Автор Тема: Форд Фокус 2009, проблем на прво палење  (Прочитано 5557 пати)

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 421
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
Форд Фокус 2009, проблем на прво палење
« на: 30 Август 2018, 09:02:33 am »
Момци здраво,

Ми треба Ваше мислење околу проблемов кој што го имам од неодамна.
На прво палење од сабајле, колата нормално си пали и по 3-4 сек моторот почнува да се гуши, паѓаат обртаите, како да сака да се изгаси, така едно 3-4 сек и понатаму моторот продолжува нормално да си функционира.
Интересно е што ова го јавува само на прво палење на сабајле. Потоа одам на работа, колата стои минимум 8 саати, следното палење нема никаков проблем.
Станува збор за 1,4 мотор со инсталиран плински уред од Плимонт. Возилото на плин има поминато веќе 60 К км и досега сум немал никаков проблем.

Опинианс ар велкам :)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5456
Одг: Форд Фокус 2009, проблем на прво палење
« Одговори #1 на: 30 Август 2018, 09:13:25 am »
Ист проблем имав на реното го решив со чистење на клапната со спреј, Wurth throttle body со пола спреј завршив работа
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #2 на: 30 Август 2018, 09:29:58 am »
OK благодарам владич :)
Јас пак како да читав некој што имаше ист ваков проблем, дека била изместена плинската мапа па таа можело да направи проблем, па пред да ја носам во плимонт реков да видам искуства од клабериве :)

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 762
« Одговори #3 на: 30 Август 2018, 09:55:56 am »
Изместена бензинска мапа, не плинска. Дур не загрее до одредена температура колата работи на бензин, па после префрла.

Чаре? Вози ја некое време само на бензин да се искалибрираат вредностите ко што треба. И најбитно, не менувај делови без потреба.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #4 на: 30 Август 2018, 10:17:06 am »
Не е малку чудно што само на прво палење зеза?

Ако е до мапите, нели треба и потоа да зеза?
Таков е случајот кај колега со астрата.

Во секој случај ништо не кошта да проба само на бензин, пред да алува по сервиси, чисто за статистика

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #5 на: 30 Август 2018, 10:28:51 am »
Она што кажа @IdeuX , + она што кажа @vladic3110  - лек беспари ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен loskovski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #6 на: 30 Август 2018, 10:47:21 am »
Jas go imav istiot problem na ford fiesta 1.3 benzin so plin isto taka montiran vo Plimont. Samo na prvo palenje sabajle mi trokirase i gasese kolata ponekogas.

Ja odnesov vo ford i mi smenija nekoj si senzor neznam za sto tocno bese i kolata si rabotese normalno. Plativ okolu 4000 denari. Ispadna deka pri montaza na plinot povlekle nekoja zica od nekoj senzor i go ostetile i zatoa se slucuvalo toa.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5003
  • The Spartan General
« Одговори #7 на: 30 Август 2018, 11:48:33 am »
Другар, кога последен пат имаш менувано свеќици?
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #8 на: 30 Август 2018, 15:49:35 pm »
Пред 10,000 км се сменети свеќици.
Ќе пробам со чистење на клапната и ќе ја повозам едно 40 км на бензин, па ќе ви кажам дали се оправила или не :)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17443
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9 на: 30 Август 2018, 15:54:14 pm »
Пред 10,000 км се сменети свеќици.
Ќе пробам со чистење на клапната и ќе ја повозам едно 40 км на бензин, па ќе ви кажам дали се оправила или не :)

Не знам како реагираат поновите возила, ама додека ја чистиш клапната, откачи клема, тоа би требало да значи и ресетирање на бензинската мапа...

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5456
« Одговори #10 на: 30 Август 2018, 21:07:21 pm »
Ако е електрична клапната мора на запалена кола да се шприца со гас давање, после тоа вади ставај клеми.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 605
  • Сузуки Витариче
« Одговори #11 на: 30 Август 2018, 21:15:50 pm »
Момци здраво,

На прво палење од сабајле, колата нормално си пали и по 3-4 сек моторот почнува да се гуши, паѓаат обртаите, како да сака да се изгаси, така едно 3-4 сек и понатаму моторот продолжува нормално да си функционира.
Интересно е што ова го јавува само на прво палење на сабајле. Потоа одам на работа, колата стои минимум 8 саати, следното палење нема никаков проблем.
Станува збор за 1,4 мотор со инсталиран плински уред од Плимонт. Возилото на плин има поминато веќе 60 К км и досега сум немал никаков проблем.

Ако користиш бензин од Лукоил, смени го. Стави 95 од Макпетрол.
Јас имав идентичен проблем на Митсубиши Колт, ама без плин. Верувам дека плинот нема никаква врска со ова.
Штом сменив бензин се се среди и после тоа користам исклучиво гориво од Макпетрол.

Sent using Tapatalk

Потпис.

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #12 на: 31 Август 2018, 09:27:35 am »
Момци здраво,

Јас имав идентичен проблем на Митсубиши Колт, ама без плин. Верувам дека плинот нема никаква врска со ова.
Штом сменив бензин се се среди и после тоа користам исклучиво гориво од Макпетрол.

Sent using Tapatalk

Јас пак ставам исклучиво на макпетрол.

Чудно ми е што е само на прво палење, после тоа нема никаков проблем.
Да не е некое црево или стега , па се шири\смалува на температурни разлики.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 605
  • Сузуки Витариче
« Одговори #13 на: 31 Август 2018, 09:59:02 am »
Момци здраво,

Sent using Tapatalk

Јас пак ставам исклучиво на макпетрол.

Чудно ми е што е само на прво палење, после тоа нема никаков проблем.
Да не е некое црево или стега , па се шири\смалува на температурни разлики.
Идентично беше и кај мене. Само прво палење наутро или ако отстои колата повеќе од 10 часа.

Sent using Tapatalk

Потпис.

Отсутен loskovski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #14 на: 31 Август 2018, 10:22:29 am »
Jas sepak ti vikam da odis do mida i da ja proverat kolata. Go imav istiot problem so Fiesta. I ispadna deka e senzor nekoj koj ne rabotese i sekogas se slucuvase na prvo palenje ili pak koga kolata ke ostane podolgo vreme i ke se oladi skroz.