Автор Тема: Hyundai  (Прочитано 350475 пати)

Отсутен caki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
Одг: Hyundai
« Одговори #1665 на: 09 Февруари 2015, 11:35:56 am »
Bravo za Hyundai a bogami i i20 top izgleda. Vo zivo seuste ne sum ja videl ama spored slikite e mnogu ubava

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #1666 на: 17 Јули 2015, 13:36:53 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #1667 на: 17 Јули 2015, 13:54:45 pm »
Цареви се. :) :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #1668 на: 17 Јули 2015, 14:17:35 pm »
Ја има за европски пазар сонатава?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #1669 на: 17 Јули 2015, 14:53:57 pm »
i45 се вика за европа.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1670 на: 17 Јули 2015, 15:28:13 pm »
Кој ли е овој менувач што е толку побрз на лонч од DSG. Изгледа како да е далеку подобар според стартов.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #1671 на: 17 Јули 2015, 15:43:41 pm »
Импресивни перформанси од Хјундаито.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #1672 на: 17 Јули 2015, 18:24:04 pm »
Помина времето кога Германците беа први во се. Лошото е што почнуваат да живеат на стара слава, и да мислат дека се повторно во врвот. Не гледајќи со какво темпо жолтите газат и одат напред.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1673 на: 17 Јули 2015, 18:40:23 pm »
i45 се вика за европа.

Сега проверив, не се нуди во Европа. Најголемиот модел што ние го добиваме е i40, модел што во Германија и Англија може да се добие со неколку различни мотори. Кај нас го нудат со истиот 1.7-литарски турбодизел као во Оптима, за 25.000, односно 32.000 евра. За 32.000 евра ќе си купам богато опремен Superb и ќе му свирнам на кореецот кога ќе го поминам со одличниот 2-литарски турбодизел со 150 коња.

Помина времето кога Германците беа први во се. Лошото е што почнуваат да живеат на стара слава, и да мислат дека се повторно во врвот. Не гледајќи со какво темпо жолтите газат и одат напред.

Јас сум сè уште скептик за Корејците, иако прават значителни чекори напред. Далеку од тоа дека се неквалитетни, ама едноставно, што знам, чувството внатре не ми е на ниво на Европските конкуренти. Оптимата ја возев и ми се свиѓаше, Хјундаито не сум го возел па не можам директно да споредам, ама во Оптима ентериерот не беше на ниво на тогашните конкуренти (прошла генерација Пасат, Мондео), за новите да не праиме муабет.

Секако, односот вложено/добиено е цврсто на страната на Корејците, тука нема муабет.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1674 на: 17 Јули 2015, 18:54:28 pm »
Цврсто на страната на Корејците беше пред 5-6 години. Сега цврсто не е на нивна страна, туку е на страна на Форд и Шкода. Или можда во други земји да е, кај нас не е сигурно. Дури и сам си кажа за комичните цени на Оптима, со цели 16.000 евра над реалната цена.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1675 на: 17 Јули 2015, 20:21:04 pm »
Hm.. Point well made. Пред некој ден добив информација дека во Македонија најверојатно Superb со 1.6 TDI ќе може само по нарачка да се добие, односно ќе се форсира 2-литарскиот TDI. Модел-за-модел, Superb би требало да е околу 2000 евра поевтин од Passat, а истовремено да нуди повеќе опрема.

Баш ме интересира дали и како ќе одговорат Корејците на Superb, како во Европа, така и кај нас.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1676 на: 17 Јули 2015, 20:54:48 pm »
Па незнам дали таргет ке им биде Европскиот пазар.
Еве еден податок, не можам во моментот да го најдам линкот, но ке го поставам.
Во месец Мај, Хјундаи во УСА од моделот на Елантра има продадено околу 26000 возила и е на 17 место.
Во месец Јуни продажбата е зголемена на 28 или 29000 возила, и е на 10 место по продажба.
Останатите модели на Хјундаи беа исто така на листата од 20 најпродавани возила во УСА.
Незнам како и кои се бројките за продадени возила во Европа.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1677 на: 17 Јули 2015, 21:23:06 pm »
Hyundai има малку чудна логика во функционирањето.

Новиот (сегашниот) i30 е наменет за Европски купувачи со истенчен вкус, па затоа има подобра задна суспензија од Елантрата (Елантрата има торзија, i30 има мултилинк) и генерално (барем кога се појавија колите, сега не сум споредил) i30 имаше пофини материјали во ентериерот..

Елантрата од сам почеток беше наменета да биде „глобално“ ауто, па затоа има поедноставна, поробустна и поевтина суспензија позади и генерално поробустни (али и покрути) пластики во ентериер. Примарно, Елантрата беше наменет за амерички пазар, каде кон хечбеци генерално се гледа као на мали, евтини возила и седан има „статус симбол“ момент.

i40 е кола дизајнирана и проектирана во Европа (во Германија, no less) и наменета за европски пазар. Не сум возел такво, а редовно глеам едно карши зоолошка, и вака на прв поглед изгледа интересно. Не би се дрзнал да го наречам убаво, али интересно во секој случај.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1678 на: 17 Јули 2015, 22:13:38 pm »
Незнам каква е логиката, но очигледно дека им е одлична стратегијата.
Купија германски дизајнери, и Хјундаи и Киа. Дизајнерот во Хјундаи е од БМВ, а во КИА од Ауди.
Еве го линкот кој го барав, сега го најдов: (малку сум ги утнал цифрите, тука на линкот се точни)

http://www.usatoday.com/story/money/cars/2015/07/02/top-20-best-selling-vehicles-june/29602727/?siteID=je6NUbpObpQ-zYFjoIiItvl.DFXLT0eGzw

Меѓу другото се вели и ова:

In Canada the Elantra is the 6th best selling vehicle and second best selling car in Q1 2015 (Ford F-series, Dodge Ram, Honda Civic, GMC Sierra, and Dodge Caravan being the other top vehicles)

На европскиот пазар работите се овакви веројатно:

http://www.best-selling-cars.com/europe/2015-q1-europe-best-selling-car-manufacturers-brands-and-models/

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1679 на: 27 Септември 2015, 20:42:41 pm »
Hyundai is recalling nearly a half-million midsize cars in the U.S. to replace the engines because a manufacturing problem could cause them to fail.

The company also is recalling nearly 100,000 Accent small cars because the brake lights can fail.

http://finance.yahoo.com/news/hyundai-recalls-470-000-sonatas-fix-big-engine-114318858--finance.html