Автор Тема: Пловила (чамци, глисери, јахти, едрилици бродови...)  (Прочитано 18329 пати)

Отсутен Bender

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 98
  • GSM Servicer
    • Search Girls from your city for night
Убавини, браво.... Да се замисли човек да си купи чамец/кајак и да ужива.
Па иако е форум за автомобилизам, се мислам да отвориме една тема за моторни возила на вода т.е. глисери, чамци, скутери и бродови/едрилици. И кај нив ги има во целост истите карактеристики како кај автомобили и мотори за оддржување, проценка при купување на ново или на старо и да бидеме повеќе информирани од поискусните ние што планираме допрва да влеземе во светот на Марината.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: Пловила (чамци, глисери, јахти, едрилици бродови...)
« Одговори #1 на: 15 Септември 2018, 13:18:14 pm »
Слободно отвори тема. Како што има за мотори. Ако имаш за пишување терај одма.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2 на: 15 Септември 2018, 14:17:05 pm »
Може, да.

Јас вчера гледав на лукс тв јахти.
Планирам до петок пак да гледам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #3 на: 15 Септември 2018, 14:19:36 pm »
Отварај, не се мисли.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20210
« Одговори #4 на: 15 Септември 2018, 14:21:23 pm »
Да сум милионер, пак не би купил брод.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5 на: 15 Септември 2018, 14:22:37 pm »
Кој зборува за брод, зборуваме за вакво нешто:

Може некој сака и брод, ама брод е за бизнис, јахта е за уживање.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bender

• Јуниор
  • **
  • GSM Servicer
« Одговори #6 на: 15 Септември 2018, 14:34:37 pm »
Ова погоре не би рекол дека е за уживање, за да ти дадат дозвола да пловиш со него најмалку 2 скипери и персонал за оддржување ќе ти треба + рентање за 7 дена во зависност од потребите на клиентот и локацијата каде што се наоѓа едрилицава може да биде од 70 до 200.000еур.

Кога веќе сакаме да разработиме тема за марина, под аматерско пловење правиме муабет за гумењаци од 4-7 метри, до 200 коња максимум, за едрилици од 9 до 17 метри и реално пристапни цени каде на ново Beneteau се наоѓа за 120/30.000еур http://www.beneteau.com/en/oceanis/oceanis-351 и одржувањето за истата за кое повеќето луѓе се во заблуда е смешно, 800 еур доколку ти е пријавена на Охридска капетанија, 1400еур во Грција/Бугарија/Турција (ама треба Еу пасош). Иако имам пријатели кои не им правеле проблем со Охридска регистрација да си ја пловат сезонски, пристанишните такси во повеќето градови на Грција се со реална цена - приватното на Кавала е 800еур годишно со осигурување, додека комерцијалното е бесплатно. За нас не е исплтливо затоа што дури и да имаш апартман/куќа на море треба да си земеш барем едно 10 недели во годината за да и го удриш меракот, во спротивно поисплатливо е да ренташ или веќе ако си ја купил да заработуваш од неа и да ја ренташ :) Грубо сумите се движат 1400 до 2500еур за 7 дена рент. Глисерите од 4-50еур за 30 коња кои можете да ги возите без лиценца, до 120-150еур 7-90коња за кои треба лиценца и кај нас се добива за 30еур со важност од 5 години и важи за цела Европа.

Кај нас освен Хонда/Макпетрол и Скендеровски немам сретнатно некој друг што професионално се занимава со продажба на глисери и мотори за истите, додека за да увезете грубо ви е 30% од сумата давачки кон државата.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7 на: 15 Септември 2018, 15:05:57 pm »
Е за што е тоа погор @Bender  ако не за уживање? ;)
Инаку, со мој буџет, здравј една 2-3 кабинска едрилица со  6 лежаи, ме повќе од 100-тина кс моторче дизелче , до кај 12 метри, Ц лиценца за скипер и да си терам одморчичи по бреговите на медитеранот..... До тогаш, наем на едрилица со скипер ќе брка работа :)

Отсутен Bender

• Јуниор
  • **
  • GSM Servicer
« Одговори #8 на: 15 Септември 2018, 18:33:25 pm »
Е за што е тоа погор @Bender  ако не за уживање? ;)
Инаку, со мој буџет, здравј една 2-3 кабинска едрилица со  6 лежаи, ме повќе од 100-тина кс моторче дизелче , до кај 12 метри, Ц лиценца за скипер и да си терам одморчичи по бреговите на медитеранот..... До тогаш, наем на едрилица со скипер ќе брка работа :)

