Е за што е тоа погор @Bender ако не за уживање? 
Инаку, со мој буџет, здравј една 2-3 кабинска едрилица со 6 лежаи, ме повќе од 100-тина кс моторче дизелче , до кај 12 метри, Ц лиценца за скипер и да си терам одморчичи по бреговите на медитеранот..... До тогаш, наем на едрилица со скипер ќе брка работа 
Сакав да кажам не е за уживање за тој што ја поседува и управува, еве и во автомобилизмот за да уживаш во вожњата купуваш или спортист или купе или лимузина, со комбе или автобус не сум сретнал некој да ужива во вожњата, башка ако ти е за да собереш цела фамилија алтернатива од едрилиците се катамараните/тримараните. Во принцип што поголема е, тоа потешко да влезеш во плитки води, помали пристаништа и поскапа е за оддржување, предноста е што си побезбеден на отворено море/океани и реално ова е уживање со луксуз. Jeanneau, Bavaria, Elan и Beneteau прават солидни за аматерска употреба и не повеќе од 10 години стара се наоѓа за 5-70.000 евра со 2/3 спални. За парите Elan 5GT највеќе мерак ми прави, но тоа некад кога Солунското поле ќе си го вратиме

Инаку Хрватска е топ дестинација во Европа за крузање, медитеранска храна, евтин Европски стандард, мирно море а сепак ветровито, големи архипелази од острови и полуострови, по форумиве за марина за чилање е дури и топ 3 дестинации во светот. На фб ми се појавуваа некои Late Deal за средина на август, 10/12 метарска на Jeanneau SunOdyssey за некои 950еур 7 дена, со сите трошоци (бензин, храна, транспорт до таму) без авансот не верувам да фати повеќе од 1500еур, подели на 6 луѓе = 250еур од човек за 7 дена, поефтино него хотел

Да така, за да не забегуваме со офф-топик, ете ви идеја за следно лето одмор. Во мај месец е првиот рок за земање лиценца и нешо наслушнав дека се спремало од годинава или следната дури и на Матка да се зема практичниот дел, што е голема олеснителна околност.