Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 748037 пати)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3342
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #2250 на: 07 Ноември 2017, 00:40:44 am »
За мотор 1,4л 75кс кој бензин е подобар? Цело време ставам ултра расе 100 од Макпетрол бидејки разликата од 2 денара за литар, а генерално не ставам повеќе од 1000ка месечно ми е небитна. Прашувам од аспект на потрошувачка (оти читам имало повеќе етанол у 98цата("100"ката) и слични муабети) Што велите у кратки црти?
Турај 95 октанско бензин. Не си ги гори парите за џабе. Атмосферец со 75 коња не трпи 100 октанско гориво. Работи со повисока температура само.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2251 на: 07 Ноември 2017, 00:43:03 am »
Таман поубаво да грее зимно време. Верглаш и ОП парнооо...

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6293
« Одговори #2252 на: 07 Ноември 2017, 00:46:06 am »
Во кратки црти џабе ќе убедуваат,  ставај си од  тоа што мислиш дека подобро ти се однесува колата, ни еден одговор не подржан со официјални факти туку со засебни дека на некој од лукоил му чадела колата па лукоил нечини,  или од макпетрол  му влегувала во лимп или плинот на лукоил бил поптедлив...јас конкретно полнам по еден резервар плин/бензин еднаш од едната еднаш од другата,  немам сетено разлика во ништо.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #2253 на: 07 Ноември 2017, 02:11:08 am »
Таман поубаво да грее зимно време. Верглаш и ОП парнооо...

Monster troll
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #2254 на: 07 Ноември 2017, 08:36:31 am »
За мотор 1,4л 75кс кој бензин е подобар? Цело време ставам ултра расе 100 од Макпетрол бидејки разликата од 2 денара за литар, а генерално не ставам повеќе од 1000ка месечно ми е небитна. Прашувам од аспект на потрошувачка (оти читам имало повеќе етанол у 98цата("100"ката) и слични муабети) Што велите у кратки црти?

Пробај 95ка. Би требало да ти троши помалку, помалку да мириса и се друго да е исто.

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 421
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #2255 на: 07 Ноември 2017, 09:05:16 am »
Добро бе како приметувате разлики ако точите на различни пумпи? Јас не приметувам никаква разлика во плинот кога ставам МП, Лукоил или Пуцко-Окта. Истото се однесува и на дизел горивото! Дури ни во грција коа ставам гориво нема баш никаква разлика.
А тоа дека кај нас нема никаква контрола врз квалитето на горивата, потврдувам од прва рака, од муабет од неколку сопственици на бензиски пумпи.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #2256 на: 07 Ноември 2017, 09:09:11 am »
исто и јас, и истото одамна го пишувам, посебно овие со обични ретро мотори, ама ај..

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #2257 на: 07 Ноември 2017, 11:05:49 am »
Јас да си поставам едно прашање, зошто и јас приметував разлика кога возев на плин: можно е мапата на плинскиот компјутер да е штелната за плин на Макпетрол, па кога ќе ставиш од друго место (со различен однос пропан/бутан/што и да имаше во LPG) да се осеќа разлика?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #2258 на: 07 Ноември 2017, 11:28:21 am »
малце ми е веројатно дека е така, ти мислиш дека плинот на МП е со стандарден сооднос?

исто кога се менува лето зима, нели прават некоја промена во соодносот дури и да полниш само на МП.

јас немам осетено таква разлика, ама можеби зависи од уредот

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #2259 на: 07 Ноември 2017, 11:30:36 am »
не постои нешто како стандарден сооднос. Од таму и разликите во потрошувачка и „влечење“.
https://www.mylpg.eu/useful/lpg-mixture
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #2260 на: 07 Ноември 2017, 11:41:22 am »
малце ми е веројатно дека е така, ти мислиш дека плинот на МП е со стандарден сооднос?

исто кога се менува лето зима, нели прават некоја промена во соодносот дури и да полниш само на МП.

јас немам осетено таква разлика, ама можеби зависи од уредот

МП ги земав како пример. Еве Плимонт можда набавува плин од Окта/Лук (нели мора да има плин при инсталација за првична штелка) па откако ќе наточат луѓе на МП, осеќаат негативни разлики... Јас лично осеќав разлики во работа и влечење кога ќеставев плин од друг добавувач (а штелката беше правена со МП) зошто колата ја имав 6 години, знаев како треба да работи и да се однесува.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #2261 на: 07 Ноември 2017, 11:43:45 am »
Плимонт првото полнење мислам дека го прават на Макоил

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 421
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #2262 на: 07 Ноември 2017, 11:47:15 am »
Конкретно за плинот мислам дека многу зависи од моторот. Самите монтери во плимонт кажуваат дека има мотори за кои губат и по два дена и неможат да ги наштелуваат. Потоа истите тие мотори многу често им доаѓаат со светната чек енџин сијаличка.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #2263 на: 07 Ноември 2017, 11:57:16 am »
епа треба да им кажат на лугето дека нивните мотори не се најпогодни за плин, а не на сите да викаат може и после заебавај се со штелување.

А полнењето на плин плимонт, новус или кој и да е го прави на првата бензинска до нив. Не чуваат плин кај нив па да полнат

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 239
    • MVP Ring
« Одговори #2264 на: 08 Ноември 2017, 00:03:19 am »
Со плинот на лукоил поминувам минимум 50км плус споредбено со макпетрол. Некогаш се прашувам да не ми точат воздух.

Sent from my Shoot_1 using Tapatalk
бре бре бре :-))  таков тест мора да се направи на иста стаза, во исто време на исто растојание на иста температура надворешна, на иста работна температура на возилото, под иста константна брзина, итн... само на тој начин може да утврдат разликите.
Бре бре, се вози секој ден 30км на иста релација, Охрид - Струга во исто време. Порелевантно од ова ти е само воздушен тунел.

Sent from my Shoot_1 using Tapatalk