Сакав да кажам не е за уживање за тој што ја поседува и управува, еве и во автомобилизмот за да уживаш во вожњата купуваш или спортист или купе или лимузина, со комбе или автобус не сум сретнал некој да ужива во вожњата, башка ако ти е за да собереш цела фамилија алтернатива од едрилиците се катамараните/тримараните. Во принцип што поголема е, тоа потешко да влезеш во плитки води, помали пристаништа и поскапа е за оддржување, предноста е што си побезбеден на отворено море/океани и реално ова е уживање со луксуз. Jeanneau, Bavaria, Elan и Beneteau прават солидни за аматерска употреба и не повеќе од 10 години стара се наоѓа за 5-70.000 евра со 2/3 спални. За парите Elan 5GT највеќе мерак ми прави, но тоа некад кога Солунското поле ќе си го вратиме :D

Инаку Хрватска е топ дестинација во Европа за крузање, медитеранска храна, евтин Европски стандард, мирно море а сепак ветровито, големи архипелази од острови и полуострови, по форумиве за марина за чилање е дури и топ 3 дестинации во светот. На фб ми се појавуваа некои Late Deal за средина на август, 10/12 метарска на Jeanneau SunOdyssey за некои 950еур 7 дена, со сите трошоци (бензин, храна, транспорт до таму) без авансот не верувам да фати повеќе од 1500еур, подели на 6 луѓе = 250еур од човек за 7 дена, поефтино него хотел :)

Да така, за да не забегуваме со офф-топик, ете ви идеја за следно лето одмор. Во мај месец е првиот рок за земање лиценца и нешо наслушнав дека се спремало од годинава или следната дури и на Матка да се зема практичниот дел, што е голема олеснителна околност.
« Последно менување: 15 Септември 2018, 18:41:48 pm Bender »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9 на: 15 Септември 2018, 18:43:49 pm »
А бе не заебаај, она горе не е автобус ;) Јес да е големо, ама заради луксузот е големо. Не собира многу луѓе :)

Во Сплит, имаше усидрено имаше неколку (4) луксузни јахти, Една од нив беше Mogambo, 74 метри, чудовиште. Но за 12 гости. Не собира многу, али не се устручаваат ;) Секако, опслужена е од 20член персонал.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #10 на: 15 Септември 2018, 18:46:37 pm »
Јас имам Маестрал 9 со Томос 4.5, не знам у која класа спаѓа, дали у јахти или у глисери...

Него ми треба ли некоја дозвола да го пуштам у Охридско ? Иначе не е отворен 25-6 години, ако е уште читав.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11 на: 15 Септември 2018, 18:49:42 pm »

Да така, за да не забегуваме со офф-топик, ете ви идеја за следно лето одмор. Во мај месец е првиот рок за земање лиценца и нешо наслушнав дека се спремало од годинава или следната дури и на Матка да се зема практичниот дел, што е голема олеснителна околност.

За жал, нашие дозволи за управување со пловни објекти, не се признати по морските широчини. Скипер Б лиценца во Сплит е некаде околу 600-800е, во Грција е нешто поскапо. Треба да се праша Црна Гора како е.. Б лиценца е доволно за да возиш пловило со над 35кс, и не знам колку километри од брег беше, ама доволно за цепаш по островите низ хрватска и грција..

Отсутен Bender

• Јуниор
  • **
  • GSM Servicer
« Одговори #12 на: 16 Септември 2018, 21:33:09 pm »
Не собира многу, но е со 20 член екипаж :)

Ова со дека важи нашава лиценца, проверено за глисери и едрилици до 17 метри во Грција и Италија само, мои блиски пријатели имаат рентано и не им правеле проблеми.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13 на: 16 Септември 2018, 21:36:03 pm »
Во Грција до 35кс и 5-6 метри чамец не ти треба ништо.. Само паричка :) Топ се грците за тоа :)

Отсутен Bender

• Јуниор
  • **
  • GSM Servicer
« Одговори #14 на: 16 Септември 2018, 21:55:26 pm »

Според мене, меѓу најискусните македонци за овие прашања