Автор Тема: Мислење и совети: Alfa Romeo 159 SW  (Прочитано 37545 пати)

Отсутен MSiPy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
Мислење и совети: Alfa Romeo 159 SW
« на: 23 Ноември 2017, 01:43:05 am »
Здраво здраво! Пред неколку месеци направив тема 147/Голф...меѓутоа во меѓувреме се сменија некои работи + добив и бебенце, па така сега барам нешто поголемо и поубаво.

Кратко и јасно ја сакам оваа, да баш ваква...1.9/2.4 не е битно само да е 159 и SW!  ;D Се заљубив! :-*

Е сега имам неколку прашања околу сервисот за оваа кола. Колку чинат? Кои се маните? На што да обврнам внимание? Аутоматик вс мануел?

Да напоменам дека не возам премногу, негде околу 6-7000 километри МАКСИМУМ годишно. 4-5 пати во годината знам да прошетам до Грција и околината другото е низ град по потреба.

Сакам да прочитам ваши мислења, можеби по некој предлог...повелете просветлетеме!  :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44366
  • Il Moderatore
Одг: Мислење и совети: Alfa Romeo 159 SW
« Одговори #1 на: 23 Ноември 2017, 02:14:52 am »
1. Гледај да е од 2008 нагоре
2. Гледај да е добро опремена
3. Гледај да има солидна сервисна историја
4. Гледај да нема поминато 1/2 милион км
5. Провери подвозје убаво
6. Ако е 1.9, пази на рачниот менувач, да нема звуци и чудни кланкања на рачката на давање и пуштање гас.
7. Ако е 2.4, добар е мануелецот, ама аутоматик е за таа кола погоден.
8. Ретки се на наш маркет асални - неизвозени. Прелистај што има на швицарски и германски сајтови.
9. Обавезно пробај ја како вози и како лежи на пат.
Сервисите се околу 100-150е, зависи дали ќе менуваш филтер за гориво или не, кое масло ќе го користиш, какви филтри итн...под 100е тешко да поминеш, ептен ако шпараш за 2.4 во овластен сервис е околу 12.000 денари редовен сервис и тоа со попуст мислам. 2.4 има поскапи диксови и кочници (брембо, 330мм), отприлика дупло пари за дискови и за плочки во однос на 1.9.
Маани колку сакаш, ама на крај најмногу зависи како е одржувана и каква среќа ќе имаш. Може да е најдобро одржувана на свет, па да се деси некој пех. Ако веќе имаш собрано добра паричка, размисли за 2.0 136 или 170кс мотор од 2008 нагоре.

Со здравје да си ја возиш, и многу безгрижни километри :) Едно е сигурно, со 159 веќе максимумот на поминати километри ќе ти се зголеми, поради ќејфот за возење. ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2 на: 23 Ноември 2017, 06:46:16 am »
Тешко кај нас или у комшилук да најдеш добра. Пред некој ден гледав и оваа ми остави впечаток

https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=12613182&display=Alfa%20Romeo%20159%20Sportwagon%202.0%20JTDM%20Eco%20D...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #3 на: 23 Ноември 2017, 08:27:23 am »
Јас само нешто ќе дополнам.

Зависи од буџетот.
Ама ако сакаш малку поевтино да ја купиш тогаш 2.4.
Ако ти влегува во буџет оди на примерок  2.0 - 170кс.

Отсутен MSiPy

• Јуниор
  • **
« Одговори #4 на: 23 Ноември 2017, 08:51:54 am »
Според она што до сега ми беше кажано би требало да гледам нешто вакво http://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=2680446
Некое мислење за колава од огласов? Ви благодарам за советите и мислењата.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #5 на: 23 Ноември 2017, 08:57:37 am »
јас искрено мислам дека за добра алфа треба да одиш сам да побараш во Германија. Донесениве секогаш ми се сомнителни што немора да значи дека баш е стварно така ама друго е сам кога одиш таму.

работата е колку пари сакаш и имаш да потрошиш.

Може дури ти порасне детето, и 147 со багажник на кров ќе ти врши работа а за истиот буџет позачуван примерок ќе најдеш

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #7 на: 23 Ноември 2017, 09:18:59 am »
е таа последната се зема..тоа е тоа

Отсутен MSiPy

• Јуниор
  • **
« Одговори #8 на: 23 Ноември 2017, 09:30:01 am »
Ахам значи таа од огласот не е по терк? Многу ми лежеше таа на душа...ама се слуша од поискусни. Кажете ми нешто повеќе околу аутоматикот, гледам на тој модел (2.4) го користат AWTF-80 SC. Овој истиов модел се користи и кај Волво, Опел, Форд, Мазда итн. Прилично го фалат на нет, ваше мислење? Дали има сервис за него?
Како се со корозија овие модели? Каде да гледам повеќе кога би купувал? Какви проблеми можат да се воочат/ осетат на око/папуча?

Инаку имам некоја аверзија према увезување возило од странство...еднаш донесов од Чешка Mercedes CLK 200 (191кс) и ми се одмили...за трчање само ќе дадам 100е во најмала рака. Затоа ако знаете некој кој што може да ја заврши целава оваа работа за мене слободно посочете.

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 421
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #9 на: 23 Ноември 2017, 09:40:38 am »
Пријателе, вакво ауто, купено во МК тешко ќе најдеш (невелам дека нема) така да се ова што го гледаш по огласиве ти се нов увоз, фабрика, чисто нова итн итн. Ако веќе ептен те бендисува моделот, пали гумите и тркни до Италија (мада ја одтаму никад кола не би купил) пошто голема е веројатноста да најдеш некој “наш“ со вакво ауто па колку толку ќе бидеш поспокоен.
Барај по Швицарскиве огласи пошто мислам дека таму нема зафркавање со километражата и лесно можеш да ја провериш сервисната историја.
Среќно!

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #10 на: 23 Ноември 2017, 09:48:55 am »
Сакаш добра кола, одржувана, а не сакаш да инвестираш малку повеќе време и пари да си најдеш сам од запад, тогаш плати си луѓе/услуга да ти ја донесат од таму.
Ќе ти излезе со сигурност многу поскапо, но сигурно нема да е некој подзатегнат милионер за продажба.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #11 на: 23 Ноември 2017, 10:06:50 am »

Отсутен MSiPy

• Јуниор
  • **
« Одговори #12 на: 23 Ноември 2017, 10:10:14 am »
Јас бегам од Автоплацеви, меѓутоа оваа од огласот не е од Автоплац. По сликите се приметува дека е купена за него, плус ги имаше скоро сите критериуми што ги наброја Симо  ;D Јас би сакал да идам да ја видам, да ја пробам. Имам близок пријател што работи во Алфа Ромео како сервисер, па мислев со него да идам. Сега малку ме двоумите околу колава.  :-X Ќе разгледам денес/утре некои опции за да увезам па ќе пишам што и како. Во меѓувреме слободно пишувајте на темава...што повеќе информации/искуства толку подобро.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #13 на: 23 Ноември 2017, 10:16:23 am »
оваа од огласот не е од Автоплац. По сликите се приметува

Оваа е од Три круши. По сликите се приметува  ;D

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #14 на: 23 Ноември 2017, 10:23:36 am »
Оваа 3.2 260 коња многу споро забрзува од 0-100, цели 7.2 секунди.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.