Автор Тема: Интернет  (Прочитано 177421 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: Интернет
« Одговори #735 на: 29 Октомври 2013, 14:41:02 pm »
Проитавте дека се работи за гигабитен интернет линк, така?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #736 на: 29 Октомври 2013, 15:00:34 pm »
Таа брзина и таа цена ми има поента како понуда за фирма. Од друга страна, ако е понуда за фирма, според мене излишни се 80 ТВ канали и HD видеотека.

Ако е понуда за дома, онда е безобразно скапа, па колку сака нека е брзината на линкот, башка со ненормално траење од 4 години. По мене, немаш потреба од таа брзина за по дома.

Малце ми е „сакам кажам, не знам речам“. Недефинирано.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #737 на: 29 Октомври 2013, 15:07:55 pm »
Таа брзина и таа цена ми има поента како понуда за фирма. Од друга страна, ако е понуда за фирма, според мене излишни се 80 ТВ канали и HD видеотека.
Понудите за фирма се кај деловни корисници. Ова е за приватни корисници.

Ако е понуда за дома, онда е безобразно скапа, па колку сака нека е брзината на линкот, башка со ненормално траење од 4 години. По мене, немаш потреба од таа брзина за по дома.
Ако е безобразно скапа имаш помали пакети. Немам потреба? Можеби ти немаш.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #738 на: 29 Октомври 2013, 15:17:52 pm »
Да немам. Тоа ми беше поентата. Претпоставувам дека и ретко кој има.

Со здравје да си го користиш новиот пакет.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #739 на: 29 Октомври 2013, 15:29:38 pm »
Не ја разбирам поентата на хејтање на пакет со 1 гигабит интернет врска во својот дом за прв пат во државава. Ниту ќе ја разберам.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #740 на: 29 Октомври 2013, 15:32:01 pm »
Не е дека ми треба 1 гигабит. Сакам 1 гигабит.

Уствари, и ми треба бе, зашто да не. 4К филмови ќе почнат поредовно да излегуваат, а и добрите 1080p рилисови се по 25-тина гига.

Реално, би се стрпил да ја симнат (неколкукратно) цената. Во моментов плаќам 1000 мкд месечно за (кобајаги, скоро, али реално никад) 50мбит линк, дигитална телевизија, аналогна телевизија и 600 минути телефонија.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1959
« Одговори #741 на: 29 Октомври 2013, 15:33:06 pm »
Дени ме интересира која ти е потребата од толку брза конекција? Претпоставувам работиш од дома на интернет и ти треба брз трансфер на податоци кон и од повеќе сервери, во меѓувреме да не осетиш никакво успорување на брзината.

Инаку, пакетов би бил идеален кога T-Home би дозволиле да имаш статичка IP адреса на Optic пакет. И бар на 1TB да заокружеле.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #742 на: 29 Октомври 2013, 15:34:11 pm »

Уствари, и ми треба бе, зашто да не. 4К филмови ќе почнат поредовно да излегуваат, а и добрите 1080p рилисови се по 25-тина гига.

Реално, би се стрпил да ја симнат (неколкукратно) цената. Во моментов плаќам 1000 мкд месечно за (кобајаги, скоро, али реално никад) 50мбит линк, дигитална телевизија, аналогна телевизија и 600 минути телефонија.
Драго ми е што се разбираме.

Ако на 10Mbit sum dobival 5-6, ako na 50Mbit sum dobival 20-30, na 1Gbit neka dobijam 500Mbps.  Drasticna e razlikaa od 20pati pobrz internet.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #743 на: 29 Октомври 2013, 15:34:43 pm »
Мои причини за хејтање:

1. Цена;
2. Времетраење на договор.

Поткрепено од:

- јас лично немам потреба од 1Gbps линк;
- јас лично сметам дека цената е ненормална;
- јас лично сметам дека обврзување на 4 години со месечна рата од 5400 денари е ненормално.

Ако некој има потреба од 1Gbps линк, и има да плати 5400 денари месечно за тоа, во времетраење од 4 години, ете конечно има достапен пакет за неговите потреби.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #744 на: 29 Октомври 2013, 16:21:55 pm »
Мене реално не ми треба гигабитна конекција. Не симнувам 4К филмови, од проста причина поради тоа што немам на што да ги гледам. Да имам уште едно 3-4К евра, да се опремам со добар ТВ,ПЦ,ХТПЦ и сл. па да можам да стримам безжично, едно друго... би ми требала, да. :)

Немам никаква замерка за пакетот на Т Хом, одлично што први понудија гигабитна конекција.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #745 на: 29 Октомври 2013, 16:28:57 pm »
За мене сликата на 1080п снимка на 720п телевизор е подобра од 720п снимка на 720п телевизор. (остај што јас плус си кропнувам). Согласно наведеното 4к слика на 1080п телевизор е подобра од 1080п слика на 1080п телевизор. (остај што јас плус си кропнувам)

никогаш не ми држел муабетот дека „немам на што да ги гледам“. Освен ако немаш 1080п телевизор, тогаш да - немаш.

Од друга страна муабеот „немам кај да ги ставам“ е сосема валиден и логичен. И е основна причина зошто не ми се сите филмови синмати во некомпресиран формат. А да, и затоа што ќе се симињаат со денови, а не со саати.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #746 на: 29 Октомври 2013, 16:33:30 pm »
никогаш не ми држел муабетот дека „немам на што да ги гледам“. Освен ако немаш 1080п телевизор, тогаш да - немаш.

Немам. :)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1465
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #747 на: 29 Октомври 2013, 20:30:59 pm »
Мене за сега ми се одлични партизаните од Телекабел. Партизани ама добро функционални. И да, најслаткото е - нема договор.

И, да - дигитален пренос од Телекабел на ист канал, на ист телевизор, има подобра слика од МакТВ, на истиот
И да, нема потеба од дополнителна цигла и даљинско

И да, за добра телевизија, само и само сателитска со људски кардшеар. Во МК ретки се ама ги има.

За остали интернет потреби, фала, засега јок.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #748 на: 30 Октомври 2013, 08:39:44 am »
да речеме 200-300 мегабита има смисла за домашна употреба. Ама гигабит? Повеќе маркетинг трик за некој што би се залетал да си ги потроши парите отколку разумен потег на Т-хоум. Башка не ти даваат статичка IP.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #749 на: 30 Октомври 2013, 08:55:02 am »
да речеме 200-300 мегабита има смисла за домашна употреба. Ама гигабит? Повеќе маркетинг трик за некој што би се залетал да си ги потроши парите отколку разумен потег на Т-хоум. Башка не ти даваат статичка IP.

Молим лепо. Ќе се фали у маало дека има најбрз интернет.

За филмови? Озбилно?

Ок...

Најблиску до комплетно доживување на некој филм е киното. За дома да ја имаш таа опрема треба многу пари, па ќе го претпоставам првото, како еден обичен, просечен корисник.

4 години х 5400 денари месечно = 259200 денари;
259200 денари / 320 ден (најскапата карта што ми ја прикажа за 3D во Cineplexx) = 810

За сумата што треба да ја дадеш за 4 години за пакетов, 810 пати ќе отидеш во кино (202 пати 2 години, 203 пати другите две години), и ќе гледаш филм како што треба да биде гледан.

Убаво што понудија гигабитен интернет, ама таа цена на чинење нема смисла, ако се земат предвид околностите во кои живееме.