Неколку работи:
- ваков сервисер (кој редовно се надоградува, чита литература, да е педантен, да си ја сака работата, чита прирачници, не бил калфа кај средно-техничар, не е сезнајко и не е арогантен, не лаже, ќе ти дозволи да му стош над глава дур работи, ќе ти даде гаранција за тоа што го сработил, дека нема да направи штета и е доволно маж) НЕ НАОЃАШ ВО РАДИУС ОД 2000 КИЛОМЕТРИ.
- каква гаранција очекуваш? Писмена? Тапшање по рамо и "не бери гајле, што треба тука сме"? Кур ќе го најдеш, не дај Боже да затреба после, а писмено може правел нешто, по математика, во трето одделение.
- и јас размислував едно време како тебе. Се да видам, се да исконтролирам, само квалитетно да се стави и сл. Кога увидов дека сервисите наши се скроени да работат на друг начин и дека се потешко ми е да најдам човек кој ќе ми замени уље еднаш годишно, од што ме научија каков сум (влакното на две го цепам), почнаа да лажат и да не креваат ниту на телефон.
- ајде, кај локален сервисер, можно е да си му висел над глава. Како те пуштија да им висиш во овластен сервис?
- постапката, согласно максимум 30% од твоите побарувања, во РСМ, можеш да размислуваш да ја прогураш кај некое Југо, Голф или Астра. Нешто така комплексно како Лексус, сервисерот или ќе те попрска со света вода и ќе ти каже дека нема време сега, или ќе ти каже дека ќе ти се јави (читај: никогаш нема да ти се јави).
- не е лошо малку да ги спуштиш како очекувањата, така и побарувањата. Верувај, поубав е животот така. На крајот од краиштата, колата ти е ексклузивна, радо би ја имал, ама не е Lamborghini Veneno, што е произведен во примероци шти се бројат на прстите на едната рака, па да нема друго чаре.
- зошто ти е толку важно да се сработи работата по постапката што ја бараш ти? Зошто не се заврши работата малку поконвенционално?
- "мајсториве" кај нас имаат работа преку глава. Што од коли кои се постари, што од преголемиот увоз, што од луѓе што ги избегнуваат овластените сервиси, што од работи што сами си ги отвараат (заради грешки, заради поголема заработка и сл.). Ти, да очекуваш дека некој ќе се зачита пред да сработи нешто, е нон-сенс. Македонецот знае како треба да се сработи. Напатствија чита откако ќе ја заебе работата.
Така, батка. И мене ме боли глава, ама кренав раце. Има побитни работи во животот.
Барањата не ти се шашави. Местото и народот од кој што очекуваш да ти ги исполнат се шашави.