R15.aspx?ComponentId=185944&SourcePageId=31821

Бугар, овие гуми не се за мојата кола, ама и да се никогаш нема да ставам Мишелин, оти гледаш на тестот погоре дека Мишелинот не е ништо подобар од Фајрстонот и Семперитот а е 2 пати поскап.
Sase jas od lani imam Michelin na Audi-to, izvonredna guma. Vo Mercedesot sega se staveni Continental, mislam deka e pomeka i potivka guma od Michelinot(ama se zboruva za Continental). Za premium koli samo ovie brendovi :)

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #3093 на: 12 Ноември 2013, 17:54:45 pm »
Незнам зошто толку да се форсира премиум брендот ако на тестот и друга гума се покаже дека е во ранг со премиум производителите на гуми. Јас возам на Аудит летни Конти СК5, а зимски Ханкук W310 и сум презадоволен и од двата пара. Свесен сум дека Конти ТС850 за зимски се најдобри но цената им е х2 а на снег каде што е најголема разликата колата ја возам 5-6 пати годишно и досега сум немал проблеми. За летни земав СК5 зошто сакам да возам побрзо а и ги добив по добра цена. Гумите што сега ќе ги зимам се инаку за Сеат Ибица СЦ 6Ј 1.4 16в 85кс.

Инаку на форумов веќе незгодно ми стана да прашам за нешто различно од најскапото. Ни за гуми, ни за кочници ни за сервиси одма сум нападнат како може на Ауди да ставам нешто поефтино од најскапото :) :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #3094 на: 12 Ноември 2013, 18:01:59 pm »
Cim ti e jasno koi se najdobri izborot ostanuva na tebe. Za svoe vozilo jas bi Konti, no ako sega kupuvam budzet guma za drugata kola bi bila Hankuk verokatno.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3095 на: 12 Ноември 2013, 20:32:58 pm »
По осовина или сите четири? Ако е за сите четири, посочи ми некој текст од нет зошто би било така? До сега имам сретнато дека по оска треба да бидат идентични, но предни со задни може да бидат различни. Без разлика дали е есп или не.

Ова го прочитав во упатство кое иде со возилото.

Сигурно го има и кај тебе прочитај.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #3096 на: 12 Ноември 2013, 23:09:55 pm »
По осовина или сите четири? Ако е за сите четири, посочи ми некој текст од нет зошто би било така? До сега имам сретнато дека по оска треба да бидат идентични, но предни со задни може да бидат различни. Без разлика дали е есп или не.

Ова го прочитав во упатство кое иде со возилото.

Сигурно го има и кај тебе прочитај.

Така е! И кај мене го пишува тоа во делот за VDC.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3153
« Одговори #3097 на: 12 Ноември 2013, 23:23:57 pm »
Сакаш да кажеш дека со зимски гуми би закочил на замрзнат пат ????

Би, ама за колку време (читај колкава далечина).

Кога би морал да бирам меѓу било каков влажен пат (влажен, кашкаица, низок снег, висок снег) и мраз би бирал првото. Во било која ситуација.

Доколку има само мраз би се свртел и би се вратил. Или флејмтроверот у рака и чисти пат.

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 527
« Одговори #3098 на: 14 Ноември 2013, 04:01:47 am »
Дечки, има некој попуст на зимски гуми кај вас Скопје ? Проверено на едно место ( толку ми остана време ) за Nokian WR D3 - 85 евра парче. Таман е или височка е ценава ? Патем од муабетот од прошлата зима на истава тема, многу пофалби имаше за Dunlop SP Winter Sport 3D, а на годинешниов тест од Adac, нова данлоп гума е тестирана. Која е цена за Данлопот да не знае некој ?

ЕDIT : Да напоменам се работи за 195/65/15
« Последно менување: 14 Ноември 2013, 04:20:51 am Ученик »

Отсутен martinmax

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 168
« Одговори #3099 на: 14 Ноември 2013, 20:19:35 pm »
ај некој поупатен , имам all season гуми е сеа како ќе ми ги рачуна џандарот како летни или зимски ? Се на се ќе ми требаат ли ланци да набавувам или не ? :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #3100 на: 14 Ноември 2013, 20:21:04 pm »
ај некој поупатен , имам all season гуми е сеа како ќе ми ги рачуна џандарот како летни или зимски ? Се на се ќе ми требаат ли ланци да набавувам или не ? :)

има сликичка со планина и снегулка на нив?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #3101 на: 14 Ноември 2013, 20:27:27 pm »
Треба да има ако се all season.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #3102 на: 14 Ноември 2013, 23:32:23 pm »
Платени денеска Фајрстонот, стасаа и бандажите кој не беа баш чисти па да не се акам со стругање и глупости ги однесов на пескарење зошто најсигурно е така а не е скапо. За викендов ќе ги офарбам со прајмер и црн спреј, и во понеделник Ибицата цакум пакум со зимски гуми.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3103 на: 14 Ноември 2013, 23:36:47 pm »
Koлку пари за пескарење?

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #3104 на: 15 Ноември 2013, 00:01:41 am »
300 денари од бандаш, 15ки се во прашање.